Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la intoarcerea dintr-o vizita de doua zile in Polonia, că acţiunile justiţiei trebuie să continue în forţă şi a criticat modifcările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
„Dupa parerea mea, lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta si cu toata forta. Aceste modificari propuse sunt neavenite, am o parere foarte proasta. Si altii au nemultumiri pe care le-au exprimat in spatiul public.”
De asemenea, şeful statului a mai afirmat că MCV-ul este un instrument care si-a dovedit utilitatea, dar care trebuie să ajungă în faza de finalizare.
„MCV-ul este un instrument care si-a dovedit utilitatea, dar care, asa cum am vorbit si cu reprezentantii CE, trebuie sa ajunga in faza de finalizare. Nu de azi pe maine, ci in cativa ani. Am discutat si cu domnul Junker, acest mecanism ar trebui sa se finalizeze pana la sfarsitul mandatului acestei Comisii”, a adaugat Iohannis.
Potrivit Hotnews, zece deputati, noua de la PSD si unul de la minoritati, au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala si la Codul Penal care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta acum o luna, pe data de 2 aprilie, la Senat si se afla inca in stadiu incipient, de avizare. Modificarile propuse – in total cateva zeci – sunt insa, potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, extrem de grave si au un dublu scop: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.
Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.
Cum ar fi fost sa declare ca actiunile justitiei trebuie oprite ca avem prea putini corupti si infractori printre politicieni?