Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman de Politici Europene si Grupul pentru Dialog Social au semnat o petitie in care solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa ia atitudine cu privire la aceste interventii brutale in justitie ale premierului si sa apere independenta procurorilor.
Redam mai jos textul integral al petitiei semnate de Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman de Politici Europene si Grupul pentru Dialog Social:
“Solicitam CSM sa ia pozitie fata de imixtiunea premierului Ponta in justitie
Demiterea fara niciun fel de motive de la conducerea Sectiei I a DNA a unora dintre cei mai performanti procurori – Lucian Papici si Mariana Alexandru – si afirmatiile grave si defaimatoare ale premierului Victor Ponta privind ”dosare politice”, ”procuror basist, morarist, macovist” reprezinta o imixtiune grava a puteriipolitice in actul de justitie.
Lucian Papici tocmai finalizase si inaintase Procurorului Sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dosarul ”frauda la Referendum” cu propunerea de trimitere in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea. Cateva ore mai tarziu a fost demis fara explicatii de Procurorul General Tiberiu Nitu, desi, cu doar noua zile inainte, acelasi procuror general il delegase pe Lucian Papici pe aceasta functie pentru inca trei luni.
Ca sef al celei mai importante sectii din DNA, cea de combatere a coruptiei, Lucian Papici a confirmat solutia de trimitere in judecata a unor nume sonore din politica sau magistratura: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Catalin Voicu, Gigi Becali, Traian Remes. Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, intre altele, cazurile Adrian Nastase si Monica Iacob Ridzi. Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar si magistratilor, ca perioada 2000-2004 nu a apus definitiv si ca justitia (Parchetul in mod special) poate fie subordonata din nou politicului.
Pe de alta parte, delegarea in aceste functii a altor procurori, fara consultarea Procurorului Sef al DNA, asa cum impune Regulamentul institutiei, produce instabilitate, forteaza mana Presedintelui Romaniei si arata acelasi dispret pentru lege, proceduri si statul de drept manifestat de actuala putere in vara anului trecut.
Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa ia atitudine cu privire la aceste interventii brutale in justitie si sa apere independenta procurorilor.”
3 octombrie 2013
Expert Forum
Freedom House Romania
Centrul Roman de Politici Europene
Grupul pentru Dialog Social