Biroul procurorului-sef al Rusiei examineaza daca fosta Uniune Sovietica a actionat legal atunci cand a recunoscut independenta tarilor baltice, in 1991.
Investigatia a fost catalogata drept o „provocare absurda” de catre ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, relateaza BBC News online.
Estonia, Letonia si Lituania au fost ocupate de catre fortele comuniste sovietice in 1940. Fosta URSS s-a destramat in 1991.
Procurorul-sef al Rusiei a declarat saptamana trecuta ilegala transferarea Crimeii de la Rusia la Ucraina in 1954.
La vremea respectiva, Rusia si Ucraina erau republici in cadrul URSS, la conducerea careia se afla liderul comunist Nikita Hrusciov.
Anexarea Crimeii de catre Rusia, in martie 2014, a fost condamnata de catre comunitatea internationala. Etnicii rusi din peninsula ucraineana au votat sa se alature Rusiei intr-un referendum puternic controversat.
Estonia si Letonia au minoritati ruse importante, iar Lituania are o minoritatea rusa mai redusa.
O sursa de la Biroul procurorului-sef rus, citata de agentia de stiri Interfax, a declarat ca investigatia cu privire la independenta tarilor baltice a fost deschisa in urma cererii a doi deputati.
Evgheni Fiodorov si Anton Romanv, membri ai Partidului Rusia Unita al presedintelui rus Vladimir Putin, afirma intr-o scrisoare ca decizia din 1991 de recunoastere a independentei tarilor baltice a fost luata „de catre un organism neconstitutional”.
Sursa citata a adaugat ca nu vor exista „consecinte legale”, in cazul in care se va stabili ca recunoasterea, in 1991, a Estoniei, Letoniei si Lituaniei a fost ilegala.
Cele trei tari baltice au aderat la Uniunea Europeana (UE) si NATO in 2004. Rusia denunta acest lucru drept o provocare la adresa intereselor sale in domeniul securitatii.
Tensiunile intre Moscova si tarile baltice au inceput sa creasca dupa anexarea Crimeii si izbucnirea razboiului civil in estul Ucrainei, in aprilie 2014.
Separatisti prorusi puternic inarmati lupta de atunci in regiunea Donbas impotriva trupelor guveramentale.
NATO si-a consolidat prezenta in tarile baltice, raspunzand unor ample exercitii militare rusesti si unei intensificari a activitatii fortelor rusesti la Marea Baltica.
Ministrul lituanian a catalogat decizia Rusiei drept „cel putin o provocare” si „absurda din punct de vedere legal, moral si politic”.
sursa: ziare.com
Comentariile sunt închise.