Cresterea este uluitoare: frecventa cezarienelor in Romania aproape s-a dublat in ultimii cinci ani. Datele din 2012, obtinute de saptamanalul Viata Medicala, arata ca, practic, jumatate din copiii nostri nu se mai nasc astazi pe cale naturala.
Doua intrebari majore rasar dupa o astfel de veste: de ce a aparut aceasta inflatie de cezariene si cum afecteaza ea sanatatea bebelusilor?
Frica. Acesta este raspunsul la intrebarea „de ce?”. Surprinzator este faptul ca acest raspuns vine de la ambii protagonisti maturi implicati in procesul nasterii: mama si medicul. Pruncul nu are nicio posibilitate de a opta, astfel ca cel mai influent eveniment din destinul sau, nasterea, depinde de anxietatile celor doi oameni care-l primesc pe lume.
Frica mamelor nu este doar rezultatul experientelor hedoniste ale unei generatii cu acces imediat la pilulele care reduc durerea. Ea s-a construit de-a lungul deceniilor in care prea multe gravide au fost tratate in spitalele publice romanesti ca vacile dintr-un septel.
Oroarea povestilor despre nasterile din spitalele publice s-a transmis noii generatii de mame care, avand mai multe optiuni la indemana, a decis sa-si exercite dreptul de a sursa: Viata Medicala alege ce e mai bine pentru sine. Caci, daca se desfasoara intr-un spital bine dotat, nasterea prin cezariana este astazi la fel de sigura ca cea pe cale vaginala.
Dar cat de sanatoasa este cezariana pentru bebelus?
Ginecologul francez Michel Odent (a carui carte, „Cezariana”, a fost tradusa si in romana) enumera mai multe diferente dintre un bebelus nascut prin cezariana fara travaliu si unul nascut pe cale vaginala. Cele mai multe sunt in defavoarea nou-nascutului prin cezariana.
Pentru o parte dintre aceste diferente, precum riscul crescut al dificultatii la alaptare, nivelul de glucoza mai scazut sau riscul crescut de autism, cercetarile sunt inca insuficiente.
Exista insa diferente consistent fundamentate prin studii: riscul de astm, de 3.23 ori mai mare la cei nascuti prin cezariana, raspunsuri imunitare diferite sau niveluri diferite ale unor hormoni. Ce se poate afirma cu certitudine este ca aceasta diferenta fiziologica intre cei doi bebelusi este influentata coplesitor de felul in care s-au nascut.
Desigur ca aceasta explozie a cezarienelor se datoreaza si cresterii varstei medii la care nasc femeile de astazi. Dar, scrie Michel Odent, industrializarea nasterilor ar putea fi o alta cauza care le determina pe femei sa solicite cezariana. Odent sustine ca, pentru a avea o nastere usoara, femeia in travaliu trebuie sa se afle intr-un mediu sigur, intim si in care sa nu se simta observata.
Salile de nastere moderne sunt opusul descrierii lui Odent, care nu se bazeaza doar pe argumente logice, ci si pe experienta sa
Concluzia sa: mediul spitalicesc si starea de anxietate creata de multitudinea inutila a testelor prenatale inhiba nasterile naturale. De obicei, constata antropologii, femeile care au nascut acasa isi povestesc relaxat si cu detalii experienta, in timp ce cele care au nascut la spital refuza sa o faca.
Romancele, spun ginecologii, exercita o adevarata presiune pentru a li se permite sa nasca prin cezariana. Traim intr-o epoca in care preceptele feminismului au inca un statut incontestabil si nici chiar profesorii universitari nu indraznesc sa se opuna unei astfel de cereri, atunci cand ea vine din partea unei viitoare mame.
Presedintele Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania, profesorul Florin Stamatian, spune ca in astfel de cazuri „democratia atinge o limita care nu mai e admisibila”. Dar, desi chiar presedintele lor spune ca nu este admisibila, ginecologii romani admit aceasta practica.
De ce? Tot din frica. Teama de acuzatiile care ar putea aduce procese de malpraxis este cea mai frecvent mentionata de ginecologii consultati de „Viata Medicala”, care a publicat saptamana asta un dosar intreg dedicat inflatiei cezarienelor.
Astfel de justificari indica o rasturnare a relatiei dintre ginecolog si gravida, care nu mai este una medic – pacient, ci prestator de servicii – client.
Aceasta schimbare a paradigmei medicale din maternitati developeaza intreaga masinarie profitabila care exploateaza anxietatea parintilor aflati in fata nasterii copilului lor, in numele posibilelor riscuri si complicatii care insotesc nasterea. Dar cat de intelept este sa provoci jumatate din nasteri pentru a salva un copil dintr-o mie?
Nu militez pentru nasterile naturale in defavoarea celor prin cezariana. Dar avem nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel national, prin care sa se cantareasca beneficiile si dezavantajele inflatiei de cezariene.
Nu pentru mama, nu pentru medic, ci pentru personajul principal al oricarei nasteri: copilul. Pentru ca atunci cand jumatate dintre copiii unui popor nu mai vin pe lume folosind calea naturala, „istoria acelui popor s-ar putea afla intr-un moment de cotitura”.
– Articol publicat de Hotnews.ro –
Procentul este mult mai ridicat. In anumite spitale se apropie de 90%.
Relatia client-prestator de servicii se regaseste si in alte domenii medicale, este un fapt national vizibil pentru oricine are ochi sa vada.
Consilierea gravidelor de cele mai multe ori se face doar de catre ginecolog, atunci cand se face, anxietatea, teama sunt augmentate si de faptul ca dupa aceea trebuie, repet trebuie, sa te intorci repede la munca, deci faci tot posibilul ca riscurile de la nastere sa fie minimizate. Informarea este deficitara inclusiv cu prietenul goagle, afli doar monstruozitati care cresc si mai mult anxietatea si teama. Se stie prea putin de cursurile Lamaze si de meseria de moasa (doula) in Romania.
De asemenea se stie prea putin de pregatirea sarcinii decatre ambii parteneri, de cele mai multe ori sarcina este initial un accident devenit fericire. Generatia decreteilor este nimic fata de ce va constitui ca si probleme particulare generatiile din ultimii 2-4 ani plus urmatorii 2 ani