Cu doua zile inainte de referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu, presa internationala acorda spatii ample situatiei din Romania, anunta Mediafax.
Intr-o analiza scrisa de Isabelle Wesselingh si publicata pe site-ul AFP, se atrage atentia asupra faptului ca dupa aproape 23 de ani de la prabusirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, romanii traiesc in continuare intr-o democratie care functioneaza prost, asa cum arata recentul „puseu de febra” care a ingrijorat Europa.
Intre cauzele „bolii” se afla o societate civila uneori instrumentalizata, alteori incapabila sa se mobilizeze pentru a cere mai mult respect fata de democratie, este de parere Jean-Michel de Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles.
Europa urmareste cu interes sa vada ce se va intampla duminica, scrie Vlad Odobescu pentru cotidianul american USA TODAY, intr-un amplu material intitulat „Vot crucial duminica in timp ce Romania inclina spre autocratie”, preluat de numeroase publicatii americane. Criza politica din Romania ar putea afecta ani de progrese democratice, iar analistii afirma ca Occidentul ar trebui sa actioneze mai decisiv pentru a opri regresele unor tari din Europa de Est ca Ungaria si Bulgaria, inaintea unei reveniri la autocratie.
„Exista o extraordinara fragilitate a institutiilor democratice din Romania si din unele locuri in Europa Centrala”, apreciaza Heather Conley, directoarea de programe pentru Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale de la Washington, care subliniaza, pentru USA Today, ca, „in pofida strabaterii unei cai foarte, foarte lungi in ultimii 20 de ani, asistam la o regresie in domeniul democratiei si statului de drept”.
Aceasta conversie a fost deosebit de memorabila in Romania, apreciaza cotidianul american, reamintind ca dictatorul comunist Nicolae Ceausescu si sotia sa au fost judecati si executati in ziua de Craciun, in 1989. In cei 23 de ani scursi de atunci, Romania a fost nevoita sa suporte o coruptie endemica, sa faca fata unei economii subrede si sa impuna respectarea drepturilor omului. In urma acestor schimbari, tara a devenit membra UE si NATO, dar nu a reusit sa depaseasca traditia acapararii puterii, veche de secole, apreciaza USA Today.
FINANCIAL TIMES scrie intr-un material intitulat „Votul privind destituirea presedintelui poate pecetlui viitorul tarii” ca referendumul de duminica poate insemna sfarsitul carierei politice a lui Traian Basescu, un fost capitan de vas care a fost candva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care si-a vazut popularitatea afectata de masurile de austeritate impuse in 2010. Sondajele de opinie arata ca doi din trei romani ar vota pentru demiterea sa, noteaza publicatia.
Insa referendumul va fi valid doar daca la urne se vor prezenta 50 la suta dintre cei 18,3 milioane de romani cu drept de vot, un prag care pare de neatins intr-o tara in care „oboseala alegatorilor” atinge un nivel inalt, subliniaza FT. In plus, cele aproximativ trei milioane de romani care au emigrat in strainatate in ultimii ani pot fi, de asemenea, „reticenti” fata de vot, noteaza publicatia citand sociologi. In schimb, Basescu, aflat la putere din 2004, a decis sa incurajeze absenteismul la vot pentru ca sa isi poata duce la capat al doilea mandat.
„Mari manifestatii la Bucuresti cu trei zile inainte de referendum”, scrie LE MONDE in editia electronica de joi, referindu-se la mitingurile de sustinere sau pentru denuntarea suspendarii lui Basescu, care ilustreaza, in opinia publicatiei, disensiunile profunde din randul electoratului.
Cotidianul francez citeaza Uniunea Social-Liberala (USL), potrivit careia aproximativ 35.000 de persoane au iesit pe strada joi pentru a cere destituirea presedintelui roman, dar si pe organizatorii reuniunii concurente, care a anuntat ca aproximativ 9.000 de persoane au protestat fata de supendarea sefului statului din functie.
USl va merge inainte pe calea stabilita punct cu punct in planul strategic de punere sub control a tuturor puterilor din stat:executiv.legislativ,putere judecatoreasca,Curte Constitutionala.Restabilirea structurilor organizatorice obediente USL este firul prin care se poate ajunge la atingerea principalului motiv al acestui complot.
ASIGURAREA LIBERTATII PUSCARIABILILOR;in frunte cu Adrian Nastase,SOV si Dan Voiculescu,Catalin Voicu ,dar si protejarea averilor incomensurabile adunate prin jaf legalizat de catre toti profitorii guvernelor anterioare.
intarirea structurii sistemului ticalosit readus pe linia de plutire este urmatoarea tinta a complotistilor.Pentru acest pas este nevoie ca Romania sa iasa de sub influenta externa a comunitatii europene,a zonei euro și reintoarcerea cu 180 de grade catre spatiul rasaritean pe axa Rusia-Beijing,cu alinierea economicoenergetica politicilor CSI.PERFECT PLAN de subjugare a Romaniei,de vinzare propriu-zisa prin tradare ,in scopul perpetuarii Puterii socialistilor capitalizati si legitimati prin FORTA si ABUZ de Forta.
categoric ca nu-i intereseaza de viitorul tarii ci numai sa fie sfarsitul carierei politice al presedintelui Basescu care este clar o piedica in hotiile lor. Vor fi legi facute pe placul lor ,televiziuni cenzurate ca asa vor acei romani din anii 89.
[QUOTE]
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG DESPRE VICTOR PONTA: EL CREDE CA VA SCAPA CU ORICE.
„Premierul Romaniei, Victor Ponta, il numeste pe presedintele Basescu, pe care vrea sa-l demita duminica din functie, un mafiot. REALITATEA E CA STRUCTURI MAFIOTE SE GASESC IN PROPRIUL PARTID AL LUI PONTA. CU TOATE ASTEA, PREMIERUL FACE PE NEINTELESUL, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Peter Schwarz, in care SE AMINTESTE SI DE MISTERUL CARE INCONJOARA SI ACUM DECESUL PROCURORULUI CRISTIAN PANAIT.”
[/UNQUOTE]
Sursa:
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-12895140-frankfurter-allgemeine-zeitung-despre-victor-ponta-crede-scapa-orice.htm
usl-minte cu nerusinarea cu care ne-a obisnuit.Eu am fost in Piata Revolutiei si va spun ca au fost(dupa parerea mea)peste 50.000 de persoane.De ce apreciez in felul acesta ? Logic,daca piata are capacitate de 120.000 de persoane si ieri 50% a fost plina ochi si circulatia intrerupta,stateam om linga om pina la sfirsitul mitingului organizat de un singur partid PDL.
Salut Bismark,cred ca usl se referea la grupul lor al celor care erau pt.suspendare.Zi-mi si mie,citi erau la ei si citi au fost in sprijinul lui Base.Imi pare rau ca n-am putut participa si eu,dar am fost alaturi de voi sufleteste.Multa sanatate si distractie placuta duminica la iarba verde,sau oriunde consideri ca este mai bine sa mergi.Poate la mare!
Nu te duce la mare ca acolo aia alearga cu urna dupa tine si in apa marii…