Primul ministru a vrut sa fie curat la prima sa intalnire “legala” cu liderii europeni asa ca a obtinut de la Parchetul General toate dovezile in acest sens, iar dosarul de plagiat, care a zacut sase luni in sertar, a fost solutionat brusc de favoritul lui Victor Ponta, instalat procuror sef saptamana trecuta.
Efectele coabitarii asupra Justitiei ar putea conta mai mult decat linistea negociata de Victor Ponta si Traian Basescu, daca magistratii de top au datorii politice, daca incep sa converteasca aceste datorii in NUP-uri (Neinceperea Urmaririi Penale) si daca abandoneaza traseul dur din ultimii ani. Testul privind independenta judecatorilor si procurorilor sub regimul Basescu-Ponta nu s-a dat inca, dar rezolvarea rapida a acuzatiei ca primul ministru si-a plagiat lucrarea de doctorat, iar apoi a si publicat-o incasand drepturi de autor, sugereaza ca Romania este pe cale sa se intoarca de unde a plecat in 2004: inapoi la justitia dirijata din perioada Adrian Nastase, cu grijile sale transpartinice.
Rezistenta procurorilor si judecatorilor la incercarile de restauratie si in viitor la inevitabilele presiuni politice va arata daca reformele incepute de Monica Macovei in 2005 si continuate sub ghilotina UE sunt viabile. Curajul si onoarea unora dintre magistrati ar putea fi compromise de lasitatea si oportunismul celorlalti. Gesturile lor in oglinda au inceput deja sa apara: completul care i-a condamnat la inchisoare pe Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General, Dumitru Cioflina versus completul care a cerut rejudecarea transferurilor si care le-a dat o gura de oxigen impresarilor si sefilor de cluburi care au ascuns sume mari bani pentru care nu au platit impozite.
In schimb multi procurori se vor ascunde sub faldurile sefilor de la DNA si de la Parchetul General, care vor putea incetini sau grabi anchetele, inclusiv la cerere. Poate n-ar fi lipsit de interes sa urmarim cariera trecuta si viitoare a procuroarei Mihaela Litvin, cea care sub interimatul lui Daniel Morar la Parchetul General a tinut ascuns dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta si care odata cu schimbarea conducerii s-a grabit sa-l dezvinovateasca pe primul ministru, desi probele sunt clare pentru oricine are curiozitatea sa le vada: 113 pagini din cele 292 ale cartii “Raspunderea in dreptul international”, care preia integral teza de doctorat a premierului, au fost copiate.
Reputatia lui Victor Ponta nu poate fi, insa, reparata cu ajutorul amicului Tiberiu Nitu numit in fotoliul de procuror general, dupa batalii importante, cum nu a putut fi refacuta nici prin tertipurile subordonatilor de la Ministerul Educatiei care au musamalizat expertizele academice serioase. In Europa toata lumea stie ca primul ministru al Romaniei si-a copiat teza de doctorat, dar multi lideri din statele UE vor trece peste aceasta problema, rezolvata acum si de justitia autohtona. La Berlin, la Paris, la Londra, la Bruxelles este cunoscut ca in Europa de Est standardele de onorabilitate sunt altele decat in Occident, asa ca Ponta e acceptat asa cum este, dar va trebui sa munceasca pentru a-si castiga increderea, nu neaparat si respectul capitalelor UE.
De aceea pentru a-si depasi plagiatul si a intra in cercurile politice simandicoase, Victor Ponta este gata sa faca orice pentru a demonstra cat de pro-european este: daca va fi nevoie sa taie in carne vie o va face, iar cu justitia va lucra cu manusi, mai ales ca si-a rezolvat deja propria problema. Ponta va deveni astfel aliatul de neclintit al Occidentului, tocmai fiindca liderii vestici sunt gata sa treaca peste plagiatul doctoratului sau, ca peste o greseala de tinerete
In ecuatia defrisarii drumului care ar trebui sa-l lanseze intr-o cariera de sef de stat, premierul are nevoie in aceeasi masura de Traian Basescu si de tot felul de pioni care sa-i faca poteci. Printre ei si procurorul general, Tiberiu Nitu: in sfarsit o tara intreaga a inteles de ce trebuia sa ajunga atat de sus acest personaj, care are “autocontrol scazut”, “nu rezista la stres”, este “irascibil” si are“o scazuta capacitate de mobilizare” (potrivit fisei de la Consiliul Superior al Magistraturii).
Articol publicat de Romania libera
viitor de aur tara noastra are….
BRAVO ! FOARTE ADEVARAT ! FELICITARI ! ESTE O RUSINE PTR ROMANIA SI ROMANII AR TREBUI SA SE SIMTA UMILITI SI SA IA ATITUDINE FOARTE SERIOASA !
Se poate face o noua plangere .NUP-urile nu sant definitive . Sa se faca o plangere mai documentata de catre o autoritate ,etc Nu scapa de aceasta eticheta pe veci .
DACA PLAGA CREDE CAI POATE PACALI PE CEI DE DE LA CE SE INSEALA AMARNIC,PLAGIATUL E VIZIBIL CU OCHIUL LIBER NUTI TREBUIE PARCHETUL GENERAL PT ASTA,DOAR DACA NU E SANTAJABIL.
Prim ministru al curului, va ramine un Plagiator pina va muri. Sa fie clar. Poate sa il spele si pe cur cu Ariel, ca tot va pute groaznic a PLAGIATOR MINCINOS……