Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi a declarant, luni, la conferinta internationala cu tema „Confiscarea extinsa: cat recuperam?”, ca instantele au dispus, in 2012, in dosarele instrumentate de DNA, recuperarea de produse obtinute in urma unor infractiuni in valoare totala de peste 107 milioane de euro.
Aceasta a precizat ca ca pentru a realiza scopul legii penale este esential ca infractorii sa nu beneficieze de profiturile obtinute, precizand ca numai prin confiscarea acestor sume persoanele tentate sa savarseasca infractiuni sunt descurajate de la astfel de fapte, relateaza Mediafax.
„Un sistem eficient de recuperare a bunurilor contribuie, in acelasi timp, la cresterea increderii publicului in justitie, din aceasta perspectiva fiind important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni. In plus, sumele confiscate pot reprezenta o sursa semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat in aceasta perioada”, a mai spus Kovesi.
In cadrul conferintei, Laura Codruta Kovesi a aratat un studiu realizat intr-un stat european din care reiese ca infractorii accepta mai usor sa stea in inchisoare decat sa piarda bunurile dobandite ilicit.
Ea a subliniat ca institutia pe care o conduce are ca prioritate cresterea gradului de recuperare a creantelor provenite din infractiuni, acesta fiind si un obiectiv asumat de statul roman prin Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015 si a atras atentia ca in cadrul DNA trebuie sa existe o structura specializata de investigatii financiare, complementara celor care realizeaza urmarirea penala pentru fapte de coruptie si care sa realizeze profilul financiar al persoanei cercetate.
„O asemenea structura poate avea rolul unui proiect pilot pentru intreg sistemul judiciar, astfel incat, in functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala”, a precizat Codruta Kovesi.
Procurorul sef al DNA a precizat ca proprietatea acestor bunuri dobandite ilicit este deseori disimulata prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau a unor conturi bancare deschise in alte jurisdictii, ceea ce ingreuneaza identificarea lor.
„In conditiile in care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regasesc in cauze instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie – in cursul anului 2012 dispunand confiscarea si recuperarea de produse infractionale in valoare de 107.365.000 de euro – este esential ca in aceste cauze sa fie sechestrate toate bunurile provenite din infractiuni”, a mai spus Kovesi.
..foarte bine ,dar banii sa intre in bugetul statului nu in buzunarul lui ponta si a mafiotilor care-l inconjoara !….atunci ,efortul dumneavoastra este in van sau de ochii lumii !