UPDATE: Ministerul Dezvoltarii va reanaliza decizia de mutare a Halei Matache in urma protestului organizat luni de ONG-uri, potrivit unui comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul, transmis HotNews.ro.
De asemenea, ONG-urile vor avea de acum inainte acces la sedintele Comisiei Tehnice de urbanism a Ministerului Dezvoltarii. Pana acum la aceste sedinte nu era permis accesul publicului.
„Decizia mutarii sau nu a Halei Matache va fi luata intr-o sedinta comuna a Comisiei Tehnice de Urbanism a Ministerului Dezvoltarii si a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in care toate partile isi vor exprima pozitia”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Protest împotriva mutării Halei Matache
Mai multe organizații non-guvernamentale au anunțat că vor protesta luni în fața Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) împotriva deciziei de a muta Hala Matache pentru a face loc Bulevardului Uranus. În urma întrunirii Comisiei de Urbanism din cadrul MDRT, de săptămâna trecută, primarul general Sorin Oprescu declara că Hala Matache va fi mutată cu 37 de metri și 20 de centimetri mai în spate față de amplasamentul actual.
Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul ONG-urilor care susțin că, astfel, Oprescu a încălcat angajamentul pe care și l-a luat în urmă cu aproape un an. Mai mult decât atât, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan este de părere că nu poate avea încredere în intenția reală a edilului-șef.
„Ne exprimăm neîncrederea cu privire la intenția reală a primarului Sorin Oprescu de a reconstrui Hala Matache, în condițiile în care s-a angajat, pentru obținerea avizelor, că va reconstrui alte 3 clădiri demolate pe care nici în ziua de azi, la aproape de 2 ani de la demolare, nu le-a refăcut ( Berzei 34, colț cu Știrbei Vodă, Berzei 81 și Berzei 89)”, susține Nicușor Dan care a adăugat că, mai bine de un an, reprezentanți ai Platformei pentru București, ai Primăriei Generale a Muncipiului București și ai MDRT s-au întâlnit pentru a discuta diferite variante pentru menținerea Halei pe actualul amplasament, soluția finală acceptată de toate părțile implicate fiind de a trece cu tortuarul noului bulevard pe sub un portic creat la parterul Halei.
Protestul împotriva mutării Halei Matache pentru a face loc Bulevardului Uranus este programat să înceapă luni, la ora 09.00, în fața MDRT.
Numeroasele divergențe cauzate de construcția diametralei Buzești-Berzei-Uranus în apropierea Halei Matache l-au făcut pe Oprescu să spună că Uranusul va fi în formă de „pișu’ boului”.
Lucrările la Bulevardul Uranus sunt blocate de peste un an din cauza Halei Matache. Astfel, în acest moment, Primăria Capitalei nu deține un aviz pentru continuarea lucrărilor în zonă. Prima etapă a Diametralei, cuprinsă între Piața Victoriei și Vasile Pârvan trebuia finalizată încă din vara lui 2011.
După prima etapă, urmează cea cuprinsă între Vasile Pârvan și Piața George Coșbuc, care include și un tunel pe sub Dealul Parlamentului, între Catedrala Neamului și Casa Poporului. În fine, ultima etapă a lucrării cuprinde segmentul cuprins între Piața George Coșbuc și Gara Progresul.
niste idioti! artera asta a fost si va fi unaf.f.f. aglomerata si f.f.f. importanta ptr. circulatia in CAPITALA!unde au fost cacanarii astia 23 de ani,cand a fost macelarit si uratit BUCURESTIUL?