Dincolo de înflorituri diplomatice, dincolo de iluzii şi de navităţi care au menire să salveze aparenţele de normalitate, discursul lui Vladimir Putin ce a pregătit ceremonia actelor de anexare a Crimeii marchează momentul prin care un nou Război Rece soseşte, după două decenii şi jumătate, în Europa. Sfidarea pe care regimul Putin o oferă este neehivocă şi brutală. Alipirea Crimeii este semnalul ca marchează apoteoza unui stil imperial şi tiranic de a strivi naţiuni şi redesena graniţe.
Un nou Război Rece, purtat în numele manipulării principiului auto- determinării naţionale şi al protejării naţiunii ruse, indiferent de locul în care aceasta se află. Internaţionalismul comunist nu mai este flamura pe care Rusia o ridică. El este înlocuit de afirmarea, transparentă , a etnicismului pan-rus. Ceea ce acest nou Război Rece preia de la cel încheiat la 1991 este identitatea Inamicului cu care lupta se duce, până la capăt- iar acest duşman este Occidentul, a cărui prezenţă militară este invocată ca un spectru justificând agresiunea şi autoritarismul intern. Vestul şi Statele Unite în particular sunt ţintele pe care retorica lui Putin le desemnează şi demonizează. Nimic nou, ca şi cum sinteza ţarist- stalinistă ar fi permis o coborâre în timp, spre epoca în care gloria se cucerea prin zdrobirea altor popoare şi prin încătuşarea/ exterminarea celor care se opunea opresiunii, în Rusia însăşi.
În spaţiul somptuos de la Moscova, ornat spre a încadra silueta Stăpânului însuşi, Vladimir Putin a întruchipat ameninţarea mortală pe care Rusia de astăzi o reprezintă pentru comunitatea libertăţii, demnităţii şi democraţiei. Războiul Rece a însemnat ocazia pentru Vest, condus de Statele Unite, de a reafirma temelile pe care se ridica un edificiu de civilizaţie. Noul Război Rece din martie 2014 este o încercare pe care destinul o aşează în faţa noastră. Istoria nu a ajuns la limanul postmodern al concordiei universale. Istoria este, din nou, o confruntare cu dictatura şi cu cnutul.Tot ceea ce ne defineşte, în calitate de naţiuni parte a comunităţii atlantice, de la guvernarea limitată la egalitatea în faţa legii, este imposibil de reconciliat cu modelul Rusiei lui Putin. A capitula este a accepta o altă sclavie, la fel de josnică şi de sângeroasă ca şi cea din deceniile de dominaţie sovietică.
Acest nou Război Rece care se naşte în faţa ochilor noştri este şi un prilej de fortificare al spiritelor. Pentru România, astăzi parte a Vestului, el impune urgenţa de a reafirma centralitatea opţiunilor care ne marchează destinul. În faţa Răsăritului care se ridică, avem datoria de a fi, acum , mai mult ca niciodată în ultimii ani, credincioşi libertăţii şi steagurilor ei.
Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.
Buhuhu. Vine razboiul rece. Adica nu ataca nimeni efectiv pe nimeni.
Intre timp, americanii au bombardat si cotropit zeci de tari.