Oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sunt de parere ca Romania va rezista crizei declansate de o eventuala iesire a Greciei din zona euro, insa trebuie construit “un inel de aparare in jurul tarii noastre, a Bulgariei si a Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata situatiei, potrivit CNBC, sursa citata de Mediafax.
Declaratiile economistului sef al BERD, Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, au fost facute in contextul temerilor ca bancile elene ce opereaza in aceste state nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din unitatile bancare grecesti.
Oficialii BERD au declarat la reuniumea anuala a instutiei organizata la Londra caRomaniava putea rezista eventualei crize in ciuda prezentei semnificative a bancilor grecesti dintaranoastra. Bancile elene controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romanească. Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de asemenea operatiuni inRomania.
„Exista deja masuri pentru a gestiona efectele potentialelor masuri de deleveraging (dezintermediere – n.r.) ale bancilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, insa in aceste vremuri de criza trebuie sa intelegem importanta stabilitatii financiare. Credem ca exista inca multa vointa în Europa, si speranta, ca se va gasi o solutie pentru Grecia”, a afirmat Berglof, economistul sef al BERD.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru CNBC.com, ca nu se remarca iesiri semnificative de capital strain sau de retrageri de depozite din banci, adaugand ca autoritatile romane lucreaza, impreuna cu Fondul Monetar International, la o continua imbunatatire a metodologiilor de teste de stres pentru bancile din Romania.
„Nu am vazut semnale care sa indice retrageri de depozite. Principala noastra grija este sa prevenim, pe viitor, o posibila dezintermediere dezordonata a subsidiarelor dinRomaniaale bancilor straine, desi expunerea bancilor-mama pe subsdiiarele dinRomaniaa ramas pana acum, in linii mari, stabila. Cred ca este mai probabil ca Grecia sa ramana in zona euro, dar este important sa-si respecte toate angajamentele”, a afirmat Popa.
Cine semneaza articolul, totusi? Unele afirmatii sunt cam nepotrivite. Nu credeti? Mai verificati sursele, sau nu mai scoateti din context… Si scrieti titlul corect (nu legati cuvintele! Respectati-ne si asumati-va afirmatiile si greselile. Nu suntem pe OTV, ce Doamne, iarta-ma!
Oficialii BERD,o spun astazi..le sugerez sa astepte 3-4 luni si atunci isi vor schimba parerea.
Nu e de vina basescu 🙂
Da, da, rezistam noi la criza internationala, dar cum, Doamne iarta-ma, rezistam la pomenile electorale interne care se suprapun peste criza din zona euro? Ca deja, cu larghete, incep a fi impartite, de ne-am apropiat de maximul deficitului asumat.
Pacat ca domnii de la BERD nu cunosc in adancime potentialul Guvernului Grivco cu care tocmai ne-am procopsit : sunt in stare sa demoleze Romania !