Cumetria politica a invadat ministerele, autoritatile si parlamentul.
Relatiile de cumetrie din politica romaneasca de la varf asigura perpetuarea unei specii care e departe de a fi pe cale de disparitie. Dupa ce a infierat clientelismul si politizarea PDL, ajuns la putere, USL le ridica pe noi si noi culmi. Astfel, „capitalismul de cumetrie“ iliescian se metamorfozeaza subtil in „relatii sociale“.
Ponta, nasul si cumatrul
La putin timp dupa ce a preluat puterea in urma motiunii de cenzura la adresa Cabinetului Ungureanu, adica pe 27 aprilie 2012, noul premier Victor Ponta avea grija finului sau, prieten si coleg de facultate si de baschet.
Claudiu Preoteasa devenea vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, alAdministratiei Fondului pentru Mediu. Ponta si sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, au fost nasi de cununie ai lui Claudiu Preoteasa, care, potrivit declaratiei de interese, este si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie Bilaterala Romania-Brazilia.
Nu trece anul, si verisoara lui Victor Ponta, Rodica Cazanciuc, ajunge la inceputul lunii aprilie 2013 director de reglementare la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) si nevasta de ministru.
Rodica Cazanciuc a absolvit Mecanica Fina laUniversitatea Politehnica din Bucuresti, iar singura sa experienta in domeniu este functia de director comercial la TAROM, din iunie 2011 pana in 2013. In februarie anul trecut, Departamentul de transporturi din PSD anunta printr-un comunicat de presa ca „Rodica Cazanciuc nu stie ce inseamna sa concepi si sa implementezi o strategie de dezvoltare a unei companii de anvergura TAROM“.
Intre timp, si sotul Rodicai Cazanciuc si-a vazut visul cu ochii, devenind ministru al Justitiei. Cazanciuc a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta in cadrul Facultatii de Drept de la Universitatea din Bucuresti si apoi coleg in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. In familia Ponta, mai exista si fina Ioana Pop, membra in colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).
Dupa ce ani in sir Ponta s-a lepadat in toate prime-time-urile de controversata afacere Rosia Montana, acum a reevaluat-o, plasand-o in ograda lui Dan Sova, ministrul Proiectelor de Infrastructura. Nimic nu e insa intamplator. Rosia Montana Gold Corporation este reprezentata in Romania de firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP), firma la care mama adoptiva a lui Dan Sova, Ana Diculescu-Sova, este senior partener. Tot senior partener a fost insusi Ponta in firma Sova & Asociatii, care se specializase in contracte cu statul.
Victor Ponta a fost angajat in urma cu vreo 7 ani de omul de afaceri Ovidiu Tender ca aparator in dosarul in care acesta a fost acuzat pentru mai multe infractiuni economice. Nasul copiilor lui Ovidiu Tender este Frank Timis, cel care a pus bazele companiei Gabriel Resources, firma care detine Rosia Montana Gold Corporation.
Clanul Rusanu-Rusinica
Eminenta cenusie a PNL, Dan Radu Rusanu, un fel de Viorel Hrebenciuc liberal, si-a postat finul, pe Daniel Chitoiu, la robinetul cu bani, adica la Ministerul Finantelor, si un alt fin, pe Gelu Stefan Diaconu, la conducerea ANAF. Ponta si-a dat binecuvantarea, chiar daca Diaconu a fost urmarit penal pentru inselaciune si abuz in serviciu pentru ca, in calitate de director alBankcoop Neamt, ar fi falsificat un contract de credit. Dosarul a fost inchis cu scoatere de sub urmarire penala. Cum finii nu s-au terminat, Dan Radu Rusanu este si nasul lui Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, cel putin asa scriu Buna Ziua Iasi si Ziarul de Iasi.
Insusi Dan Radu Rusanu a devenit sefulAutoritatii de Supraveghere Fiscala (ASF), prin care se vor roti saci cu miliarde de euro. Politizarea conducerii este pe masura mizei financiare: Daniel Daianu, prim-vicepresedinte, Ion Giurescu, Daniel Tudor si Mircea Ursache, vicepresedinti. Giurescu a fost secretar de stat la Ministerul Muncii, in perioada Nastase, Daniel Tudor este fostul presedinte al CSA (cu salariu lunar de 188.000 lei), post in care a fost numit de parlament, in vara lui 2012, cu sustinerea USL, iar Ursache a fost sef al AVAS si presedinte al PSD Maramures.
Lupta USL cu depolitizarea nu s-a oprit insa doar la oameni, ci a intrat si pe taramul legislativ. Pentru a-l scoate pe Rusanu din incompatibilitate (fetele sale detin jumatate din capitalul social al International SA Sinaia, listata la Bursa de Valori), majoritatea USL a modificat legea de infiintare a mamutului financiar, astfel incat operatiunile pe piata de capital ale firmei familiei Rusanu sa poata fi avizate fara probleme de tatal – sef al ASF.
Rusanu figureaza in topul parlamentarilor care au facut banoase afaceri cu bani publici, intr-o companie selecta, alaturi de nume precum Serban Mihailescu, Verestoy Attila, Sebastian Aurelian Ghita. Daca unii au vandut statului de la brazi la constructii si salubrizare de sute de milioane de euro, Dan Radu Rusanu, prin firma la care este actionar – Comat Met SA -, a furnizat in 2008 Ministerului Apararii Nationale electrozi si produse de otel, scrieromaniacurata.ro, care reaminteste ca, in noiembrie 2008, Rusanu ar fi intrat in vizorulAgentiei Nationale pentru Integritate.
Nepotism cu staif, grevisti si conturi
Daniela Lulache, faimoasa pentru veniturile de 27.000 de euro ca director general al Fondului Proprietatea, a fost acum numita in CA laNuclearelectrica. In acelasi timp, sotii Daniela si Cristian Lulache sunt nasii de cununie ai fostului ministru al Administratiei si Internelor, liberalul Cristian David.
Dupa prestatia dezastruoasa de la Ministerul de Externe, liberalul Andrei Marga este parasutat ca presedinte al ICR, iar drept recompensa pentru distrugerea institutului i s-a dat, pe furis, rangul de ministru. Evident, cu salariul aferent. Ca toata lumea buna, Marga are si el o nepoata de care nu se poate desparti. Eunicia Maria Trif i-a fost consiliera la Externe si, in ianuarie 2013, este numita in functia de secretar general adjunct la ICR.
Senatoarea PC experta in greva foamei, Cristiana Anghel, si-a angajat fata in toamna lui 2012 la Ministerul Educatiei. Asadar, dupa venirea USL la putere, si nu inainte, asa cum a tot insistat mult timp.
Presedintele PC, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii, a fost promovat si sustinut de Dan Voiculescu. Daniel Constantin a fost ales in anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului. Relatia dintre Constantin si Voiculescu trece si in plan financiar. Potrivit declaratiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a imprumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro.
Cu neamul in parlament
Manuela Mitrea poate merge umar la umar cu sotul sau, Miron Mitrea, chiar si in parlament. Doamna Mitrea este deputat de Constanta, in timp ce partenerul sau, pesedistul Miron Mitrea, a castigat un mandat de senator de Vrancea. Social-democratul Miron Mitrea a reusit o performanta demna de invidiat: si-a plasat toti finii in colegii eligibile – pe uneperistul Eugen Nicolicea la Mehedinti, iar pe Cristian Dumitrescu, alaturi de el, pe listele USL Vrancea.
Pentru Oana Mizil, partenera de viata si, zice-se, de conturi prin off-shore-uri, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a reusit sa gaseasca un colegiu in chiar propriul fief. Pe Madalin Voicu, fostul nas de cununie al Oanei Mizil, pe care partidul nu l-ar mai fi vrut in parlament, s-a zbatut sa-l plaseze in colegiu la Constanta, la Radu Mazare.
Constanta conduce de altfel in topul rudelor-parlamentari: Eduard Martin – fiul fostului prefect PSD de Constanta, Gheorghe Martin – si-a bifat al treilea mandat de deputat de Constanta. Alexandru Mazare, fratele mai putin celebru al primarului Radu Mazare, a castigat inca un mandat de senator la malul marii.
Iulia Cristina Dumitrache a castigat un mandat de deputat USL-PSD in colegiul 3 Constanta. Este fiica lui Ion Dumitrache, consilier judetean Constanta din partea PSD si om de afaceri cu contracte cu statul. In 2008, timp de sase luni, Ileana Dumitrache a fost consilier judetean din partea PSD. In acelasi an este ales deputat de Constanta.
Ileana Dumitrache a fost reclamata in 2011 procurorilor instantei supreme pentru un posibil fals in declaratiile de avere, de catre reprezentantii ANI, care au constatat ca aceasta nu si-a declarat mai multe venituri.
VOTATI U.S.L. !
Un tîmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…. Petre Ţuţea.,