Premierul Victor Ponta face ce știe el mai bine: ne oferă zilnic circ, un circ din ce în ce mai scump plătit din buzunarele noastre, fără să ne ofere la schimb mult promisa pâine ieftină, una din promisiunile forte ale USL în campania electorală de anul trecut. La presiunile patronatelor din industria de panificație și ale colegului de alianță, Dan Voiculescu, ce deține una din companiile importante de pe piață în acest domeniu, guvernul a convins FMI să reducă TVA la pâine la 9%, începând cu 1 septembrie, decizia fiind luată în ședința de marți a executivului. Argumentele invocate de premier: scăderea evaziunii în domeniu și, într-un viitor neprecizat, o posibilă reducere a prețului la pâine. Nu există însă nicio garanție că măsura de reducere a TVA la pâine va diminua evaziunea fiscală în acest sector și nici că ne vom putea bucura vreodată de o pâine mai ieftină. Conștient că se află într-o situație ingrată, Ponta a aruncat ieri din nou responsabilitatea, de data aceasta pe umerii românilor cumpărători de pâine.
Fiecare cetățean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece în sens contrar reducerea TVA la pâine va însemna doar „pagubă în buget“, iar Guvernul va rămâne singur în demersul de reducere a evaziunii fiscale, a afirmat premierul Victor Ponta. Cu alte cuvinte, dacă nu scade evaziunea fiscală în domeniul panificației după scăderea TVA la pâine , de vină sunt românii neglijenți care nu cer bon fiscal și nu guvernul incapabil să controleze acest fenomen.
„E foarte important ca acum să nu fim singuri, doar Guvernul pe de-o parte, și toți producătorii…și, până la urmă, fiecare dintre noi, cei care cumpărăm o pâine, să cerem bon la acea pâine ca să dovedim că un sistem fiscal mai corect, 9%, nu înseamnă doar pagubă în buget, ci înseamnă de fapt un mod stimulativ de combatere a evaziunii și de scădere a presiunii fiscale pe producători“, a spus Ponta.
Oferta de toamnă a guvernului Ponta: doar circ scump, fără pâine ieftină
În aceste condiții, poate se gândește guvernul Ponta chiar să-i sancționeze pe românii care nu cer bon fiscal atunci când își cumpără o pâine, pentru că pun în pericol planurile mărețe ale executivului de stârpire a evaziunii fiscale și de creștere în paralel a veniturilor la buget.
De altfel, chiar premierul a afirmat că experții FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce privește scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat în cele din urmă scăderea TVA.
Nu scade prețul la pâine
Românii care au crezut în promisiunile USL din campania electorală pot să uite deja de scăderea prețului la pâine pentru că nu vor mânca un covrig mai ieftin de la 1 septembrie, așa cum poate sperau. Speranțele le-au fost spulberate chiar de către ministrul de finanțe, liberalul Daniel Chițoiu.
„Obiectivul major, așa cum am anunțat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pâine, este nu de a scădea prețul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociația marilor producători și, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanț, și până la 80%“, a spus Chițoiu. Cu alte cuvinte, principalii beneficiari ai acestei măsuri nu sunt cetățenii care au votat USL în speranța unui trai mai bun și a unei pâini mai ieftine.
Principalii câștigători – fabricile de pâine
Principalii câștigători ai reducerii TVA la pâine de la 24% la 9% vor fi fabricile de pâine, sunt de părere specialiștii în fiscalitate.
„Procesatorii vor avea cel mai mult de câștigat. Ei se vor bucura cel mai mult. Va crește marja de profit la fabricile de panificație”, a declarat avocatul Gabriel Biriș citat de gândul.info.
Biriș este de părere că pe termen lung ar putea avea de câștigat și bugetul de stat în urma reducerii TVA la pâine, dar numai în cazul în care autoritățile vor lua și măsuri de combatere a evaziunii în domeniu. Până acum, singura măsură anunțată de Ponta este rugămintea sa adresată românilor de a cere bon fiscal atunci când își cumpără o franzelă sau un covrig de la colțul străzii.Deși măsura va fi luată în scopul reducerii pieței negre, puțini dintre producători vor intra de bunăvoie în legalitate, așa cum speră guvernul, doar pentru că vor plăti un TVA mai mic. În sectorul panificației, evaziunea fiscală depășește în prezent 300 de milioane de euro anual. Practic, unul din doi producători vinde pâine la negru.
Dan Voiculescu – unul dintre beneficiarii acestei măsuri
Piața românească de morărit și panificație este estimată la un miliard de euro anual, fiind împărțită între patru-cinci companii.
Unul dintre beneficiarii reducerii TVA la pâine de la 24% la 9% va fi și firma Smart Food Solutions SRL, care face parte din Grupul Industrial Grivco, controlat de Dan Voiculescu. Pe site-ul firmei scrie că „Smart Food Solutions S.R.L. a finalizat în 2010 investiția în cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei“. Cu ocazia reducerii TVA la pâine , firma lui Voiculescu are șansa de a-și recupera mai repede investiția făcută. Unul dintre promotorii acestei idei în Guvern a fost ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președintele PC, partid fondat de Dan Voiculescu. Motivul ? Cât se poate de simplu: Daniel Constantin îi este dator vândut lui Dan Voiculescu, fapt relevat chiar de către declarația de avere a ministrului Astfel, în 2007 Daniel Constantin a împrumutat 100 000 de euro de la șeful său de partid, Dan Voiculescu, urmând ca banii să-i returneze în tranșe între 2008-2016. Un an mai târziu, în 2008, ”ăla micu” a mai luat cu împrumut de la Voiculescu încă 195 000 de euro , bani ce urmează de asemenea să fie returnați în tranșe în perioada 2008-2017. Ce-i drept, până acum Daniel Constantin nu i-a dat niciun euro înpoi lui Voiculescu din banii împrumutați și se pare că nici Felix nu s-a supărat din moment ce l-a propus ministru la Agricultură. Sau poate tocmai de aceea l-a pus, ca să-și plătească datoria.
Scade TVA la pâine, cresc alte taxe
Întrucât reducerea TVA la pâine are un impact negativ asupra bugetului, estimat la circa 100 milioane de lei, va fi compensată prin creșterea tot din septembrie a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux, precum mașini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize în acest an la 300 milioane lei.
Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux și anumite tipuri de armament, utilizat de persoane fizice. Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum mașinile cu o capacitate cilindrică peste 3.000 cmc, va fi calculată în funcție de valoare.
Acciza la alcool va crește de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.
Impactul bugetar negativ al reducerii TVA, de 100 milioane lei, a fost calculat cumulat pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, taxa aferentă lunii decembrie fiind încasată în ianuarie 2014.
Atenție! Creșterea accizei la alcool va spori evaziunea în acest sector
În timp ce guvernul speră, fără garanții, că reducerea TVA la pâine va aduce și scăderea evaziunii fiscale în domeniul panificației, creșterea accizei la alcool va duce aproape sigur la sporirea evaziunii fiscale în acest sector.
Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% dacă vor crește accizele la alcool, după cum a anunțat luni ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, iar evaziunea fiscală va urca la 90%, de la 70-80% în prezent, a declarat președintele patronatului GARANT, Romulus Dascălu.
„Dacă se va aplica această măsură va crește evaziunea fiscală la 90%, de la 70-80% cât este acum. Nu se va rezolva nimic nici în sectorul pâinii, nici evaziunea și nici scăderile de preț, pentru diferența de TVA se va duce în buzunarele producătorilor. Va fi un cutremur în acest domeniu (al alcoolului – n.r.), se va închide tot, iar veniturile la buget vor scădea. În România mai sunt sub 10 fabrici de băuturi alcoolice, pentru că an de an au fost închise“, a arătat Dascălu.
Potrivit acestuia, piața fiscalizată de alcool se ridică la 90-100 de milioane de sticle.
„Spre comparație, în 2001-2002 piața era undeva la 300-350 milioane de sticle. Această diferență s-a dus în piața nefiscalizată“, a afirmat Dascălu.
În ceea ce privește prețurile, el estimează că acestea vor crește cu 25-30% în cazul băuturilor slab alcoolizate și cu 40% în cazul celor puternic alcoolizate. La începutul anului, băuturile alcoolice s-au scumpit ușor, ca urmare a creșterii ratei de schimb la care sunt calculate accizele.
Președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice – GARANT a precizat că a cerut o întâlnire cu ministrul Finanțelor pentru a discuta efectele aplicării acestei măsuri.
Decizia fiind luată deja de către guvern, e greu de crezut că întâlnirea cu Chițoiu va schimba ceva. Prin urmare, introducerea de taxe noi va duce la evaziune fiscală în zonele vizate de noile taxe, în vreme ce nimeni nu poate garanta că un TVA redus la pâine va diminua evaziunea în sectorul panificației. Cât profesionalism…
Jos comunistii de la putere, O Alta Revolutie , Vrem schimbare , Vrem toti jos, confiscarea averilor, la puscarie cu totii pentru ani grei Asa cum au facut cei din urma care au fost impotriva comunistilor. Sa ia cineva initiativa . Numai vorbe peste tot, nimeni nu face nimic, ne-au ingenunchiat.
Asa … si ? Nimeni, dar absolut nimeni din opozitie nu i-a cerut demisia premierului Ponta pt. proasta guvernare, doar pt. plagiat. In alte vremuri guvernele cadeau mult mai usor.
de cerut, s-a cerut demisia cabinetului ponta in nenumerate randuri. De cazut, nu cade asa repede pentru ca se agata cu strajnicie de putere folosind toate mijloacele permise si mai ales nepermise. Mai au si media care deturneaza atentia romanilor de la gravitatea faptelor.
Ei se ascund sub scutul majoritatii masive din Parlament cu toate ca au votul a numai 23 % dintre romani si increderea a sub 5 % din populatie (parlamentarii). Asta este „adeziunea/sustinerea masiva” a romanilor cu care se bate in piept USL-ul.
Like pt. emisiune!