Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, potrivit DNA.
Site-ul „Lumea Justiției” a publicat procesul-verbal de aducere la cunoștință a calității de suspect în cazul lui premierului Victor Ponta, semnat de procurorul DNA Jean Uncheșelu. Acesta poate fi accesat AICI.
Acuzațiile DNA
Potrivit DNA, una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.
Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, mai spun procurorii anticorupţie.
Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
Ce se arată în actul semnat de Jean Uncheșelu
Totul începe, în perioada 16 mai 2011- 3 octombrie 2011, când Serviciul de Inspecție Fiscală din cadrul ANAF- AFP Sector 1 București a efectuat o inspecție fiscală la SCA “Enescu, Panait, Pop și Asociații”, continuatoarea SCA “Șova și Asociații” care a vizat o perioadă de 4 ani, respectiv 2006- 2009.
Întrucât inspectorii fiscali au constatat în tipul controlului că societatea de avocați a înregistrat în contabilitate facturi fiscale emise de cabinetuld e Avocatură “Ponta Victor –Viorel” fără să existe documente justificative care să ateste prestarea vreunei activități au solicitat altor inspectori fiscali efectuarea unui control încrucișat la cabinetil de avocați.
Ce au declarat inspectorii ANAF
Astfel, în perioada 24 mai 2011- 7 septembrie 2011, Serviciul de Inspecție Fiscală din cadrul ANAF – AFRP Sector 1 București a efectuat un control încrucișat la Cabinetul de Avocat “Ponta Victor-Viorel” în vederea verificării legalității și conformității declarațiilor de venituri realizate în anii 2007-2008, cu onorariile încasate în baza convenției de conlucrare încheiate între Cabinetul de Avocat “Ponta Victor-Viorel” și SCA “Șova și Asociații”.
“Martorii Mihăilă Ruxandra-Niculina, inspector principal în cadrul ANAF, a declarat că în anul 2011, împreună cu numita Pană Daniela, inspector superior în cadrul ANAF, au efectuat respectivul control fiscal încrucișat la Cabinetul de Avocat “Ponta Victor-Viorel”. Cu ocazia deplasării la locul de desfșurare a activității de inspecție fiscală, inspectorii nu au identitificat documente justificative care au stat la baza emiterii celor 17 facturi”, se arată în procesul verbal DNA.
Citiți articolul integral pe evz.ro
AȚI CITIT ‘EXPERIMENTUL CARE POATE SCHIMBA ROMÂNIA ÎN BINE”?