
Primul vot a fost cel pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul „Gala Bute”. S-au inregistrat 20 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva, potrivit B1 TV. Tot vot pozitiv au dat deputati juristi pentru urmarirea penala a Elenei Udrea si miercuri, insa procurorii DNA au cerut extinderea urmarii penale si pentru luare de mita.
Rapoartele sunt consultative, iar o decizie pentru cele doua cereri de incuviintare a urmarii penale si trei pentru incuviintarea arestarii preventive.
Sedinta comisiei s-a desfasurat cu usile inchise, iar la dezbateri a participat si Elena Udrea, insotita de trei avocati.
Inainte de a intra la comisie pentru a-si sustine punctul de vedere, Udrea a spus ca denunturile care o privesc in dosarul Microsoft sunt „superficiale si neserioase” si ca impotriva sa exista „un asalt”, persoana sa fiind „tinta unei actiuni de denigrare” prin care sa fie facuta sa taca
Dosarele Elenei Udrea
In dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea si pentru luare de mita. DNA a solicitat atat avizarea urmaririi penale pentru noua fapta, cat si incuviintarea arestarii preventive.
In aceeasi cauza, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru infractiunile de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.
In dosarul Microsoft, DNA a cerut, marti, aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenta – doua in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-Romania -, spalare de bani si fals in declaratiile de avere, precum si incuviintarea retinerii si arestarii deputatului PMP pentru aceste infractiuni.
De asemenea, in dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru inlocuirea masurii controlului judiciar, luata in cazul Elenei Udrea in 29 ianuarie, cu arestarea preventiva, pentru faptele de spalare de bani si fals in declaratii de avere, pentru care este deja urmarita penal. Anchetatorii sustin ca Udrea a incalcat conditiile controlului judiciar cand a facut afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.
Elena Udrea a fost denuntata la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins si primit 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”, se arata in referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.