Europarlamentarul Monica Macovei explică, pe blogul personal, principiile pe care se poate clădi o Alianţă puternică de Dreapta, care să susţină un singur candidat la prezidenţiale. Eurodeputatul vorbeşte şi despre rolul şi viitorul PDL într-o asemenea alianţă. Ea spune că PDL trebuie să-şi recâştige numele de”partid al primarilor”, cu ierarhii bazate pe performanță individuală și lideri credibili în fața electoratului.
Monica Macovei susţine că numai „in jurul acestor principii trebuie să se formeze Alianța de Dreapta pentru a fi credibilă și a oferi o alternativă la socialismul corupt și oligarhic promovat de PSD”.
„O alianță numai cu susținere explicită și credibilă pentru anticorupție, stat de drept, justiție, proprietate privată, capitalism și libertate. Corupția este „tiranie”, distruge locurile de muncă, aduce sărăcie, falimentează statul și încalcă demnitatea oamenilor.
1. Principiile unei Alianțe de Dreapta și candidatul la Președinție
Alternativa la stânga coruptă reprezentată de PSD trebuie să fie o dreaptă reprezentată de oameni integri, competenți și credibili, pentru care obiectivul politic să fie o Românie educată, sănătoasă, prosperă și fără corupție.
O alianță de dreapta nu se poate construi decât pe baza respectului față de statul de drept, de lege si justiție, față de valorile de dreapta, și respectul față de partenerii noștri occidentali. Astfel:
a) Este necesară susținerea unui candidat comun al dreptei pentru funcția de Președinte al României împotriva celui susținut de mafia PSD. Candidatul comun al alianței trebuie să garanteze românilor continuarea luptei împotriva corupției, respectarea legii și a valorilor de dreapta, a mediului de afaceri și a României cinstite și muncitoare. Candidatul dreptei trebuie să fie credibil, dedicat valorilor dreptei, validat prin ceea ce deja a făcut.
b) Partidele componente ale acestei alianțe trebuie să asume public și fără dubii că anticorupția și aplicarea egală a legii pentru toți nu sunt negociabile, că în economie capitalismul este soluția, că proprietatea privată este sacră, că sectorul privat trebuie stimulat, că libertatea persoanei în raport cu statul este esențială. Corupția este “tiranie”, sărăcie, faliment al statului și încalcă demnitatea oamenilor.
c) PDL a apărat statul de drept și cele mai eficiente și independente instituții anticorupție, model pentru întreaga Europă: Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate. Această poziție trebuie susținută public și clar de orice partener de alianță și un capitol nenegociabil trebuie să fie “Lege, Anticorupție, menținerea independenței DNA și ANI, menținerea independenței Justiției”.
d) O alianță de dreapta trebuie să afirme public și clar respectul și atașamentul față de partenerii noștri din Europa și Statele Unite, că menține România în democrație, pe directia Vest.
e) O alianță de dreapta trebuie să aplice condiții minimale de etică politică. Politicienii care au fost condamnați și cei care au fost ofițeri sau colaboratori ai Securității nu pot fi membri ai Alianței. Politicienii care au decizii de incompatibilitate sau conflict de interese trebuie să se retragă până la expirarea interdicțiilor aplicate de instanțe.
Persoanele și structurile care s-au poziționat împotriva acestor principii trebuie să își asume greșelile trecute și să afirme public că nu vor abdica niciodată de la anticorupție, stat de drept și optiunea euro-atlantică a României. Orice încercare de a acționa împotriva acestor principii trebuie sancționată fără ezitare.
2. Viitorul PDL în interiorul unei Alianțe de Dreapta
Partidele de dreapta trebuie să funcționeze pe criterii de performanță, credibilitate și integritate pentru a da certitudinea că o Alianță de dreapta va conduce România nu pentru interesele partidelor și a unor clienți politici, ci pentru oameni.
a) PDL trebuie să-și păstreze identitatea pentru a putea fi garantul, ca și până acum, al independenței justiției și instituțiilor anticorupție.
b) PDL, pentru a fi puternic într-o alianță, trebuie să își consolideze filialele pe criterii de performanță, credibilitate și moralitate. Rezultatele obținute de PDL la alegerile europarlamentare pot fi satisfăcătoare pentru unii, având în vedere ruptura și perioada grea prin care am trecut, însă nu sunt ceea ar trebui să ne propunem ca partid. Avem organizatii județene cu scoruri peste medie, peste 16%, și organizații cu performanțe foarte bune, unele depășind 20%, care se bat de la egal la egal cu PSD, dar avem și organizații care trebuie întărite.
c) PDL trebuie să revină la perioada când era “partidul primarilor”, cu ierarhii bazate pe performanță individuală și lideri credibili în fața electoratului.
În jurul acestor principii trebuie să se formeze Alianța de Dreapta pentru a fi credibilă și a oferi o alternativă la socialismul corupt și oligarhic promovat de PSD. În jurul acestor principii PDL poate fi deschis unor construcții politice, indiferent de simpatii și animozități personale, prezente sau trecute”, este de parere Monica Macovei.