Senatul a avizat, miercuri, începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă”” şi o abţinere. Plenul Senatului a avizat şi începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”, un vot fiind anulat, informează Mediafax.
În cazul Ecaterinei Andronescu, votul a fost secret cu bile, parlamentarii PDL şi PNL votând la vedere.
Din numărul total de 168 de senatori, au votat 135, s-au înregistrat 72 de voturi „pentru” şi 62 de voturi „împotrivă”, un vot fiind anulat.
Senatul a admis astfel solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, în favoarea formulării cererii de începere a urmăririi penale, pe numele Ecaterinei Andronescu, pentru perioada în care a fost ministru.
Ecaterina Andronescu a ţinut să mulţumească senatorilor pentru votul dat.
”Mă voi bate pentru a-mi dovedi nevinovăţia în justiţie, şi vă rog să nu vă pierdeţi încrederea în onestitatea mea, merită să mă bat, pentru că e singura mea avere”, a spus senatorul PSD.
Mihăilescu, care a fost secretar general al Guvernului, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, în perioada în care avea calitatea de ministru, acesta l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă existenţa unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers, informează stiripesurse.ro
Conform procurorilor, în perioada aprilie-noiembrie 2004, Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.