Nu cunosc ca vreun alt cetățean român să fi beneficiat de o atenție mai mare acordată de mass-media din România.
De trei zile, pur și simplu toate sursele de informare și socializare din această țară s-au tâmpit. Am impresia că toate televiziunile, radiourile, ziarele, site-urile, blogurile, profilele de Facebook etc s-au lansat într-o cursă nebună și disperată, care are ca premiu distincția de cea mai cretină sursă de informare. Aproate toate mijloacele de informare nu au mai ținut cont, în ultimele trei zile, de regulile minime ale jurnalismului, de ceea ce înseamnă interes public, prioritate ca informație, verificarea unei informații din cel puțin trei surse, obiectivitate, relevanță etc. Nu în ultimul rând, jurnaliștii au uitat, aproape în totalitate, de ceea ce înseamnă bunul simț și modul în care trebuie relatat și informat corect publicul despre decesul unui om.
Să o luăm cronologic. Duminică, la prânz, a apărut știrea morții lui Florin Cioabă. Pentru o zi săracă în evenimente, această întâmplare nefericită a picat ca o pleașcă pentru televiziunile de știri. N-a durat câteva ore și jurnaliștii au transformat evenimentul într-unul politic. Au valorificat mesajele de condoleanțe ale președintelui Traian Băsescu și ale fiicei sale, europarlamentarul Elena Băsescu, persoane publice care se cunoșteau cu Florin Cioabă și s-au afișat cu acesta, în ultimii ani, pe la diverse evenimente. Ce a urmat pe toate televiziunile de știri? Imaginile acelea de la o zi a rromilor, în care Băsescu a dansat cu Cioabă. Cele câteva secunde au rulat câteva ore neîntrerupt, creând fiecărui telespectator senzația de deja-vu. După aceea, birourile de presă ale marilor partide s-au gândit că e un moment prielnic de valorificat electoratul rrom și au trimis toate câte un comunicat de presă searbăd.
Luni a fost ziua facturii de spitalizare. Pur și simplu toate televiziunile de știri au turbat. Mai întâi, spitalizarea lui Florin Cioabă a costat 350.000 de euro, potrivit unei declarații dată de fiul mortului, Dorin. Toate televiziunile de știri au sărit în aer. Și-au invitat cei mai de seamă analiști. Fără ca vreun coleg de breaslă că verifice această informație de la reprezentanții spitalului, toate mijloacele de media au răspândit această știre care, ulterior, s-a dovedit a fi falsă. După câteva ore, cuantumul facturii a scăzut de zece ori, chiar de 11 ori. Iar apoi suma a fost achitată de o firmă de asigurare. Ciudat e faptul că nici în momentul de față niciun jurnalist din România nu a reușit să afle de la reprezentanții spitalului care a fost situația reală. Asta pentru că turcii tac suspect.
Legat de factura de spitalizare și cuantumul ei, tensiunea a atins paroxismul în momentul în care, pe surse, s-a aflat că reprezentanții familiei Cioabă ar fi cerut autorităților române să le dea un ajutor bănesc pentru a-l scoate din spital pe Florin Cioabă. Toată suflarea românească s-a indignat profund, zgândărită meșteșugit de media românească. Site-urile televiziunilor de știri și ale ziarelor au fost invadate de comentarii rasiste, care, cu mici excepții, nu au fost șterse, ci lăsate liber, pentru a atrage trafic. Ulterior, Dorin Cioabă a declarat că nu a cerut niciun ban autorităților române pentru tatăl său, ci doar ajutor consular. În momentul respectiv, presa a pus batista pe țambal și nu a venit cu contraargumente. Nici măcar nu a apărut vreo reacție a vreunei instituții de stat care să spună răspicat că familia Cioabă a cerut bani pentru achitarea facturii de spitalizare a lui Florin Cioabă. Au apărut doar niște informații pe surse. Cireașa de pe tortul acestui mic scandal a constituit-o declarația premierului Ponta, care a spus ceva de genul că Guvernul nu-l va ajuta din bani publici pe prietenul lui Traian Băsescu.
Sosirea în țară a coșciugului, programată aseară, a mobilizat zeci de echipe de televiziune la aeroport. Unele erau la intrare, altele – în aeroport, iar la urmă s-au capacitat toate ca să urmărească cortegiul funerar pe străzile din București. S-au enervat la culme colegii jurnaliști când rudele familiei nu i-au lăsat să filmeze îmbălsămarea lui Cioabă. Vă dați seama ce prilej au scăpat? Ce breaking-news? Înțeleg dorința asta a românilor spre morbid, dar să filmezi și să transmiți în direct îmbălsamarea unui mort?!
Alte echipe de reporteri care sunt deja la Sibiu s-au supărat că nu au fost lăsați să filmeze groapa în care va fi înmormântat Cioabă. Ce relevanță are filmarea unei gropi? Dar sicriul în care va fi înmormântat? Câteva televiziuni de știri care concurează serios ziarele tabloide au spus că Florin Cioabă va fi îngropat într-un sicriu suflat cu aur. După câteva ore, au mai subțiat-o și au spus că sicriul va avea aer condiționat. Altă gogomănie.
Un ziar în care apar știri de genul “Ce sâni mari are soția lui Tăriceanu” a publicat un articol în care eram informați că pirandele nu se vor mai spăla 30 de zile, în semn de doliu pentru moartea lui Cioabă. Toate televiziunile de știri au preluat tâmpenia asta. Deși membrii familiei celui decedat au infirmat minciuna asta, nicio televiziune nu a recunoscut că dat chix.
Aseară, pe Facebook, o colegă jurnalistă a postat o frază în care se ruga ca mașina care transporta sicriul lui Florin Cioabă să se răstoarne. Paradoxal, alți colegi jurnaliști au postat și ei comentarii asemănătoare. Care e explicația de bun simț a acestor gânduri?
Talk-show-rile pe tema decesului lui Florin Cioabă au oscilat între stupizenie și grotesc. Cum poate o televiziune de știri să invite un jurnalist specializat pe monden să comenteze moartea lui Florin Cioabă? E ceva monden în moartea unui om, fie el și unul cunoscut? Cum poți invita femei care ghicesc să-și dea cu părerea dacă Florin Cioabă va muri sau nu? (Asta era înainte de operația nereușită). Cum le poți întreba pe respectivele femei care se ocupă cu ghicitul de ce nu au făcut ceva pentru a împiedica moartea lui Cioabă? Cea mai tare întrebare pe acest subiect am auzit-o dimineață, când o jurnalistă l-a întrebat pe Dorin Cioabă: “Pe cine ați mai invitat la priveghi și la înmormântare?”. Fiul lui Florin Cioabă, deși se află într-un moment greu, i-a răspuns colegei, cu mult bun simț, că la o înmormântare lumea nu se invită, că nu e nuntă. Vine cine vrea.
Situațiile penibile, întrebările stupide și lipsite de bun simț au fost mult mai multe. Nu le mai enumăr aici. Mă înfioară gândul că mai urmează două zile de priveghi și apoi înmormântarea. Cred că nu am văzut și auzit totul.
– opinie publicată de EVZ.ro –
RU-SI-NE !
bine spus si adevarat.ca in „Miorita- de trei zile in’coace gura nu-i mai tace”
Presa romaneasca a devenit o adevarata cacaina de cand s-au angajat tot mai multi infractori, tembeli si tembele, cocalari si manelisti cu diplome si „doctorate” luate „din obor” „la mica intelegere”. Bineinteles, dezinformatorii profesionisti au si ei rolul lor bine determinat in tembelizarea maselor…
Toate aceste spide intrebati puse de moderatoarele televiziunilor ,sint urmarea a zecilor de diplome false si plagiate care s-au dat in Romania dupa lovitura de stat.