„Monica Macovei, aparatoarea iconica a libertatilor romanilor” este titlul unui articol elogios la adresa fostului ministru al Justitiei, aparut in presa franceza, care incepe cu momentul-cheie al unei convorbiri telefonice cu Traian Basescu, conform Ziare.com.
„Era in seara zilei de 25 decembrie 2004, iar mireasma bucatelor traditionale de Craciun umplea casuta din Breaza, un sat romanesc la poalele Carpatilor. Un singur zgomot a deranjat linistea iernii, cel al unui telefon mobil care suna cu numar necunoscut, drept care Monica Macovei nu a raspuns. Era Craciunul, care se face in familie, departe de agitatia Capitalei”, incepe jurnalistul de la Le Monde povestea extrem de laudativa despre Monica Macovei.
„Monica spala vasele, telefonul suna din nou. Pana la urma raspunde. ‘Buna ziua, doamna Macovei, sunt presedintele Traian Basescu’, aude, la celalalt capat. ‘V-am sunat ca sa va propun sa preluati portofoliul Justitiei’, mai spune vocea. Monica Macovei ramane muta. ‘E o gluma?’ intreaba femeia. ‘Stiu ca v-am luat prin surprindere, dar am nevoie de un raspuns rapid, maine trebuie sa anunt numele noului ministru al Justitiei. Pot sa va sun din nou intr-o ora?’, mai spune Traian Basescu, dupa care inchide.
Monica Macovei se apuca sa sune la prieteni, la mama sa, care o sfatuiesc sa accepte. Dupa catva timp, telefonul suna din nou. „Domnule presedinte, nu stiu ce sa va raspund. Nu putem discuta pe aceasta tema?”, intreaba aceasta. „Treceti sa ma vedeti, sunt in biroul meu”, raspunde presedintele. „Dar sunt la 100 de kilometri de Bucuresti!”. „Nu ma misc de aici, va astept”, vine raspunsul.
Cateva ore mai tarziu, Monica intra pe poarta Cotrocenilor si se trezeste fata in fata cu un presedinte imbracat in blugi. Traian Basescu castigase alegerile prezidentiale promitand romanilor sa-i scape de coruptie. „Domnule presedinte, daca accept postul, am nevoie de independenta totala. Vreau sa-mi aleg singura echipa si sa evit presiunea partidelor politice”, spune Monica. „Veti avea tot ceea ce doriti”, raspunde Basescu, pregatit sa faca orice pentru a o avea in guvern pe vedeta drepturilor omului din Romania, dupa cum se exprima ziaristul de la publicatia franceza.
Dupa ce a obtinut diploma in Drept la Universitatea Bucuresti, in 1982, Monica Macovei a devenit procuror, o meserie „sensibila” pentru regimul comunist. In anii 1991, dupa caderea lui Nicolae Ceausescu, pleaca la Budapesta, unde obtine diploma de drept constitutional la Universitatea Europei Centrale. Apoi a facut mai multe stagii de pregatire in Statele Unite si in Europa, la Birmingham si Salzbourg, specializandu-se in respectarea drepturilor omului.
Macovei: Sunt cea mai credibila, sunt cosmarul lui Ponta, Nastase, Antonescu si Voiculescu!
In 1997, isi abandoneaza meseria de procuror si devine avocatul reprezentantei locale a Comitetului Helsinki. In aceasta calitate, apara jurnalisti si opozanti ai regimului lui Ion Iliescu. In 1999, Consiliul Europei o insarcineaza cu stabilirea unui nou sistem juridic in Kosovo. Doi ani mai tarziu, a primit aceeasi sarcina, de aceasta data pentru Bosnia-Hertegovina. „Cerberul drepturilor omului” a devenit astfel un simbol pentru militanti.
Propunerea presedintelui a lasat-o cu gura cascata insa. „Nu am visat niciodata ca voi ajunge ministru, mi-era un pic teama. Toata noaptea m-am agitat intrebandu-ma ce sa fac”, spune Monica Macovei.
Operatiunea „Maini curate”
Odata instalata in fruntea Justitiei, Macovei a inceput reforma radicala a sistemului judiciar. Principalul sau obiectiv era combaterea coruptiei prin toate mijloacele, oferirea de puteri sporite procurorilor si garantarea independentei, arata Le Monde.
In ciuda sustinerii totale de care a beneficiat din partea presedintelui, Monica Macovei a plecat din Guvern, in 2007. Un an mai tarziu primeste titlul de „Femeia anului” din partea Parlamentului European.
La inceputul anului 2009, telefonul suna din nou cu numar ascuns. „Buna ziua, Monica, voi propune candidatura ta pentru Parlamentul European. Vei avea sarcina de a apara Romania la Bruxelles”, i-a spus presedintele, care castigase un nou mandat de cinci ani.
Monica a acceptat si a devenit europarlamentar.
Inamicul public numarul 1
La 20 iunie 2012 se intampla ceva. Fostul premier socialist Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare. Contraofensiva clasei politice nu se lasa asteptata. La 3 iulie, impotriva presedintelui este declansata procedura de destituire.
„Este o lovitura de stat”, declara, atunci, Monica Macovei. Dupa un circ institutional interminabil, Curtea Constitutionala decide ca Traian Basescu ramane presedinte. Dupa alegerile din decembrie 2012, la putere ajunge coalitia formata din social-democrati si liberali, iar Monica Macovei este declarata „inamicul public numarul unu”. USL depune plangere penala impotriva sa, acuzand-o de „defaimare si subminarea economiei nationale”.
Astazi, Monica Macovei traieste departe de viata politica, intr-un apartament de doua camere din Bucuresti, impreuna cu fiul sau de 18 ani. Aceasta mama divortata, in varsta de 54 de ani, nu a parasit niciodata modestul apartament, nici macar atunci cand era ministru, se incheie articolul din Le Monde.
Eu o văd pe această Doamnă ca fiind viitorul Prim Ministru al Guvernului României! Seniorul a plecat dintre noi, dar a lăsat o vrednică moștenitoare a marii sale opere politice și morale de renaștere a României, o vajnică luptătoare pentru cinste, adevăr și corectitudine în politică. Români, faceți zid în jurul acestei Doamne și apărați-o de jivinele din politica românească, gen Badea, Gîdea, Voiculescu, Iliescu etc. etc.! A propos de Iliescu, mă întreb cum poate să pună capul pe pernă, seara, acest criminal, cu zecile de cruci dintr-un anumit cimitir din București, cruci pe care scrie „neidentificat“, ca urmare a operațiunilor de „curățare“ și „plantare de panseluțe“ din Piața Universității, efectuate de către mineri, pe 14 și 15 iunie 1990, de la care se împlinesc azi, iată, 23 de ani! Se pare că a scăpat de justiția română, dar să nu uite că dincolo nu va scăpa de dreptatea lui Dumnezeu. Până și Ceaușescu îi va cere socoteală pentru care motiv l-a împușcat!!
Excelent articol !
Imi permit sa adaug o parte consistenta dintr-un articol publicat pe Hotnews in care doamna Macovei atrage atentia asupra proiectului noii Constitutii pe care USL ni-l pregateste :
„comisia de revizuire demonstrand pana in prezent ca lucreaza impotriva democratiei in Romania.
Potrivit lui Macovei, Comisia de revizuire ar fi urmarit:
anularea principiului separatiei puterilor in stat;
eliminarea suveranitatii poporului clar definita in prezent la articolul 2 alin 1 („Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”) prin stabilirea pragului de 30% pentru referendum si ignorarea referendumului in care romanii a spus ca vor maximum 300 de parlamentari si o singura camera;
acordarea in fapt a imunitatii totale pentru ministri, care nu mai pot fi urmariti penal decat daca majoritatea care sustine Guvernul in Parlament este de acord prin vot (aceeasi majoritate care i-a votat ministri);
obstructionarea justitiei si presiuni asupra procurorilor sau altor persoane din sistemul judiciar, care pot fi chemate la ordine in Parlament;
blocarea oricarei intiative de a organiza un referendum pe chestiuni de interes general, prin introducerea prevederii ca trebuie acordul majoritatii Parlamentului pentru organizarea referendumului;
puteri sporite pentru Parlament, care preia puterea in functionarea statului si se situeaza deasupra celorlalte puteri;
imposibilitatea dizolvarii Parlamentului , prin conditionarea dizolvarii de decizia a 2/3 din Parlament.
„Atrag din nou atentia ca orice prevedere introdusa in Constitutie care nu respecta rezultatul referendumului valid din 2009, adica nu respecta suveranitatea poporului exprimata prin referendum, asa cum prevede articolul 2 din Constitutie, este neconstitutionala. Vointa poporului este ca Parlamentul sa aiba o singura camera si maximum 300 de parlamentari. Singura solutie este suspendarea lucrarilor Comisiei de revizuire: USL sa propuna ca presedinte al acestui for un specialist in drept constitutional, sa se stabileasca o consultare permanenta cu experti constitutionalisti din alte state UE si cu Comisia de la Venetia si sa se reia consultarea cu societatea civila, care a fost facuta de forma,” mai spune ea.
Stimata d-na Macovei,sunt tare mandru sa vad si sa citesc, cum publicatii de vaza din Europa si nu numai va elogiaza rezultatele muncii ce ati depus-o in decursul anilor precedenti si pana in ziua de astazi.Dar tot-odata suparat sa constat ca totusi in tara dumneavoastra de origine putin sunt acei ce va recunosc munca si va sustin actiunile politice. Totusi nu este cale de intors in cele ce v-ati propus sa intreprindeti in a construi si a apara drepturile cetacenesti atat in tara cat si in afara ei. Va felicit si nu este pt. prima data cand fac acest lucru fiind un sustinator fervent a deciziilor dumneavoastra.
Stimata Doamna eu ma mandresc ca sunt contemporana cu Dumneavoastra , va respect si va port o deosebita stima Bunul Dumnezeu sa va ajute in continuare sa puteti face ceva pentru acest popor de mamaliga a romaniei care sta prea mult cu capul plecat, ma mandresc cu D-vs, si va doresc succes , din pacate sunteti apreciata mai mult afara decat in tara , tara unde secera si ciocanul a spalat creierele romanilor din pacate . ca ei la asa ceva sunt maestrii nu la munca cinstita.
Sa ne traiti multi ani scumpa DOAMNA. Va asigur din toata fiinta mea de cel mai inalt respect, stima si consideratie.
😉 Mare Doamna si adevarat ( politician ) lider ,ne reprezinta cu brio ,multumim !!
Unul dintre adevaratii lideri de care Romania a avut parte 😀