În loc să rezolve problema în spatele ușilor închise, România și Ungaria țipă, scuipă și înjură. O probă a reluării istoriei, care face parte din recuzita eternilor marginali, incapabili să-și depășească reflexele de periferie.
Bolnavă și fără acces la propria memorie recentă, Ungaria ridică ziduri pentru a se proteja de valul nesfârșit al refugiaților care-i tranzitează teritoriul. Budapesta uită că, jumătate de secol, țara a fost izolată de lumea civilizată prin garduri similare, care i-au ținut pe unguri captivi sistemului concentraționar dirijat de la Moscova. Înainte de 1989, zidurile delimitau dictatura comunistă din estul Europei de societatea deschisă spre care voiau să migreze esticii. Premierul ungar, Viktor Orban, readuce în discuție necesitatea împărțirii Europei, de data asta după criteriul bogat-sărac, fiindcă gardurile lui sunt făcute nu doar pentru a stăvili exodul dinspre Levant spre Occident, ci și pentru a produce o separare clară între Europa Centrală și Balcani, adică între statele mai bine situate și cele care nu reușesc să-și depășească handicapul istoric.
Această filosofie venită din partea unui stat estic care în perioada comunistă a avut de înfruntat despărțirea artificială de Europa arată suficiența arogantă a Ungariei și incapacitatea liderilor ei de a se adapta la regulile nescrise ale Uniunii Europene. Acum două săptămâni, în mod ironic, trenurile inscripționate cu „25 de ani de Europă fără granițe“, pline de sirieni și irakieni, care urmau să plece dinspre Budapesta spre München, au fost îndreptate într-o direcție necunoscută. Simbolul spațiului fără granițe a fost abolit de fapt în Ungaria, poate și fiindcă Bruxelles-ul nu a sărit în niciun fel în ajutorul ungurilor excedați de cei aproape 200.000 de refugiați care au intrat în țară anul acesta.
Soluția inginerească a gardului de sârmă ghimpată de 175 de kilometri, dublat de un zid înalt de 4 metri, construit de-a lungul frontierei sârbo-ungare, urmează să fie prelungită și spre granița cu România, pentru a evita inaugurarea unei noi rute migraționiste. Budapesta a avertizat Bucureștiul în acest sens, dar între cele două părți nu a existat nicio discuție, pentru că relațiile româno-ungare s-au răcit din nou după instalarea lui Victor Ponta ca prim-ministru, după ce una dintre primele sale decizii din această poziție a fost să renunțe la ceea ce perfectase predecesorul său: autonomia Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.
De ce între două state care au semnat un Parteneriat Strategic în urmă cu 13 ani nu pot exista discuții înainte ca topografii unguri să facă măsurătorile pentru gardul ce va fi construit pe frontiera româno-ungară, înainte ca șeful Guvernului de la București să spună că decidenții politici de la Budapesta „nu sunt cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați“ și înainte ca ministrul ungar de Externe să transmită un comunicat de presă în care scrie că Victor Ponta „și-a pierdut autocontrolul și, prin declarațiile sale iraționale, a jignit întreaga Ungarie“?
Poate pentru că trecutul continuă să dicteze forma viitorului, pentru că nici la București, nici la Budapesta nu s-au căutat soluțiile unei împăcări solide în așa fel încât resentimentele să poată fi atenuate, iar cele două țări să încerce să prevină incendiile viitorului.
sursa: romanialibera.ro
@@disqus_VNu5N4Xay1:disqus mai este un proverbcare spune asa: „De ceea ce ti-e frica, nu scapi nicio data!” Ce vrea sa spuna acest proverb(1000%!) in, sa zicem, teama unor romani(imensa majoritate … neardeleni) ca Ungaria va rapi Transilvania? Proverbul, in acest caz, spune ca se vor face asemenea greseli(nu este elocvent, actualul „duel” Ponta/Orban?) incat, intr-un orizont de timp nu prea indepartat, unii n-or sa mai vrea sa tina de Bucuresti!
mai este si gazul sirian care poate servi de troc pt a asigura independenta Germaniei fata de rusi
deci energie (gaz) contra refugiati
ma amuza, umor negru, sa evoc citeva proverbe : cine poate oase roade, ceilalti n-au ce face asteapta cel mult resturile eventual otravite ; nu este de vina cine cere ci cel care da, trebuie sa se straduiasca sa nu dea asa ca prostul, scuzati-mi expresia ; banul este ochiul dracului, pentru el se lasa jos chiar si principii europene ; si de la mine citire politica este o fatada, economia conduce lumea, daca intelegi cui profita ai inteles tot dar trebuie sa te stradui sa intelegi nu dupa ureche ci modest si cu atentia marita.
Bineinteles mai trebuie vazut la ce salarii vor fi angajati extra comunitarii si daca nu vor constitui in circumstante speciale o masa de presiune, (vazind si anumite interese contrarii cu autohtonii), ca deh mondializarea bat-o vina nu trebuie uitata cu toate exigentele ei
In 1917 Germania a mai facut o boacana : a finantat si dirijat revolutia rusa ca sa deschida pietele de desfacere ale Rusiei. S-a zis atunci: ar fi o prostie sa credem ca odata declansata revolutia o sa ne scape din mina. Si le-a scapat. Azi faptele istorice sint recunoscute unanim. Le va scapa si situatia recent creata cu angajarea unui milion in prima faza si mai multi asa cum s-a anuntat ulterior de extra comunitari ? Doamna Merkel a anuntat ca vom trai intr-o lume diferita…
•Constant excitatia generala formata din supozitii care mai de care. In prima faza problema este mult mai simpla, mai tirziu om vedea cum or evolua lucrurile. Refugiatii au rezultat in urma razboielor si instabilitatii generale in anumite parti ale planetei.
Ei au cautat si cauta prin toate caile sa intre in alte tari mai bogate care sa le ofere o sansa de supravietuire, lor si familiilor lor este logic si normal si noi am face la fel. Schimbarea adica creerea unui flux mportant de refugiati si a unor culoare de trecere spre Germania si Suedia nu este intimplatoare.
Patronatul german a recrutat prin diverse metode deja la fata locului pe cei care pot ocupa locuri de munca foarte calificate in Germania, care in exact trei luni vor incepe sa lucreze. Inainte era o regula, ca in primele noua luni un refugiat nu are acces la piata muncii. Si alta regula era ca exista o ordine de preferinta: intii angajezi un nemt, daca nu gasesti angajezi un european si daca nu gasesti un extracomunitar. Aceasta regula a fost anulata. Nu este nici un mister tot ce v-am spus inainte a fost anntat pe Euronews aseara. Este suficient sa fii atent si sa sezizezi ce se povesteste.
Ce nu s-a spus insa este ca recrutarea pentru locurile de munca nu putea fi facuta direct in vazul lumii, a fost facuta pe sest. Deci refugiatii sint de doua categorii ; cei sarmani cu copii in brate care servesc de umplutura pentru vazul lumii si cei tineri, vigurosi, organizati siguri de ei care vor incepe in virtutea aranjamentelor deja facute sa lucreze in Germania in termen de trei luni. Cei fara qualificare vor fi repartizati la alte tari ceilalti vor ramine in Germania.
Problema este ce vor zice nemtii cind 1 000 000 de extra-comunitari le vor ocupa locurile de munca. Astept sa vad.Totul s-a facut cu acceptarea Greciei care nu prea are de ales si a altor state. Dupa ce trec cei deja recrutati o sa asistam la disperarea oamenilor care sint pe drum si nu sint angajati nicaieri dar au crezut in miracolul deschiderii portiii spre paradisul german. Probabil ca sint si alte aranjamente dar vom vedea din evolutia lucrurilor.