Boris Parpală, șeful Direcției de Agricultură Constanța, folosea o societate controlată de el pentru a primi bani din fondurile CJ Constanța. Totul se făcea prin intermediul unor contracte de consultanță, pe care firma sa le încheia cu primării de comune. Șmecheria era ca banii să fie alocați de la CJ Constanța, dar totul era ca și rezolvat, datorită relațiilor sale
Șeful Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Boris Parpală, a găsit în 2014 formula perfectă pentru a trece pe firma pe care o controla banii publici ai judeţului. Afacerea a primit numele pompos de „Strategii de dezvoltare locală”. Se anunţau vremuri frumoase pentru fostul inspector clasa I din Consiliul Judeţean, apropiat al baronului Nicușor Constantinescu și membru cu vechime în PSD Constanța.
Pe 3 martie 2014, Parpală a parcat autoturismul Mitsubishi L200, aparţinând CJ Constanţa, care are în numărul de înmatriculare combinația de litere ,,CJC”, în faţa primăriei comunei Ciobanu.
Aroganța șefului
S-a dus direct la șefii localităţii, secretarul primăriei, Marian Vrânceanu, și edilul Tudorel Gurgu, și le-a transmis că șefii din CJ au alocat comunei 38.000 de lei pentru programul „Strategii de dezvoltare locală”. Parpală a scos din geantă un contract de prestări servicii, având ca obiect elaborarea „Strategiei de dezvoltare locală a comunei Ciobanu, judeţul Constanța, 2014 – 2020”. El a precizat că localitatea nu va plăti niciun ban în plus, fondurile financiare veneau direct de la județ.
Directorul a completat datele într-un contract, pe numele societăţii Fatum Consulting SRL. La finalul întâlnirii, Parpală a mai scos un document din valiză, un exemplar al strategiei de dezvoltare locală a comunei. După două săptămâni de la întâlnirea cu Parpală, pe 17 marie 2014, CJ Constanța a virat în conturile comunei 38.000 de lei. Contractul între Fatum Consulting și primăria Ciobanu a avut valoarea de 30.000 de lei fără TVA, respectiv 37.200 de lei cu TVA. Totul a mers ca pe roate, iar la s f â r ș i t u l lunii aprilie 2014 primăria a achitat facturile emise de Fatum Consulting.
După un an de la acest eveniment, primarul a declarat la DNA că nu a negociat preţul contractului, despre care a arătat că nu a folosit la nimic. Pentru edil a rămas un mister de unde știa Parpală că urmau să primească fondurile financiare, și cum locuitorii nu au văzut niciun bani.
Boris Parpală era cel care conducea „de facto” societatea Fatum Consulting, spun procurorii DNA. El l-a folosit ca paravan în firmă, în calitate de administrator, pe vărul său.
Contracte cuprinse între 15.000 de lei și 61.500 de lei
Cazul de la comuna Ciobanu s-a repetat, la indigo, în alte aproape 20 de localități din Constanța, susţin procurorii DNA, care au analizat în 2015 această metodă de a scurge bani publici cu dedicație către firme de casă.
Contractele penale
Era vorba de contractele de prestări servicii cu Fatum Consulting, semnate cu localitățile: Ciocârlia, Aliman, Rasova, Cobadin, Ovidiu, Lipniţa, Mihai Viteazu, Ostrov, Băneasa, Deleni, Vulturu, Lumina, Ghindărești, Horia, Grădina, Pecineaga, 23 August, Comana, Topraisar, Amzacea și Independența. De fiecare dată, Parpală cunoștea cuantumul fondurilor care aveau să fie alocate de CJ Constanța fiecărei primării pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală, emiţând facturi pentru exact sumele respective.
Prețul prestațiilor era prestabilit la acest nivel de către Parpală și nu era niciodată negociat de către părți. Niciuna din primării nu a folosit „Strategiile de dezvoltare locală”, fiind complet inutile. Contravalorea fiecărui contract a fost cuprinsă între 15.000 și 61.500 lei. Fatum Consulting a încasat de la localităţi suma totală de 2.026.344,42 de lei, provenind din fonduri publice ale CJ Constanţa.
Citiți articolul integral pe evz.ro
Comentariile sunt închise.