Fondul Monetar International (FMI) vine cu un anunt care ar putea sa incline balanta la referendumul crucial din Grecia, care se va desfasura duminica si va decide soarta statului elen.
FMI a aratat, intr-o ampla analiza publicata joi, ca Grecia are nevoie de fonduri suplimentare in valoare de 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani si de o scutire de la datorii la scara mare, pentru a crea „o gura de aer” si pentru a-si stabiliza economia, potrivit The Guardian.
Astfel, cu doar trei zile inainte de plebiscitul decisiv, FMI avertizeaza ca datoriile Greciei sunt „nesustenabile”. Oficialii Fondului au declarat ca nu intentioneaza sa ofere Greciei un al treilea pachet financiar de salvare, daca statul elen nu se angajeaza sa puna in aplicare reforme economice.
Foto: Twitter/Ian Talley
Potrivit FMI, Grecia trebuie sa beneficieze de o perioada de 20 de ani in care sa nu plateasca nicio datorie externa. Dupa aceasta perioada, Atena poate incepe sa faca plati, insa returnarile finale nu pot fi facute pana in 2055.
Intr-un mesaj catre liderii europeni, FMI a precizat ca UE trebuie sa gaseasca fonduri suplimentare pentru Grecia.
In acelasi timp, oficialii de la Bruxelles avertizeaza ca, daca grecii voteaza „nu” la referendumul de duminica, atunci ei nu mai au un loc in zona euro, dupa cum a transmis joi seful ministrilor de Finante din uniunea monetara, olandezul Jeroen Dijsselbloem.
Acesta le-a spus elenilor sa nu se imbete cu apa rece si sa creada vorbele spuse de liderii de la Atena, care ii indeamna sa bifeze „nu”, respingand astfel masurile de austeritate cerute de creditorii internationali ai Greciei.
Negocierile Greciei cu creditorii europeni au intrat miercuri intr-un impas total dupa ce autoritatile de la Atena, desi tocmai adusesera tara in incapacitate de plata neonorand datoria de 1,6 miliarde de euro catre FMI, au continuat sa joace in ofensiva. Liderii zonei euro si-au pierdut rabdarea si au decis sa renunte la orice efort de a gasi consens si sa astepte pur si simplu rezultatul referendumului de duminica, urmand sa actioneze in functie de el.
Nervii membrilor Eurogrupului au fost testati la maximumde oficialii greci, in frunte cu premierul Alexis Tsipras si ministrul de Finante, Yanis Varoufakis. Mai intai, dupa ce au aparut informatii conform carora Guvernul de la Atena a fost de acord cu termenii creditorilor, ei au negat vehement ca ar fi capitulat si au venit cu noi propuneri de „indulcire” a reformelor.
Apoi Tsipras a iesit cu un nou discurs provocator in care i-a atacat pe liderii eurozonei acuzandu-i de santaj, a insistat pe restructurarea datoriei si a facut inca un apel ca cetatenii sa voteze „NU” la referendum. El a fost secundat de ministrul de Finante, care a venit cu o lista in 6 puncte in care explica motivele pentru care grecii ar trebui sa spuna „un mare NU” ofertei creditorilor externi.
O replica pentru greci a venit de la BCE, care a decis sa mentina alimentarea bancilor elene cu lichiditati in regim de urgenta la nivelul stabilit duminica, adica acel nivel la care autoritatile de la Atena au fost nevoite sa impuna masuri de control de capital.
„Vrem sa ajutam Grecia, dar ajutor cu forta nu se poate”, a fost concluzia euro-liderilor.
sursa: ziare.com
Buna ziua! Ai nevoie de un împrumut de a plăti datoria dumneavoastră dacă da face de e-mail: [email protected]
Colaborare cu venituri
imediate, din prima luna! 100-285 de
euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a
lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani,
100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna.
Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti
mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una
dintre adresele noastre de email: [email protected]
in care tara a adus comunismul prosperitate asta o sa ne duca si PSD LA NOI IN TARA,Vreau sa-i aud pe jurnalisti ,politicieni ,analisti ce optiuni avea Boc si Basescu in afara de austeritate ,pentrmu ca vad ca nici la greci nu se gasesc alte optiuni,acum se vede ca a fost un guvern bun
…parca NU e FMI-ul care i-a indatorat! Eu i-am indatorat?
Lenesii Europei au crezut ca-i salveaza comunistul Tzipras cu minciunile lui. Poate acum, in ultimul ceas, se satura de socialism si comunism si pun mana sa munceasca si sa-si plateasca taxele.