Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri seara, ca ar trebui eliminata imunitatea parlamentarilor in fata justitiei. In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ca arestarea trebuie sa fie o masura exceptionala, nu o regula.
„Sa fie schimbat (imunitatea in statutul parlamentarului, n.red.) in sensul sa fie eliminat complet, pentru ca nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia. Orice cerere de arestare pe care procurorii DNA o fac este supusa controlului judecatoresc si e normal ca aceasta decizie sa fie luata de un magistrat, nu in Parlament”, a spus Kovesi, la Digi24.
In replica, Tariceanu a precizat ca parlamentarii au imunitate doar pentru declaratii politice.
„Doamna Kovesi face o confuzie. Refuzul de a accepta arestarea nu inseamna blocarea justitiei. Daca procurorii au probe suficiente, ce ii impiedica sa trimita dosarul in instanta? Care e piedica? Doamna Kovesi, ca orice cetatean, are dreptul sa se exprime liber, necenzurat, la fel cum si parlamentarii au acest drept. Dar Parlamentul e o institutie democratica, aleasa de cetateni, Procuratura nu. Kovesi face o confuzie (…) Procuratura n-are frana in a-i trimite in instanta pe cei acuzati de furt sau de ce vreti dvs.
Dar nu trebuie sa fie vorba de privare de libertate. Eu consider ca aceasta masura a arestarii preventive trebuie sa fie facuta ponderat, doar in cazurile in care exista ratiuni puternice ca ea sa fie justificata. Eu banuiesc ca (arestarea preventiva – n.red.) e un demers care sa provoace presiune psihologica pe cei arestati, mai subtila decat tortura fizica, sa marturiseasca anumite lucruri. Practica era aceeasi in comunism”, a mentionat Tariceanu, la B1 Tv.
El sustine ca arestarea preventiva nu trebuie sa fie o practica curenta, care sa se impamanteneasca in justitia romaneasca, dar insista asupra faptului ca procuratura nu trebuie sa fie impiedicata in actiunile ei.
„Cine a tinut capacul pe aceste dosare? De ce au fost scoase abia acum? Excesele care azi ii vizeaza pe cei acuzati de coruptie, maine poate sa ii vizeze pe cei din strada, care protesteaza, sau pot fi indreptate catre cei care scriu anumite lucruri. Se poate intampla asa ceva. E un derapaj pe care nu il pot accepta, e binevenit ca procuratura sa isi faca treaba, iar instantele trebuie sa judece. Nu procuratura stabileste cine e vinovat, ci judecatorii. Nu trebuie sa fim ingaduitori cu asemenea excese”, a transmis seful Senatului.
De asemenea, el a reamintit ca parlamentarii au imunitate doar cand vine vorba de declaratii politice. „In rest, justitia isi face treaba”, a completat Tariceanu.
„Seful DNA nu trebuie sa dea indicatii Parlamentului”, a mai spus acesta.
Ce a cerut Kovesi
Procurorul-sef anticoruptie a afirmat, miercuri, ca ar trebui eliminata imunitatea parlamentarilor in fata justitiei, avand in vedere ca initial, imunitatea a fost gandita strict pentru declaratiile politice.
Sefa DNA a mai explicat ca in cazul unor ministri sau fosti ministri ancheta procurorilor este blocata si ca deciziile se iau de catre judecatori independenti, nu de politicieni.
„Aceasta imunitate ar trebui scoasa din atributele Parlamentului. S-a avut in vedere o eventuala aparare a parlamentarilor pentru opiniile publice, nu o eventuala aparare in fata faptelor de coruptie. (…) Un cetatean este in arest preventiv daca a comis vreo fapta de coruptie, insa un parlamentar nu, pentru ca este aparat. De ce pentru un cetatean poate fi luata masura arestului preventiv si pentru un parlamentar nu? E un tratament preferential”, a mai spus Kovesi.
CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei
Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.
CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.
Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii. Daca CCR va decide ca hotararea din M.O. este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.
Kovesi: Lucrurile trebuie reglementate
Kovesi a precizat, miercuri seara, ca este bine ca CCR a transat aceasta problema.
„Ea va trebui sa fie respectata si sper ca se va redacta in cel mai scurt timp hotararea. Sigur ca ne da de gandit situatia din Senat, dar nu doar noua, ci si CSM-ului si altor institutii. E cumva nedrept ca pe acelasi tip de cerere in Camera Deputatilor un deputat sa primeasca aviz pe o anumita majoritate, iar in Senat sa nu se dea aviz.
Aceste lucruri trebuie reglementate in regulamentul Senatului. Sa speram ca pe viitor aceasta decizie va fi respectata. Noi asteptam hotararea, asa cum a cerut CCR”, a mentionat Kovesi.
Votul controversat din Senat
Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat „pentru”, depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie.
Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.
Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazului unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.
sursa: ziare.com
adica mataluta domnule tariceanu vrei ca voi parlamentarii de kkat care ati furat si inselat poporul de 25 de ani sa puteti fura in liniste sa va aparati intre voi ;invocand imunitatea ;adica voi rahatilor ,talhari de meserie va considerati mai presus de lege !!! SA SE DESFDIINTEZE ORICE IMUNITATE PUNCT ?CINE GRESESTE SA PLATEASCA ! fiindca parlamentul si guvernul a ajuns o turma de hoti care se apara intre ei !!!
DNA,să-i recolteze pe toți parlamentarii hoți,ca sa se ajungă la alegeri anticipate,iar după noua forma de guvernare sa fie Meritocrația,cu o condiție :fara masonerie.
Lui Tartacuteanu ii titie c…l de INFRACTOR ce e! La anul pe vremea asta ar putea sa-i numerel oule TICALOSULUI NATIONAL in „beciurile domnesti”!
Si apoi, pe cine mai intereseaza ce spune aceasta cucuvea?
Prea multa discutie pe acesta tema fara ca nimeni sa zica juridic care sunt urmatorii pasi pe are ii asteptam cu sufletul la gura! Va putea fi Sova arestat? Va putea DNA sa inceapa urmarirea penala? Va trebui DNA sa ceara a doua oara Parlamentului (Senatului) o a doua alegere? Ce se intimpla acuma? Toata lumea gafaie dar nimeni nu ofera alternative asupra masurilor care se vor/putea lua!
Perfect de acord cu tine. Cit despre necesitatea ridicării imunității tuturor fără excepție, e o kestiune de bun simț care a fost propusă și acum 2 ani li acum 3 si acum 5..7..1 ani și nimeni nu a făcut nimic concret pt.a șterge imediat aberația asta profesională și de logică numită ‘imunitate politică și diplomatică’. În ce an sunteți, vă rog???
bai dar nu se lauda her klaus in campania electorala ca, odata ajuns presedinte va ridica aceasta lege absurda, imunitatea demnitarilor.. ba chiar va renunta si la a lui, ca presedinte… ?!?!?
oare doar am visat?
Nu, n-ai visat, de la el si de la judecători și procurorii ne-corupți(și TOTAL NE-POLITIZAȚI=TOTAL APOLITICI) aștept și eu ca și tine să resolve kestiile astea, că de la restul nu am nici o speranță. Cît despre noul Președinte și nevastă-sa, mă tem că sunt absolut identici cu toate și toți ceilalți oameni politici de la noi..cu diferența că spre deosebire de toate și toți ceilalți candidați vreodată la vreo funcție politică ori administrativă în stat, Iohannis și Macovei chiar au cultură și profesionism și nu pot fi suspectați de violarea regulilor Academice precum hoția-plagiatul și mințitul asupra studiilor+experiențelor lor, precum penalii ăștia care nici măcar nu au dosar la D.N.A.(Ponta și gașca și găștile lui..).Oricum, din cite am aflat nici una și nici unul(inclusiv dna si domnul) nu sunt intelectuali..Salut !!
Eu I-aș îndemna pe toate și toți că trebuie să dărîmăm toate Guvernele de peste tot, dacă nu vor să renunțe TOATE ȘI TOȚI la IMUNITATE, imediat ! Fiindcă e cea mai obraznică și nedemocratică și ilogică porcărie imunitatea asta, fiindcă contravine atît principiilor de bază ale legislației, cît și principiilor educaționale și a celor care defines conceptele de ‘profesionism’ și ‘profesionalism’, în același timp. Pe Romînește spus: dacă ai imunitate, de ce ți-ar mai trebui să faci effort ca să înveți correct și să profesezi corect, oricînd? Păi ce, nu v-ați obișnuit că Romînia e la coada Europei și pe primele locuri în tabelul țărilor comuniste, pe Glob, deoarece continua sa fie condusă de către maimuțe comuniste-socialiste grase, handicapate și perverse și ultra-analfabete care cîștigă atît salarii plus pensii imense, fiindcă imunitățile nu îi/le lasă să încerce să facă totul correct și cinstit????????