BBC News Online publica luni un material amplu despre „Cum sa caştigi un referendum”. Acesta conţine mai multe recomandari de la caştigatori sau invinşi in diferite referendumuri din Marea Britanie şi care pot fi aplicate in orice campanie pentru o astfel de consultare populara, anunta Mediafax
Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viaţa şi pe moarte intre doua parţi care ar putea sa nu se mai intalneasca vreodata la urne, scrie reporterul politic Brian Wheeler. In cazul referendumurilor nu se poate vorbi despre o coaliţie confortabila sau un compromis, deoarece caştigatorul ia tot. Dar, deşi fiecare campanie este diferita, sunt caţiva factori pe care toate le au in comun, scrie BBC News Online.
„Adevaratul truc este sa ataci punctele lor puternice şi sa caştigi, pentru ca atunci oponentul nu va mai avea cu ce sa riposteze, pana in punctul in care poţi sa il faci tavalug”, scrie fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton, in cartea sa „White Elephant: How the North-East Said No”.
Un alt factor important este sa iţi cunoşti adversarul. „Trebuie sa fii foarte realist in privinţa celor cu care te confrunţi”, afirma Katie Ghose, director de campanie in cadrul referendumului provind votul alternativ (AV) din Marea Britanie. „Nu poţi schimba prea mult opinia publica in timpul campaniei”, adauga ea.
„Un avans timpuriu poate fi fatal”, avertizeaza Wheeler, explicand ca partea care are un avans in sondaje la inceput este adeseori mai vulnerabila la autoliniştire şi are doar de pierdut, subestimand adeseori scala provocarii cu care se confrunta.
„Nu ai nevoie intotdeauna de un mesaj pozitiv”, vine urmatorul sfat, dar acesta te poate ajuta sa ai un raspuns pregatit atunci cand jurnaliştii te acuza ca nu ai nimic pozitiv de spus.
Sa-ţi determini adversarul sa joace jocul tau, dupa regulile tale este, probabil, cea mai importanta parte a oricarei campanii pentru un referendum. „Trebuie sa controlezi dezbaterea”, este un alt factor important.
„Nu ai nevoie nici de politicieni, dar ai nevoie de partidele lor”. Votul antipolitic este o forţa puternica in zilele noastre dar un referendum reprezinta totuşi nişte alegeri care necesita obţinerea unei majoritaţi. Iar singurul lucru prin care poţi reuşi realist acest lucru este sa te bazezi pe structurile partidelor şi pe voluntari.
„NU poate sa insemne DA”. Katie Ghose susţine ca cei care lupta impotriva menţinerii status quo-ului – care este de obicei campania pentru NU – pleaca din start cu un mic avantaj deoarece cetaţenii nu vor sa rişte o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate menţine status quo-ul.
Unoeri insa „chiar nu poţi caştiga”. Poţi avea cele mai stralucite tactici şi cei mai mulţi bani, dar daca situaţia politica şi economica este impotriva ta, vei pierde cel mai probabil, conchide reporterul BBC.
subscriu
APEL
Catre romanii din strainatate:
Frati romani ! Guvernul USL incearca sa va interzica dreptul de vot.
De aceea faceti tot ce puteti ca sa va convingeti rudele si prietenii din tara sa mearga la Referendum si sa voteze „NU”, impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu !
Sa NU lasam ciuma rosie comunista sa ajunga iarasi la putere in Romania !
Asa sa ne ajute Dumnezeu !
APEL
Catre toti oamenii cinstiti din Romania, batrani si tineri:
Votati la Referendum „NU”, impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu !
NU aduceti inapoi ciuma rosie comunista !
Asa sa va ajute Dumnezeu !
Subscriu
Subscriu !
Deci deviza ar fi:
NU vrem acest guvern,
NU vrem aceasta politica bolsevica,
NU vrem acest Parlament de corupti,
NU vrem sa stam departe de Europa,
NU vrem sa lucram numai in Romania,
NU trebuie decat sa votam NU la REFERENDUM !!!
bravos neica Ioane !