Într-un interviu acordat ziarului PUTEREA, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a comentat ultimele evenimente importante din politica românească, în analiza acestuia fiind prezente impresii despre figuri precum Traian Băsescu, Victor Ponta sau Ion Iliescu. Liderul „popularilor” a surprins prin actualizarea unui scenariu vehiculat la începutul anului – Traian Băsescu, prim-ministru -, dar şi prin criticile la adresa PSD, dintre care se remarcă cea la adresa lui Ion Iliescu, descris ca fiind „bolşevic”.
PUTEREA: Varianta care a circulat la începutul anului, cu Traian Băsescu premier, poate fi luată în calcul în prezent, pe fondul problemelor pe care Victor Ponta le are atât cu guvernarea, cât şi cu Justiţia?
Eugen Tomac: Nu cred că se pune problema în acești termeni. În mod sigur însă președintele Traian Băsescu are mult mai multă experiență și ar fi un premier mult mai bun decât Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea sau alt aspirant la această înaltă funcție.
Traian Băsescu a fost luni (3 august 2015) la sediul PMP şi a spus că „toamna politică ne prinde cu UNPR în alianță cu PNL, că așa va fi interesul național, și cu PSD în Opoziție”. Cum va reacţiona PMP în cazul în care acest scenariu va deveni realitate?
Nu ne interesează să fim parte din USL, nu susținem și nici nu vom susține vreodată un guvern care promovează propaganda mincinoasă prin care PSD și PNL au ajuns la putere în 2012. Ponta trebuia schimbat imediat după alegeri. Ce se întâmplă acum nu mai reprezintă voința electoratului, ci calcule meschine ale unor politruci care vor să ajungă la ciolan, să pună mâna pe resurse, nicidecum să aducă bunăstare pentru români. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla cu sprijinul partidului aspirator, care primăvara e de stânga și toamna devine de dreapta, în funcție de „interesul național”.
Cât credeţi că mai poate rezista Victor Ponta în fruntea Guvernului? Care să fie motivaţia pentru care nu şi-a prezentat încă demisia, deşi problemele cu Justiţia ar fi trebuit să fie decisive?
Victor Ponta va rămâne în funcție atât timp cât își dorește președintele Iohannis. Aceasta este convingerea mea.
Cum comentaţi recentul CExN al PSD, în urma căruia un politician cu probleme în Justiţie, Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în Dosarul Referendumul, a fost ales preşedinte interimar al PSD?
PSD reprezintă tot ce e mai rău în politica românească. Este încă o dovadă că între agenda publică și interesele de partid e o prăpastie uriașă. Un politician condamnat nu mai poate fi un reper pentru societate. Aura asta falsă de „condamnat simbolic” pentru lupta cu „regimul Băsescu” produce mult rău în primul rând țării. Decredibilizează o întreagă generație de politicieni atât în țară, dar mai ales în ochii partenerilor externi.
Ce puteţi spune despre intervenţia lui Ion Iliescu de la CExN, când l-a susţinut pe Liviu Dragnea?
Iliescu este un bolșevic care și-a construit toată cariera politică pe minciună și servilism față de Moscova. Ceea ce face în PSD îl privește. Cert este că, din cauza acestui personaj, România a rămas izolată economic și politic mult timp. Practic, temelia pusă de administrația Iliescu după 1990 a îngreunat procesul de apropiere reală de țările dezvoltate ale Europei. În fond, e cunoscut faptul că Ion Iliescu și-a dorit de mulți ani ca Dragnea să preia frâiele PSD.
Un subiect controversat în acest an este cel al indemnizaţiilor demnitarilor. Cum se poziţionează PMP faţă de ordonanța pentru mărirea indemnizațiilor demnitarilor?
Într-o țară cu un sistem de sănătate depășit și ineficient, fără infrastructură, cu găuri mari în companiile de stat, unde se fură sute de milioane de euro de 25 de ani, cu un mediu de afaceri fragil și amenințat zi de zi de instabilitatea politică, să iei asemenea măsuri mi se pare o sfidare. Nu era o prioritate mărirea salariilor pentru înalții demnitari. Suntem categoric împotrivă. Un lider ia decizii în primul rând în beneficiul celor pe care îi slujește, adică a cetățenilor, nu își creează facilitați pentru propria persoană.
FMI a trimis recent o scrisoare cu privire la oportunitatea reanalizării Codului Fiscal. Cum ar trebui să reacţioneze clasa politică la acest avertisment?
Din nefericire, un subiect care trebuia analizat, dezbătut și asumat cu responsabilitate de toate instituțiile statului a devenit o temă de dispută politică. Mă tem că vom avea consecințe grave dacă nu va înceta această retorică politicianistă. Îmi aduc aminte cum au fost păcăliți dascălii în 2008 cu dublarea salariilor și nu a fost decât un exercițiu populist ieftin. În realitate, cadrele didactice au salarii mizerabile în continuare. Codul Fiscal trebuie să sprijine creșterea economică și să asigure predictibilitate pentru mediul de afaceri. Nu poți să introduci astăzi taxa pe stâlp, mâine s-o elimini și să prezinți acest fapt ca pe o mare realizare, așa cum face Ponta. Codul Fiscal trebuie modificat ținând cont, în primul rând, de punctul de vedere al specialiștilor și cred că atât Consiliul Fiscal, dar și BNR au dreptate când afirmă că modificările propuse de USL nu sunt realiste.
Unirea cu Basarabia se va realiza foarte curând
Gândindu-vă la unirea Moldovei cu România, puteţi avansa o dată aproximativă la care acest deziderat să fie posibil?
Unirea cu Basarabia se va realiza foarte curând. Cel mai probabil în acest deceniu.
Ce aşteptări şi ce obiective are PMP pentru alegerile din 2016?
Ne pregătim pentru alegerile locale, unde vom demonstra că suntem o forță politică nouă, capabilă să genereze schimbare. Cred și am convingerea că la următoarele alegeri PMP va fi marea surpriză.
Ce fel de relaţii există în prezent între PMP şi Elena Udrea?
Doamna Udrea s-a retras din PMP în ianuarie și nu am mai avut din acea clipă discuții politice. Sperăm să depășească acest moment dificil din viață. Noi ne continuăm activitatea în aceleși spirit în care partidul a fost creat. Cu mult curaj, determinare și dorință de schimbare în bine a societății.
Există patru proiecte privind votul diasporei. De ce ar trebui ales proiectul dumneavoastră?
Ceea ce face Guvernul României prin îngrădirea dreptului la vot este grav. Este, practic, o sancțiune impusă cetățenilor români care se bucură de libertățile pe care Uniunea Europeană le oferă tuturor cetățenilor europeni. Legea votului prin corespondență pe care am propus-o este completă și elaborată profesionist de către specialiști. Celelalte proiecte sunt simple texte pentru a justifica discursul politic de tipul „avem și noi o lege”. Eu îmi doresc sincer ca proiectul propus de PMP să devină o lege bună. Și am cerut în acest sens, atât PNL, cât și PSD, să aducă adăugiri, modificări pentru a îmbunătăți până la perfecțiune acest proiect de act normativ extrem de important pentru români și România. Din păcate, nu-i interesează. Ba chiar s-au pronunțat împotrivă și așa au și votat în Parlament. Ambele partide, pe 9 decembrie 2014, au respins proiectul legii votului prin corespondență.
Ce ar trebui să se întâmple pentru ca proiectul de regionalizare propus în urmă cu doi ani să devină realitate?
Aici e nevoie de schimbarea clasei politice. Cei de astăzi nu sunt capabili să genereze o schimbare majoră pentru a face statul cât mai eficient și funcțional. Ei caută doar lux și laudă, plus privilegii. Când vom avea o clasă politică aptă să se gândească la interesul României, atunci vom fi în stare să schimbăm Constituția și să reorganizăm din temelii toată țara.
Cum aţi caracteriza declaraţiile noului premier moldovean, Valeriu Streleţ (PLDM), care s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale şi care a mai precizat că Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, în ciuda faptului că ambele ţări resimt o lipsă de „înţelegere reciprocă” în relaţiile lor?
Chișinăul are în față o singură opțiune: consolidarea parcursului european și o relație strânsă cu Bucureștiul. Moscova are trupe pe teritoriul R. Moldova de 23 de ani și este firesc să ai un „dialog” cu un stat agresor. Problema legată de terminologie ține de agenda partidelor politice care au și o agendă mai subtilă în ceea ce privește relația cu Rusia. Sper ca premierul Streleț să rămână ferm angajat liniei politice pe care a promovat-o până în prezent.
sursa: puterea.ro