Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Catalin Dumitru, a fost retinut de DNA pentru luare de mita si spalare de bani se arata intr-un comunicat DNA.
Mai exact Catalin Dumitru este acuzat ca a pretins suma de 1 milion de euro de la un om de afaceri care se afla in litigiu cu ANRP. Seful ANRP l-a asigurat pe acesta ca in schimbul banilor primiti, va interveni intr-un litigiu.
„Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals, inscrisuri sub semnatura privata intitulate „Contract de imprumut”, intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala”, arata DNA in ordonanta de retinere.
Vezi mai jos comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea urmatorilor inculpati:
– DUMITRU CATALIN, la data faptelor vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru savarsirea infractiunilor concurente de luare de mita si spalare de bani,
– DUMITRU RADULESCU CATALIN – ALEXANDRU, fiul primului mentionat, pentru savarsirea infractiunilor concurente de complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani;
Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si date care conduc la indicii rezonabile potrivit carora :
In cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite. In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita.
In data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Catalin a primit de la acesta, prin intermediul fiului sau, inculpatul Dumitru Radulescu Catalin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, in scopul aratat mai sus.
Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals, inscrisuri sub semnatura privata intitulate „Contract de imprumut”, intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsa si primita de inculpatul Dumitru Catalin a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, bunuri mobile (autoturisme de lux) si imobile.
In paralel, in cursul lunii mai 2013, aceeasi persoana i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat in acelasi dosar) si suspectului Dragos Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalandu-se de o influenta asupra lui Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, in scopul determinarii acestuia sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea in derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In aceeasi cauza, procurorii din cadrul S.T. Oradea efectueaza urmarirea penala si fata de inculpatul BRAN DANIEL – MARIN, care a fost retinut pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani (comunicat nr. 1157/VIII/3 din 11 decembrie 2013). Totodata, in acelasi dosar, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Dragos Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.
Procurorii, in instrumentarea cauzei au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.