Gunoaie de un ban pentru profituri de milioane de euro

Iridex Grup a câstigat cu oferte anticoncurentiale licitatia de concesionare a gropii de gunoi ecologice a Bacaului. Firma din grupul de interese al lui Dan Voiculescu a cerut numai un ban pentru sortarea tonei de gunoi, dar ar ajunge sa câstige peste 50 de milioane de lei, deoarece a „umflat” costurile la alte operatiuni.

 

Smecheriile asfaltatorilor, preluate de „gunoieri”

Firmele specializate in operarea gropilor de gunoi aplica, mai nou, trucurile asfaltatorilor. pentru a câstiga ilegal licitatiile pentru administrarea gropilor de gunoi ale marilor orase. Profitând de faptul ca se puncteaza fiecare lucrare in parte, smecherii pun preturi derizorii la majoritatea operatiunilor, pentru a câstiga maximum de puncte si „umfla” preturile la una, cel mult doua dintre acestea. In acest mod, firma se asigura ca va câstiga licitatia, dar ca va obtine si profituri „suculente”.

Metoda este ilegala, legea si regulamentele impun ca ofertantii sa dovedeasca ca poate face fiecare operatiune in parte cu profit, tocmai ca sa nu faca dumping pentru a câstiga licitatia. De multe ori insa, functionarii din comisiile de licitatii ale Primariilor, inchid ochii, din incompetenta sau poate din interes si declara câstigatoare tocamai oferta „trucata”.

 

Primaria Bacau sedusa de „vrajeala” Iridex

Pe 14 octombrie 2011, Primaria municipiului Bacau a deschis ofertele pentru a doua celula a gropii de gunoi ecologice a orasului. Pe 15 decembrie, comisia de evaluare a anuntat câstigatoare oferta depusa de firma Iridex Group Export SRL, care intrunise cel mai mare punctaj dintre cele cinci participante admise la licitatie.  Iridex, controlata de fostul senator PC Corneliu Pascu, catalogat si drept „om de casa” al lui Dan Voiculescu, a folosit taman metoda descrisa mai sus.

Iridex Group Export a cerut numai câte un ban (0,01 lei)/tona pentru serviciul de sortare, un ban/tona pentru cel de compostare si tot un ban/tona pentru cel de „punct verde”, unde se strâng deseurile reciclabile. Fidela metodei asfaltatorilor, firma fostului senator PC a „recuperat” la costurile cu instalatia de concasare, pentru deseurile rezultate din constructii si demolari. Pentru aceasta Iridex a cerut 136,38 lei/tona, de 5,5 ori mai mult decât media celorlalte oferte. Aici urmeaza sa-si scoata pârleala, deoarece se preconizeaza ca vor fi „operate” circa 40.000 tone anual, la pretul „umflat” de cinci ori.

Desi, potrivit caietului de sarcini trebuia sa solicite clarificari si apoi sa respinga oferta Iridex, oamenii primarului Romeo Stavarache (ieri PC, astazi USL), au declarat câstigatoare oferta firmei fostului coleg de partid al primarului.

 

Primaria Bacau a procedat „nelegal”

 

Rezultatul licitatiei a fost atacat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Judecatorii CNSC au constatat ca valorile declarate de Iridex sunt pur simbolice si ca acestea nu acopera costurile pentru prestarea serviciilor. „In fapt, in mod indubitabil, preturile/tarifele ofertate de catre SC Iridex Group Export SRL nu au nicio legatura cu costurile necesare pentru prestarea serviciilor aferente contractului, ci reprezinta valori arbitrare introduse in oferta cu scopul obtinerii nejustificate a unui punctaj cât mai ridicat”, a constatat completul condus de Felicia Costea. In urma cu doua luni, CNSC a hotarât ca oferta Iridex era inadmisibila si ca trebuia respinsa: „Autoritatea contactanta (Primaria municipiului Bacau – N.R.) a procedat nelegal declarând admisibila oferta neconforma a Iridex Group”. Judecatorii CNSC au hotarât respingerea ofertei Iridex si reevaluarea ofertelor ramase.

 

Presedintele COSR asteapta verdicul Curtii de Apel Bacau

Procedura nu s-a mai putut realiza insa, deoarece Iridex a atacat hotarârea CNSC, la Curtea de Apel Bacau, o instanta de la care se asteptat o sentinta prietenoasa, care sa valideze victoria Iridex, ne-au marturisit surse din Primaria Bacau. In timp ce greii salubrizarii se bat pe concesionarea depozitului de gunoi, edilii de la Bacau se ocupa de administrarea temporara, desi este neclar daca municipalitatea detine o licenta in acest sens. Mai mult, conform Memorandumului in baza caruia municipalitatea bacauana a obtinut finantarea ISPA pentru construirea depozitului, obiectivul trebuia incredintat spre operare, prin licitatie, unei companii specializate in managementul deseurilor. Este foarte probabil ca participantele la licitatie sa ceara ajustarea sumelor din cauza ca o parte dintre celulele deponeului ecologic au fost deja ocupate, ducând la scaderea veniturilor.

In cursa pentru operarea gropii ecologice a mai ramas S.C. Vitalia Servicii pentru mediu tratarea deseurilor SRL, controlata de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Român (COSR). Vitalia a cerut cu 20 milioane de lei mai pu’in pentru operarea gropii decit „câstigatoarea” Iridex. In cursa se mai afla Eco Sud si alte doua compani, intre care una spaniola.

23 COMENTARII

 1. Lostrita si fagure,voi cred ca sunteti dezinformatorii de serviciu ai celui mai josnic roman.Uitati sa amintiti cat castiga si cat declara cu adevarat la fisc.Ceea ce da inapoi e mizilic fata de cat castiga prin fraudarea licitatiilor.Voi credeti ca toti romanii sunt imbecili si nu sunt in stare sa faCA SIMPLE CALCULE MATEMATICE.mUTATI-VA la Otv,acolo inghit orice gogomanie.

 2. Dnilor ,acest om asa s-a nascut asa este si asa v-a pieri, lingusitor iar in spate te frige cat poate.Din pacate sunt multi care nu vor sa il cunoasca ,pacat.

 3. MOTANUL felix si-a bagat mustatile si-n gunoaie.DOAMNE cand se va satura?

 4. Intotdeauana se aduc acuzatii, dar probe nu se aduc in sustinerea acestora. Voiculescu este atacat constant deoarece este un politician credibil si competent.

  • Hai ca mi-ai placut! Vuiesc ziarele si netul de „credibilul si competentul” tau.Crezi ca mai merge chestia aia cu „Elvira,ce vezi,nu-i adevarat!!”?
   Mi se pare mie sau tu esti un postac platit? Ai?

  • ASTA O SPUI TU ,CARE ESTI DE-AL LUI SAU ESTI DE
   PE ALTA PLANETA .NU NE SPUNE NOUA CARE IL STIM DE O VIATA

 5. Trebuie sapat foarte mult sa`l prinzi pe nenea Voiculescu. Radule te rog sa fii pregatit… acuma de cand cu guvernul Ponta averea Motanului Felix e intr-o crestere spectaculoasa.

 6. Este de notorietate ca infractorul Pascu,fost senator pc,asociat cu celalalt infractor international recunoscut Dan Voiculescu,celebru prin pseudonimul Felix cu care semna notele informative despre rudele sale la fosta securitate,fraudeaza toate licitatiile la care participa prin mituirea comisiei sau a conducatorilor autoritatii contractante,dupa ce in prealabil au mituit consultantii si expertii.Ceea ce nu stiu ei este ca sunt sesizari facute la DIICOT si DNA inca din 2010 si ca nefiind decat hoti nu si destepti au lasat si urme ce nu mai pot fi contestate.Deci rugam pe dl Ponta sa construiasca o puscarie noua pt grupul infractional condus de „dl” Voiculescu.Pt ca aduce multi langa el la mititica.Va doresc ani de puscarie cam tot anii aia de concesiuni pe care i-ati luat prin frauda,domnilor septuagenari turnatori si infractori pur sange.

 7. pai cand nu a facut „gasca lui Voiculescu oferte
  „otravite” 😆 😆 😆 ?

 8. In Italia, GUNOIUL e afacerea MAFIEI.
  Cand a incercat Guvernul sa intervina in barlogul mafiei, la Napoli, si sa le taie conducta, ati vazut ce de gunoaie au aparut in Napoli si imprejurimi.
  Si nimeni nu putea face nimic.
  Veneau cu masinile sa ridice gunoaiele de pe strazi si soferii erau amenintati (ei si familiile lor) li s-a dat foc la camioane. Pana la urma guvernul a cedat.
  Asa se va intampla si in Romania daca nu se pune piciorul in prag mai repede. Gunoiul devine afacerea mafiei din Romania si, dupa cum ati vazut ieri la Nasul, se infiltreaza incet si mafia napolitana (la Navodari).
  Aveti mare grija ca nu-i de glumit.
  Se poate afecta mediul pe zeci si zeci de ani.

  • Wauuuuu, Mihai ce imi placi la acest capitol GUNOAIE avem f multe de discutat,facem muntzi in Romania,chiar o putem numi TZARA GUNOAIELOR SI A COJILOR DE SEMINTZE 😆 😆 😆
   pe unde am umblat asa ceva nu am vazut 😆
   xxx

 9. „Caracterul unui om se nu se arata in momentele de confort ci in cele de schimbari si controverse.”(Martin Luther King Jr.)
  „Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.”(Moliere)

 10. Felicitari, pentru ca ne faceti cunoscute afacerile „pe sub masa” si afaceristii! Si sunt convinsa ca, daca firma presedintelui COSR nu contesta licitatia, nu am fi stiut cum merg lucrurile si ca „bunele” practici ale asfaltatorilor s-au transferat si altor prestatori de servicii pe banii publici. Vazand asta, poti sa generalizezi si sa spui ca asa se lucreaza peste tot in tara. Dar eu sper ca nu!

  • „Gasca” lui Voiculescu plateste anual la bugetul de stat 60 milioane de euro impozit pe profit, cea mai mare suma platita de vreo companie privata din Romania.

   • Intrebarea este, profitul vine din afaceri cu statul? Adica ia de la stat de n ori mai mult si plateste impozit pe asta? Si chiar de ar fi asa, ca cineva tot trebuie sa se ocupe si de servicii, dar de ce sa nu o faca in mod corect, participand la licitatii desfasurate transparent si corect? Ce-i asa de greu de inteles ce scrie in articol?

   • Se vede de la o poştă că eşti un mincinos uslaş. Poate ai vrut să spui că Voiculescu este dator cu 60 milioane de euro la Stat. Un sfat, nu te mai ocupa cu dezinformări pentru că eşti la Naşul şi aici nu ţine cu minciuna!

Comentariile sunt închise.