Gadea și-a permis sa-l faca „dobitoc“ pe un interlocutor, parlamentarul Becali bate recordul in injurii, primarul Mazare e as in afirmații golanești. Pe ei nu-i deranjeaza nimeni cu procese de insulta sau calomnie, ei sunt la butoane și intimideaza.
In 2006, Monica Macovei a reușit, ca ministru al Justiției, sa faca primul pas in dezincriminarea insultei și calomniei, acțiune pornita din convingerea avansata ca libertatea de exprimare este o valoare care trebuie protejata, iar apararea onoarei și a reputației pot fi acoperite de Codul Civil. Pana atunci, art. 205, 206, 207 din Codul Penal prevedeau inclusiv pedepse privative de libertate pentru infracțiunile de insulta și calomnie. Prin 1997-1998 semnalam cateva sute de procese penale intentate jurnaliștilor din Romania pentru calomnie și insulta – o statistica aproximativa ridica cifra la 650 –, procese in care instanțelor li se cerea interzicerea dreptului la semnatura jurnaliștilor, dar și despagubiri morale imense. Cele cateva zeci de procese penale urmarite de mine in timp s-au sfarșit in general cu sentințe defavorabile jurnaliștilor in prima instanța și achitarea in instanța superioara, dupa 2-5 ani de harțuire, astfel incat procesul penal devenise „o forma insidioasa de descurajare a libertații presei… 70% dintre jurnaliști și-au exprimat convingerea ca au fost dați in judecata doar pentru a li se da o lecție prin tracasare, pentru a fi intimidați… și declara ca au devenit mai prudenți in formulari, mai exigenți in verificarea informațiilor, dar considera majoritatea acțiunilor in justiție o tentativa mascata de a limita libertatea presei“ (revista 22, 17-23 iunie 1997). Trecerea in civil a venit ca o ușurare.
Bucuria n-a durat, o intreaga harababura juridica s-a produs in 2007, cand Curtea Constituționala a decis ca dezincriminarea este neconstituționala, iar instanțele au interpretat neunitar decizia: unele au considerat ca art. 205 și 206 revin in Codul Penal, altele au judecat dupa dreptul civil. S-au adaugat decizii contradictorii ale parlamentului, Inaltei Curți de Casație și Justiție și din nou ale CCR, care au intreținut confuzia, toate descrise riguros pe blogul judecatorului Cristi Danileț. La finele lunii trecute, Curtea Constituționala a lamurit lucrurile, aratand ca insulta și calomnia revin in Codul Penal. Și gata, in ciuda trendului european de dezincriminare a acestor infracțiuni și de privilegiere a libertații de exprimare. „Incriminarea defaimarii nu reprezinta o restricție a libertații de exprimare care poate fi justificata; toate legile care incrimineaza defaimarea trebuie abolite și inlocuite, acolo unde este necesar, cu legi civile in domeniu“, au punctat reprezentanții OSCE, ONU și OAS, citați de FreeEx.
Vestea a produs in general jubilație, uneori chiar in mediile jurnalistice care recunosc ca discursul public s-a degradat nepermis in ultimii ani. Sceptic, C.T. Popescu susține in Gandul reincriminarea calomniei, totuși, ca soluție care „ar putea sa duca la cresterea calitativa a muncii jurnalistice, a investigatiilor si reportajelor-ancheta si sa distinga mai bine jurnalistii de gurnalisti“. Mai expusa prin natura muncii la procese de calomnie, mare parte din breasla jurnaliștilor respinge insa revenirea la Codul Penal. De reținut o diferența: in penal nu se platește taxa de timbru, in vreme ce daunele in procesul civil se taxeaza in general cu 10% din suma ceruta. Te mai gandești daca incepi sau nu un proces in care ceri daune 100.000 de euro, dar trebuie sa depui 10.000 de euro ca taxa. Fiind mai ușor de intentat, se vor multiplica procesele penale impotriva jurnaliștilor de investigație, a celor critici, care iși asuma identitatea și sunt, potențial, de buna-credința. Deși e plin Internetul de insulte, cei care le profereaza sub anonimat n-au a se teme: ambele infracțiuni necesita identificarea autorului prin anchete de durata, de obicei eșuate, ale Parchetului și ale polițiștilor. Tot așa, cei care se ascund sub genericul de „pamflet“ sau „satira“. Speranța ca presa va deveni mai responsabila amintindu-și brusc art. 30 (6) din Constituție – „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine“ – ridica semne de intrebare. Lui Corneliu Vadim Tudor ii merge de zeci de ani cu Tricolorul sau Romania Mare, la fel descendenților de genul Mircea Badea sau Radu Banciu. Indiferent daca articolele amintite au figurat in penal sau in civil. Gadea și-a permis sa-l faca „dobitoc“ pe un interlocutor, parlamentarul Becali bate recordul in injurii, primarul Mazare e as in afirmații golanești. Pe ei nu-i deranjeaza nimeni cu procese de insulta sau calomnie, ei sunt la butoane și intimideaza. Doar unor jurnaliști li s-a mai infundat, vezi cazul lui Ion Cristoiu, care i-a platit daune de peste 400 de milioane de lei vechi scriitoarei Gabriela Adameșteanu. Precum și unor jurnaliști de investigație, categoria cea mai expusa in condițiile de acum. Nu-i de bine.
Eu nu am vazut prea multe anchete jurnalistice care au miscat ceva in tara asta. La nasul am vazut cateva in legatura cu telefonia mobila, distribuitorii de gaze in rest a fost liniste.
In ce priveste „investigatia jurnalistica” e facuta de partidul dominant in scopul destabilizarii influentei persoanelor care nu colaboreaza (dupa ultimele evenimente din Romania nu cred ca mai poate cineva sa spuna ca exista partide adversare in aceasta tara).
Sa presupunem prin absurd ca un individ, fara putere economica incepe o ancheta pe bune cu scopul de a aduce in justitie pe un individ cu legaturi la nivel inalt cat de departe credeti ca va ajunge? Sa presupunem ca a terminat ancheta, unde credeti ca va fi publicata? 90 la suta din canalele de comunicare apartin unei forte politice care transmite ceea ce considera ca este util pentru a fi la putere.
Calomnia in codul penal nu ar trebui sa ne infioare.
Sunt definite si alte infractiuni acolo pentru care cea mai grea pedeapsa este ca acel individ va trebui sa fie intr-o functie publica de decizie pe viata cu acces la resurse esentiale pentru bunul mers al comunitatii din care face parte.
De exemplu Art. 254 CP Luarea de mita; Art. 256 CP Primirea de foloase necuvenite, Art 257 CP Traficul de influenta,
SI articolul 240
Art. 240
Uzurparea de calităţi oficiale
Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Va aminteste de ceva acest articol?
Si acum un comentariu despre functionarea site-ului. Daca acum raman pe pagina asta si dau un refresh de pagina dupa ce m-am deconectat serverul vostru inregistreaza o actiune submit sau post, habar-n-am. Ar trebui sa permita inserarea instant de comentarii.
E deja o portita de siguranta prin cerinta ca utilizatorii sa fie autentificati.
Amindoi sint execrabili …..De la asa ,,personalitati,, tineretul ce are de invatat ?Nimic nu este nemuritor !?….Felicitari pt. curaj si prezentare….
am o repulsie fata de gadea efectiv nu pot sa mai privesc emisiunea lui de becali mi-e mila iar mazare este un golan batrin si penibil
„libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine“. Corect atat timp cat nu aparam astfel oameni care nu au dreptul la propria imagine