Utilizatorii cartelelor pre-plătite de telefonie mobilă vor avea toate convorbirile ascultate! Decizia a fost anunțată joi de premierul Victor Ponta, care a declarat că susţine ascultarea telefoanelor cu cartele prepay. Șeful Guvernului justifică încălcarea intimității românilor prin faptul că astfel vor putea fi prevenite eventuale antentate teroriste.
Premierul a afirmat că decizia a fost pusă în discuţie după atentatul de anul trecut de la Burgas, când atacatorul a folosit o astfel de cartelă. „Cartelele pre-plătite pot fi folosite de terorişti”, a spus premierul.
„Exista decizia inca din luna august 2012, dar la partea de implementare mai avem de lucru. Anul trecut, ea a fost adoptata de CSAT. Nu doar ca o sustin, repet, este decizie CSAT, daca nu ma insel este in perioada interimatului la presedintie al lui Crin Antonescu. Sunt 10 milioane de cartele prepay in folosinta, insa nu se aplica retroactiv”, a precizat prim-ministrul, la iesirea de la conferinta organizata cu ocazia lansarii versiunii in limba romana a editiei a XI-a a „Cartei Albe a IMM-urilor din Romania”.
Decizia controversată nu apare în comunicatul CSAT
Iniţiativa aparţine deputatului PSD Sebastian Ghiţă şi a fost aprobată de Consiliul Superior de Apărare al Ţării (CSAT) în august 2012. Decizia este în curs de implementare şi ar urma să afecteze aproximativ zece milioane de utilizatori de cartele pre-pay.
Premierul Victor Ponta a indicat o şedinţă a CSAT de anul trecut în care s-ar fi decis ascultarea cartelelor pre-pay. În comunicatul de presă emis de după-şedinţă nu există nimic în acest sens.
„Joi, 19 iulie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu. În cadrul şedinţei, la care au participat toți membrii CSAT, s-a discutat tematica referitoare la implicaţiile asupra situaţiei pe profil antiterorist din România a atentatului terorist de la BURGAS, Bulgaria. Directorul Serviciului Român de Informaţii a informat membrii Consiliului că, până în prezent, nu există niciun fel de indicii referitoare la pregătirea unor atentate similare în România şi că Serviciul nu deţine informaţii care să releve existenţa unor conexiuni sau legături între atentatul din Bulgaria şi persoane sau entităţi, situaţii sau intenţii cu privire la România. Serviciul Român de Informaţii şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului au adoptat măsuri specifice de prevenire, adaptate situaţiei operative, şi au dinamizat cooperarea internă şi, respectiv, cea internaţională.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis menţinerea actualului nivel de alertă teroristă (albastru precaut) şi continuarea măsurilor operative, care vor fi adaptate permanent la evoluţia situaţiei operative şi, numai în cazul unor evoluţii care vor viza ţara noastră explicit, se poate propune modificarea nivelului de alertă”, se arată în comunicatul de presă invocat de Victor Ponta.
Ghiță vrea datele personale ale posesorilor de cartele pre-plătite
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a declarat că intenţionează ca în sesiunea parlamentară din toamnă să depună o iniţiativă legislativă care să permită interceptarea cartelelor telefonice preplătite de către serviciile secrete.
„Vrem să găsim o soluţie cu privire la modul de gestionare a cartelelor preplătite. Nu mă refer neaparat la cartelele pre-plătite care au fost cumpărate până acum, care îşi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite şi încet-încet ies din uz. Trebuie să generam un cadru legal prin care, în condiţiile în care aceste cartele pre-plătite din România pot fi folosite la infracţiuni, ele să poată fi luate în evidenţă şi să aibă acelaşi regim ca telefoanele obişnuite“, a declarat Sebastian Ghiţă într-un interviu pentru Hotnews.
„Concret, omul când îşi cumpără o cartela va trebui să prezinte dovada cu CNP, nume, prenume şi adresa. Aceste date vor fi centralizate de o autoritate şi, în cazul unei cereri de ascultare, operatorul trebuie să fie capabil să puna la dispoziţie CNP-ul, numele şi prenumele persoanei care a folosit o anumită cartelă”, a explicat deputatul PSD.
In prezent, numarul acestor cartele pre-pay reprezinta mai mult de jumatate din totalul cartelelor SIM active de pe piata. Din 22,6 milioane de cartele active, 13 milioane sunt pre-pay, iar noua milioane sunt abonamente.
Telefoanele nu pot fi ascultate fără mandat judecătoresc
SRI este singura autoritate, la nivel naţional, care poate asculta telefoanele de pe teritoriul României. Obţinerea mandatelor legale pentru interceptări presupune o procedură complicată, iar folosirea unor echipamente tehnologice în scopul obţinerii diferitelor date persoane este ilegală şi nu poate fi folosită ca probă în justiţie.
Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a explicat în luna aprilie, într-un interviu pentru Adevărul, că Serviciul Român de Informaţii este singura autoritate din România care are dreptul de a realiza interceptarea telefoanelor, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.
Pop a subliniat faptul că SRI nu are posibilitatea să asculte toată populaţia şi că există filtre speciale care extrage pasaje din conversaţii care pot fi transformate în probe judiciare.
„Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri. Există pârghii sau filtre, de control instituţional, care să nu permită un abuz de interceptare”, a spus Georgian Pop.
Şeful Comisiei SRI a spus că mandatul de interceptare are număr şi date de identificare, aprobate de judecător, în absenţa cărora sistemul nu porneşte. Pop a menţionat că orice persoană care foloseşte un echipament de interceptare, interzis prin lege, va plăti penal. În medie 91% dintre autorizaţii sunt date în cazurile penale, iar 9% sunt mandate privind siguranţa naţională.
Există şi cazuri în care mandatele au fost respinse. De obicei trebuie să existe o solictare a unui ofiţer de caz, care trebuie să se asigure în legătură cu oportunitatea acelui caz. Pop a menţionat că un prim filtru este oportunitatea dată de şeful direct al acelui ofiţer, alt filtru este cel juridic, iar dacă sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile legale, rămâne o responsabilitate foarte mare pentru judecătorii care dau acordul.
Zeci de milioane de americani, ascultati de NSA
Agentia Natioanala de Securitate a Statelor Unite ale Americii (NSA), a strans intregistrari telefonice ale zeci de milioane de americani, potrivit unui raport facut public de ziarul The Guardian luna trecuta. Senatorul american Dianne Feinstein a confirmat existenta unui ordin juridic secret care reprezinta o reinnoire a unei practici curente.
Ziarul britanic a publicat ordinul secret care vizeaza gigantul de telecomunicatii Verizon, caruia i se cere sa predea informatii legate de interceptari telefonice. Ordinul este valabil intre 25 aprilie si 19 iulie, intrand sub incidenta Patriot Act, o lege din perioada lui George Bush, aprobata la cateva saptamani dupa evenimentele din 11 septembrie 2001. Grupurile de libertati civile au spus ca detaliile raportului sunt „uimitoare”. Fara a confirma informatiile din The Guardian, Casa Alba a aparat aceasta practica drept „o unealta critica in protejarea natiunii de amenintarile teroriste”.
Potrivit unor oficiali americani, asemenea inregistrari permiteau oficialilor de contraterorism „sa descopere daca teroristi confirmati sau suspecti de terorism au intrat in contact cu alte persoane care ar putea fi angajate in activitati teroriste, in special oameni aflati pe teritoriul SUA”. In acelasi timp, Centrul American pentru Drepturi Constitutionale a transmis ca acest caz pare a fi „cel mai larg ordin de supraveghere care a fost emis vreodata”.
Agentia de securitate si compania Verizon au refuzat sa faca vreun comentariu. Compania de telefonie mobila este una dintre cele mai mari din Statele Unite, cu peste 100 de milioane de clienti, cu venituri anuale de peste 110 miliarde de dolari in anul 2012 si aproape 190.000 de angajati.
si eu sunt de acord,sa le asculte pe cele care le platesc ei.
EU CRED CA SUNT ASCULTATE DE MULT…HAIDI BRE!
Fiti linistiti. Tot Basescu e de vina (parerea anal-istilor).
….este bine….dar intai sa-i asculte pe ei si sa informeze si poporul cum discuta hotii si borfasii-boschetari din guvern si parlament,despre devalizarea tarii si bogatiile ei !…ma rog ce a mai ramas de furat !…si in curand sa fie arestati si ce-i care -i critica pe internet !
Uslasii se pregatesc pentru o dictatura mai dura ca cea din Korea de nord. Dupa acest pas va urma urmarirea internetului. Televiziunea a fost deja aservita, iar ziarele sunt pe cale de disparitie. Probabil ca dupa inca un ciclu electoral USL va fi interzice grupuri mai mari de trei persoane. Ati uitat?
Cine e cinstit nu are de ce sa’si faca griji,asa ca poate e un lucru bun,mai prinde din EI
Ascultarea celor cu activitati teroriste sau pro teroriste ar fi normala… Doar ca sunt interceptati, la greu, in special cetatenii care ridica vocea impotriva usl sau descopera matrapazlacurile „politrucienilor” infractori. Deh, sunt inamicii statului… mafiot!
Da’ daca o asculta pe masa’ se supara cineva ?
Sare Pontacul de kour in sus! Atunci sa vezi spume la gura lui si demisii…
Neocomunistilor !… Jigodii de stinga …
Bun venit in noul sistem dictatorial. Sa stea la coada si sa-si ia suturi in gura toti care il injurau pe Basescu si care au votat cu USL???!!!
Ca sustine sau nu oricum suntem ascultati
Eu susțin legea falimentului personal si distrugerea statului democratic , precum si executarea tuturor politicienilor si familiile acestora.
si eu!
Daca erau in opozitie, urlau cat ii tineau plamanii ca Basescu dictatorul vrea sa asculte telefoanele populatiei. Acum ca-s ei la putere, nu se mai tem de ascultarea telefoanelor, doar au procurorul general in palma …