Se zice că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie. În cazul „baronului baronilor”, această femeie se numește Raluca Dan. Preocupat de acuzațiile penale, preşedintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și-a delegat, neoficial, atribuțiile, spre secretarul județului, Raluca Dan, în care a căpătat o încredere oarbă. Mișcarea, începută cu un deceniu în urmă, este acum definitivată. Nimic important nu se mai întâmplă la CJ Vrancea, fără știința și supervizarea Șefei – cum i se spune Ralucăi Dan.
Ambițioasă, lipsită de scrupule și avidă de putere, i-a îndepărtat din preajma lui Oprișan pe cei ce nu-i erau pe plac, sporindu-și enorm influența. Este de notorietate cazul actualului șef ANRP, George Băeșu, fost prefect, deputat și om de încredere, căzut în dizgrație după ce, alimentat cu zvonuri, Oprișan a ajuns să creadă că-i țintește locul la șefia PSD Vrancea. Juristă de profesie, Șefa a lucrat cu avocații săi pentru spălarea acuzațiilor de corupție pentru care este judecat Oprișan. Raluca Dan, Iulian Ghiocel Matache, Cătălin Vrabie, Gabriel Necula și Nicușor Halici, personaje legate între ele prin relații de rudenie sau prietenie, decid ce-i mai important în județul Vrancea. Primarii și directorii le ascultă comenzile, iar adversarii politici, chiar dacă se dau dușmani de moarte, negociază cu ei diverse aranjamente. În ce-l privește pe Marian Oprișan, deși pozează în lider național, în prezent nu mai face decât să participe la întruniri politice, să dea mâna cu pensionarii și să împartă chei pentru locuințe sociale ori pentru microbuze școlare.
Tatăl și fostul soț, abonați la contracte publice
După cum arată declarațiile sale de avere, Șefa nu scapă nici o ocazie pentru a-și majora veniturile. Pe lângă salariul de secretar al județului, câștigă bani ca membru în AGA și CA la două societăți publice, CUP SA și CUP Salubritate, expert UNCJR, dar și din organizarea alegerilor. Punând cap la cap informațiile, deoarece omite să-și facă publice, conform legii, veniturile, estimăm că Șefa câștigă în jur de 15.000 de lei lunar. La aceasta se adaugă credite bancare în valoare de 518.000 de lei, un card de credit de 5.000 lei și o descoperire de card de 7.500 de lei. Divorțată de curând, a obținut o casă, la partaj, în suprafață de 340 mp, și un teren, în Focșani, de 570 mp. La fel ca șeful ei, nu deține nici un autoturism, dar conduce când o limuzină Mercedes, când un SUV Range Rover.
Odată cu ascensiunea Ralucăi Dan a crescut și cifra de afaceri a firmelor specializate în vânzarea, montarea și întreținerea aparatelor de aer condiționat ale tatălui acesteia. Harions Serv, una dintre ele, derulează, doar în acest an, șapte contracte, primite prin încredințare directă, de la Primăriile Focșani (28.200 lei), Adjud, Mărășești, Garoafa, școala Găgești, Administrația Piețelor Focșani (40.128 lei) și Consiliul Județean Vrancea. La acestea se adaugă încă unul care s-a finalizat în luna mai a.c., de aproximativ 300.000 de lei, încheiat cu Spitalul Județean Focșani. De-a lungul timpului, fostul soț al Ralucăi Dan, avocatul Adrian Dan, a încheiat contracte de asistență juridică cu mai multe primării, din județ.
Ghiocel la butoniera lui Oprișan, plantat de Raluca Dan
Așa cum ați putut afla din PUTEREA, Iulian Ghiocel Matache, actualul ministru al Transporturilor, a fost promovat secretar de stat în 2012, după ce un drum aflat în administrarea sa la Vrancea, ce fusese dat ca reparat, s-a surpat, izolând mai multe localități. Fără a fi vreo autoritate în infrastructură, Matache are meritul de a fi căsătorit cu judecătoarea Daniela Matache, șefa Secției Penale din Tribunalul Vrancea. Datorită ei a fost remarcat de Raluca Dan care a întrevăzut o posibilitate de întărire a relațiilor cu justiția locală. Așa că, în 2006, Matache a fost promovat, peste capul mai multor specialiști, șef al Direcției Tehnice la CJ Vrancea. Faptul a asigurat prosperitatea imediată a familiei Matache. Cei doi soți au achiziționat mai multe terenuri și, un an mai târziu, în 2007, au început construcția unei ferme pomicole la periferia Focșanilor. Proprietară a unei case de 200 metri pătrați, familia Matache n-a avut nici o problemă de conștiință să achiziționeze și apartamentul de serviciu pe care îl ocupa, pentru 10.000 de euro. Cererea le-a fost aprobată celor doi de Consiliul Local Focșani, controlat de Cătălin Vrabie, prieten și cumătru al Ralucăi Dan.
Nicușor Halici, prefectul care a anulat prejudiciul CJ din dosarul lui Oprișan
În guvernarea Ponta, Raluca Dana a tras sforile pentru ca la conducerea Prefecturii să ajungă Nicușor Halici, personaj care-i datorează cariera după ce l-a făcut șef al juriștilor din CJ. Din secretar de comună Halici a devenit șeful Direcției Juridice exact când Oprișan avea nevoie de un document din care să reiasă că CJ nu a fost prejudiciat, în dosarul în care este judecat pentru corupție. Documentul, unul dintre primele acte pe care Halici le-a emis ca jurist șef, a fost aprobat de consilierii județeni și depus la instanță.
Ca și Șefa, protectoarea sa, prefectul Vrancei s-a băgat în toate comisiile și consiliile din care a putut încasa un ban. În afară de salariu, 7.935 lei, și norma de hrană, 3.672 lei, câștigă bani ca mandatar a CUP SA, 4.592 lei, și ca expert la UNCJR.
Subprefectul Cristi Misăilă, fost director adjunct în Direcția de Finanțe, în 2011, a picat concursul pentru un post de comisar la Garda Financiară. A fost recuperat rapid de Raluca Dan, devenind consilierul lui Oprișan. În Guvernul USL, Misăilă a fost transferat la Prefectură, ghimpe în coasta prefecților PNL, Octavian Vieru și Cătălin Popescu. Împreună cu prefectul Halici, Misăilă are rolul de a sta cu ochii pe primari și de-ai aduce la ascultare pe cei ce dau semne de rebeliune.
Constantin Mândrilă, o Conservă greu de demis
Lui Constantin Mândrilă, directorul Spitalului din Focșani, Raluca Dan i-a botezat copiii. Fost secretar general al Prefecturii Vrancea, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru furt de conserve din cele destinate sinistraților la inundațiile din 2005. Pe lângă condamnare s-a ales și cu porecla „Conservă“. În ciuda condamnării, Oprișan și-a dat acceptul ca Mândrilă să fie pus manager la spitalul județean. În spatele numirii, mulți au văzut interesul Ralucăi Dan care a vrut un om de încredere într-o poziție din care se pot controla achizițiile de medicamente, echipamente și bunuri de folosință medicală. În 2013, Mândrilă a fost destituit de ministrul Sănătății pentru incompetență, deoarece nu a atins indicatorii de performanță asumați prin contractul de management. A rămas, însă, neclintit, la conducere până în această vară, când a fost demis pentru a doua oară, din același motiv.
Cătălin Vrabie, cumătrul care controlează Primăria Focșani
Fost copil de suflet al baronului vrâncean care l-a făcut ba prefect, ba secretar de stat, Cătălin Vrabie s-a încadrat firesc în rețea, fiind cumătru al Ralucăi Dan și șef al consilierilor locali PSD. Pasionat de vânătoare, Cătălin Vrabie a fost anchetat, în 2006, pentru braconaj, după ce polițiștii i-au găsit, în mașină, arme de vânătoare, un cuțit și o secure murdare de sânge proaspăt. Dosarul a fost închis câteva luni mai târziu, cu NUP. Relația de cumetrie cu Raluca Dan, dragostea pentru vânătoare pe care o împărtășește cu Oprișan și influența ce rezultă de aici l-au ajutat să pună mâna, prin Asociația „Valea Neagră“, al cărei președinte este, pe două fonduri de vânătoare din Vrancea și Galați. Mai mult, Serviciul Salvamont a fost înființat, la CJ Vrancea, în 2010, iar de atunci funcționează cu un singur angajat: directorul Adrian Vrabie, fratele mai mic al cumătrului Ralucăi Dan. Trebuie spus că Munții Vrancei nu sunt prea înalți și nici dificil de parcurs, astfel că nu se justifică înființarea unui serviciu Salvamont cu un buget anual de 300-400 mii de lei. Dar bugetul este cheltuit, în bună parte, pentru distracția directorului și a prietenilor săi, înscriși ca voluntari.
Gabriel Necula, primarul neoficial al Focșanilor
Raluca Dan și Cătălin Vrabie au reușit să-l impună ca viceprimar al municipiului Focșani pe Ionel Gabriel Necula, finul de cununie al lui Oprișan. De aproximativ un an, de când primarul ales, Decebal Bacinschi, i-a delegat majoritatea atribuțiilor, Gabriel Necula conduce, practic, Primăria Focșani. Prin el, Cătălin Vrabie și Raluca Dan controlează atribuirea contractelor publice, retrocedările de terenuri, emiterea autorizațiilor de construcții.
În 2012, Gabriel Necula a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece ar fi îndeplinit simultan funcțiile de administrator al unui SRL și de viceprimar. A contestat decizia în instanță, iar procesul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, după ce, inițial, Curtea de Apel Galați a menținut decizia ANI.
În 2010, Gabriel Necula a înființat, în Vrancea, cinci GAL-uri (GAL – Grup de Acțiune Local) din care fac parte câteva zeci de comune și prin intermediul cărora sunt implementate proiecte europene de 11 milioane de euro. Evident, Necula are cuvântul decisiv în selectarea beneficiarilor. Așa că printre cei ce au obținut finanțări se numără rude și prieteni politici, între care propria soție, tatăl, nașul Vrabie și fratele său, dar și primari PSD.
Soţia lui Gabriel Necula, Gianina, a beneficiat de 190.000 de euro, pentru diverse proiecte, între care cel mai bănos, de 147.000 de euro, pentru achiziția de utilaje agricole. Firma în care viceprimarul este angajat ca inginer, Agro Investment Moldova, a primit de la GAL Vrancea Sud-Est două finanțări, de 200.000 de euro și 160.000 de euro. SC Nec Prod Prest SRL, patronată de tatăl său, a implementat un proiect de 50.000 de euro, tot prin GAL, pentru o plantație de afini.
Nașa de cununie, Corina Vrabie, a fost cadorisită cu 82.000 de euro, pentru construcția unei pensiuni de cinci stele, în comuna Nămoloasa, Galați, pe fondul de vânătoare administrat de nașul Cătălin. Adrian Vrabie își construiește cu 200.000 de euro, finanțare de la GAL „Valea Râmnicului“, o pensiune agroturistică în comuna Poiana Cristei, pe celălalt fond de vânătoare administrat de fratele său. Terenul a fost concesionat, pe 49 de ani, de la primăria condusă de un pesedist, Vlad Petruș, pentru modica sumă de 2.000 de lei anual.
Întâmplător sau nu, viceprimarul Gabriel Necula face bani frumoși de pe urma fermelor de animale care poluează municipiul Focșani. Potrivit ultimei declarații de avere, în 2014 a câștigat 183.455 lei, respectiv 50.677 lei vânzând cereale către Premium Porc și Avi Putna, cum se numesc cele două societăți ale căror mirosuri pestilențiale, focșănenii sunt nevoiți să le suporte vară de vară.
Așa se explică de ce, de fiecare dată când duhoarea se împrăștie peste oraș, autoritățile locale ridică din umeri, prefăcându-se că iau măsuri pentru ca poluatorii să fie obligați să-și remedieze problemele de mediu. De altfel, SC Agro Investments Moldova SRL, la care Necula este angajat, a fost amendată în trecut, tocmai pentru că a deversat, intenționat, în apa Milcovului, dejecțiile colectate de la Premium Porc.
Afacerea Intelligent Software Group
La începutul acestui an, două firme în spatele cărora se află Cătălin Vrabie și Raluca Dan, Intelligent Software Group SRL și Maisigure Consulting SRL, patronate de Carmen Covaci și Iulian Andrei Suciu, foști colaboratori ai consilierului PSD Vrabie, de când era secretar de stat, au încasat 256.000 de lei (160.000 lei + 96.000 lei), de la Primăria Focșani pentru strategia de dezvoltare a municipiului.
Selecția s-a făcut prin încredințare directă, cu încălcarea legii achizițiilor publice, Primăria plătind două firme ca să realizeze, fiecare, câte o parte a aceluiași document, riscând o sancțiune cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei.
„S-a dorit organizarea unei licitaţii, dar a fost timpul scurt, pentru că lucrarea trebuia să fie gata la un anumit termen. Cei de la firma Intelligent au făcut o parte din document, iar eu am lucrat pe un alt segment“, recunoaște Iulian Andrei Suciu.
Nu este prima oară când Vrabie și cumătra sa încearcă să obțină contracte publice pentru Intelligent Software Group. La începutul lui 2011, au încercat să-i pună pe tavă un contract pentru un acord-cadru, pe patru ani, pentru care ar fi încasat între 37.200.000 și 86.800.000 lei, cu tot cu TVA.
Obiectul contractului era, conform anunțului din SEAP, consultanța, proiectarea și asistența tehnică pentru accesarea fondurilor nerambursabile și a creditelor de infrastructură, precum și asigurarea managementului implementării acestora. Practic, se dorea externalizarea serviciilor de scriere și implementare a proiectelor finanțate din bani europeni. Ca să justifice demersul, a fost invocat „gradul slab de absorbție a fondurilor structurale, starea deficitară a imobilelor/proprietăților deținute de către Consiliul Județean și lipsa de fonduri proprii“.
Motivația nu stătea în picioare, deoarece la vremea respectivă, în CJ Vrancea funcționau un birou de finanțare externă şi implementare a proiectelor ce asigurau chiar serviciile scoase la licitație și care derulau, în diverse faze de implementare, proiecte europene de peste 260 de milioane lei.
Anunțul de licitație a fost publicat pe SEAP pe 24 decembrie 2010, în ajunul Crăciunului pentru a nu atrage atenția altor firme interesate care ar fi putut să le dea planurile peste cap. Data-limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pe 19 ianuarie, mizând pe faptul că în perioada sărbătorilor, prea puțini vor urmări anunțul și vor pregăti oferte. Tot din acest motiv, a fost aleasă ca procedură de achiziție, deși nu se justifica, licitaţia restrânsă accelerată, cu cel mult 5 agenţi economici.
Pe de altă parte, în această perioadă Oprișan era plecat din țară, în vacanță, iar cei implicați, Raluca Dan, Cătălin Vrabie și Iulian Matache își puteau duce la bun sfârșit planul fără a risca să fie dați în vileag și, astfel, baronul să le ceară socoteală.
ANRMAP a anulat licitația, stricând planurile pregătite cu atâta minuțiozitate, pe motiv de „abateri grave de la prevederile legislative (care – n.a.) afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului“.
Licitația a fost reluată după câteva luni, în mai 2011. De această dată, anunțul publicat pe SEAP stipula clar că este vorba de un acord-cadru pentru obținerea unei finanțări, din fondurile Mecanismului financiar și de Cooperare SEE, pentru punerea în valoare a complexului „Căprioara“ și nu de externalizarea serviciului de scriere și implementare a proiectelor europene. De asemenea, valoarea a fost mult diminuată, la 1.329.995, 37 lei plus TVA.
Procedura nu a fost dusă la final nici a doua oară, Intelligent Software Group neîndeplinind nici de această dată, în ciuda eforturilor depuse, condițiile legale pentru a fi selectată.
sursa: puterea.ro
Jigodii, curve si alte panarame hoate, astia ne conduc. Romanie, halal sa-ti fie!
Nici vorba de basma aici, fie ea si curata.
Femeia isi va pune basmaua la puscarie, cu Oprisan cu tot !