Fostul ministru al Justiţiei, în prezent prim-vicepreşedinte al PDL – Cătălin Predoiu -, avertizează pe blogul personal că deputaţii din Comisia Juridică a Camerei au modificat pe ascuns şi neconstituţional art.1112 din Codul Civil.
Predoiu face apel la deputaţi să nu voteze un articol neconstituţional, aducând în sprijinul declaraţiei sale opinia unui reputat profesor de drept care a lucrat la cele două Coduri.
„Cer Camerei Deputaţilor să nu voteze un amendament neconstituţional la Codul Civil”, spune fostul ministru al Justiţiei. „Prof. univ. dr. Mihai Lucian arata argumentele in scrisoarea de mai jos”.
Domnului deputat Liviu-Bogdan Ciuca
Preşedinte – Comisia juridica, de disciplina si imunitati
Camera Deputatilor
Fax: 021 414 1156; Email: cpl [email protected]
22 iunie 2014
URGENT
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul Lucian MIHAI, profesor universitar in cadrul Departamentului de Drept privat al Facultatii de Drept a Universităţii din Bucureşti, fost preşedinte al comisiilor insarcinate de Ministerul Justitiei cu redactarea proiectului de Cod civil si a proiectului Legii de punere in aplicare a Codului civil, am luat cunostinta din surse publice de faptul ca pe ordinea de zi a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, figureaza proiectul de lege PLx 163/2014 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, proiect adoptat de Senat la 1.04.2014. Din aceleaşi surse cunosc, de asemenea, ca in privinţa acestui proiect de lege a fost depus direct la Camera Deputatilor un amendament pentru modificarea art. 1112 din Codul civil.
Fata de cele de mai sus, va scriu spre a reaminti faptul – care este de notorietate pentru membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati – ca exista o jurisprudenta constanta a Curţii Constitutionale in sensul ca sunt afectate de neconstitutionalitate extrinseca, rezultata din incalcarea principiului bicameralismului, legile care conţin texte introduse in dezabatere parlamentara direct in camera decizionala, fara sa fi făcut astfel obiect de dezbatere in ambele camere ale Parlamentului.
Amendamentul propus in privinţa art. 1112 din Codul civil se afla in mod evident in aceasta situatie, astfel cum rezulta din examinarea formei adoptate de Senat la 1.04.2014.
Este deasupra oricărei indoieli faptul ca nicio comisie parlamentara (cu atat mai mult Comisia juridica, de disciplina si imunitati) nu poate face abstractie de mentionata jurisprudenta constanta a Curţii Constitutionale – iar daca totuşi ar face-o, inseamna ca a actionat deliberat in dispreţul principiilor statului de drept.
În aceste condiţii, am convingerea ca prin raportul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati nu se va propune adoptarea menţionatului amendament (al cărui fond ar putea, desigur, sa faca obiectul unui alt demers legislativ, referitor la Codul civil, cu respectarea cadrului constitutional si legal aplicabil procesului de legiferare).
Îmi rezerv dreptul ca, in calitate de cetatean si de jurist, sa fac publica aceasta scrisoare, în caz de necesitate.
Cu stima,
Lucian MIHAI
Ce spune articolul 1112 din Codul Civil
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1112
Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103, va fi prezumat că renunţă la moştenire.
(2) Prezumţia de renunţare operează numai dacă citaţia i-a fost comunicată succesibilului cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opţiune succesorală.
Comentariile sunt închise.