Intenția salvamontistei Miruna Inel de a-și retrage plângerea la adresa interlopului care a bătut-o, a creat un puternic val de dezamăgire. Jurnalistul că prin această decizie „sute de mii de români au primit un pumn în dinți”. Autorul articolului sugerează că Miruna Inel a decis să își retragă plângerea pentru a-l salva de fapt pe jandarmul care a asistat impasibil la incident.
„Salvamontista bătută la începutul lunii februarie de un recidivst, în stațiunea montană Straja, vrea să-și retragă plângerea împotriva acestuia.
Un notar din Valea Jiului a relatat pe o rețea de socializare că tânăra s-a prezentat la biroul său, însoțită de avocatul recidivistului, cu o cerere de retragere a plângerii penale împotriva lui Sorin Palesică.
Nu vreau să spăl imaginea municipiului Lupeni pentru faptul că refuz să întocmesc o declarație prin care cea lovită ( Miruna Inel- n.r.) își retrage plângerea. Consider că aș încheia un act care din punctul meu de vedere nu ar fi moral și refuzul meu a fost categoric. Le doresc succes în altă parte”, a declarat, pentru Vocea Străzii, Adrian Grigore Mărginean – notar din Lupeni.
Miruna a fost întrebată, astăzi, de ce dorește să-și retragă plângerea și a fost evazivă în declarații.
Am scris mai sus că Miruna şi avocatul lui Palesică s-au întâlnit întâmplător la notar? N-am zis. Poate că aşa o fi, vedeţi, Miruna nu a hotărât nimic. Era acolo în vizită.
Destul de substanţială colaborarea între Miruna Inel şi avocatul lui Palesică. S-au întâlnit întâmplător în biroul unui notar şi s-au decis să-i retragă plângerea individului. Aşa, din senin. De milă? Şi mă gândesc, o fi vorba de bani, sau influenţe? Palesică, cu vreo două săptămâni înainte de incident îi ceruse unuia 100 de euro prin Deva, că n-avea. Cum îşi poate ăla cumpăra inocenţa?
Mai mult, dacă Miruna renunță la plângere, este ca și cum fapta nu mai există. Nu contează că o țară întreagă a văzut filmarea și s-a cutremurat. ”E doar lovire, nu este o faptă atât de gravă. Gravă era dacă era încadrată la tentativă de omor sau omor”, a încercat să ne lumineze astăzi un angajat al IPJ Hunedoara. Că a fost inconștientă minute în șir, se pare că e altă poveste, dintr-un alt film. În plus, Palesică poate fi liber, iar cercetările la adresa comandantului Dănuț Mocanu se pot opri; iar jandarmul poate scăpa și el basma curată. Deci care dintre acești oameni are nevoie mai mare de salvare sau de funcție?
Noi am fost ăia care şi-au ascultat colaboratorii, care i-au sprijinit, care nu s-au pliat după bătăile inimii. Am evitat alunecările şi ne-am protejat întotdeauna cititorii, pentru că suntem câinele de pază al democraţiei. N-am băgat de seamă că sunt şi oameni care nu-şi pierd timpul cu adevăruri. Mafie? Ce mafie poate exista într-un oraş de mărimea Pieţei Obor?
Oamenii mari fac nişte alegeri
Mafia, alege şi ea. Nu o să poată fi învinsă până când rădăcinile astea din economie, religie şi politică nu se usucă. Nu găsesc nimic onorabil în fapta lui Palesică, aşa cum nu pot găsi ceva demn în acţiunile Mirunei, depăşită nevinovată de regulile vieţii. Mafia nu este numai violenţă.
Am ajuns să cred că lumea civilă l-a arestat pe Palesică, iar victima se zbate să-l elibereze. O mentalitate indusă de nişte opinii explicate prost, o diferență dintre haos și anarhie unde autoritatea superioară există numai pentru a te supune.
Chestiile astea, scurte, întâmplătoare şi trecătoare, pe care trebuie – potrivit specialiştilor din Valea Jiului – să le ştergem cu buretele, sunt concluziile ambiţioase ale unei civilizaţii eşuate. Miruna, poate că a luat o decizie. Dar instituţiile noastre, de aici, care tot din haos s-au format – ce se întâmplă când chiar ele o iau în derivă prin răzgândiri monstruoase, eşuând în singurul lor scop? De a dicta, de a fi hotărâte, de a desena o cale acolo unde nu există nimic?
„Ştiţi că voi sunteţi de vină pentru „murdărirea obrazului” acestui oraş, pentru că aţi publicat filmarea? Uite că acum se mai găseşte unul, care nu vrea să spele această imagine pentru faptul că refuză să întocmească o declaraţie prin care cea lovită îşi retrage plângerea. Eu consider că aş încheia un act care din punctul meu de vedere nu ar fi moral şi refuzul a fost categoric. Le doresc succes în altă parte!” – Adrian Grigore Mărginean
Decizii care mai există doar pe hârtie, rupte de națiune, rupte de rolul lor, smulse din realitatea mioritică și ancorate într-o multitudine de mașinații și comploturi, ca un pâlc de copii jucând „Mafia” în autobuz, pe drumul spre Straja”, scrie Vocea Străzii.