In linistea care s-a instaurat, de la inaltimea celor 80%, puterea USL reia cu mijloace mai sofisticate tentativa de acum un an. Proiectul de revizuire a Constitutiei, in principal, dar si legi, ordonante, hotarari ale guvernului preiau idei esuate in timpul puciului.
Exact acum un an debuta in forta saptamana pucistilor, acel blitzkrieg care a maturat institutii ale statului de drept pentru a obtine suspendarea presedintelui Basescu si ale carei rani sunt departe de a se fi inchis cu toata schimbarea de retorica si stilistica a unora dintre autori. Brutalitatea, determinarea, diversitatea minciunilor si a campaniilor media merita rememorate fie si pentru ca parte din proiectul de atunci nu pare sa fi fost abandonat complet, iar marile cancelarii, a caror interventie a fost salvatoare, par acum destinse sau, in tot cazul, resemnate. In linistea care s-a instaurat, de la inaltimea celor 80%, puterea USL reia cu mijloace mai sofisticate tentativa de acum un an. Proiectul de revizuire a Constitutiei, in principal, dar si legi, ordonante, hotarari ale guvernului preiau idei esuate in timpul puciului.
Sa ne amintim, in doar cateva zile, intervalul 2-7 iulie, parlamentul si Guvernul Ponta au reusit sa puna pe butuci sau sa goleasca de atributii institutii ale statului care le stateau in cale. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din functie si inlocuit cu Valer Dorneanu, astfel incat nicio ordonanta de urgenta sa nu mai poata fi contestata la Curtea Constitutionala. In fruntea Monitorului Oficial, trecut prin OU in subordinea guvernului, este instalata Adriana Costescu. Vasile Blaga si Roberta Anastase sunt rasi de la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului, in loc fiind instalati, intr-o sedinta extraordinara, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu. La sefia TVR si a Radioului Public sunt votati Claudiu Saftoiu si Ovidiu Miculescu. Totul intr-o singura zi – marti, 3 iulie. Miercuri este publicata in MO ordonanta prin care puterile Curtii Constitutionale sunt diminuate, aceasta nemaiputandu-se pronunta asupra hotararilor parlamentului, cum erau cele din ziua precedenta. Este redactat si votat in Birourile permanente raportul privind suspendarea presedintelui, iar CCR primeste termen de 24 de ore sa dea avizul. Joi este citita in parlament decizia de suspendare a lui Traian Basescu. Sunt schimbati prin semnatura lui Ponta vicepresedintii Institutului National de Statistica pentru a putea forta, ulterior, aparitia unor date de la recensamant care, cica, aratau ca populatia este mai mica cu doua milioane de locuitori. Guvernul modifica prin ordonanta Legea referendumului, seful statului putand fi demis cu majoritatea voturilor celor care participa la referendum. Si, in sfarsit, ziua cea mare, vineri, 6 iulie, cand Traian Basescu este suspendat din functie de parlament, cu 225 de voturi pentru – USL, UDMR, UNPR si minoritati – si 114 impotriva, desi CCR nu spunea ca ar fi incalcat grav Constitutia.
In tot acest interval, isi exprima dezacordul fata de ceea ce se intampla in Romania, vorbindu-se in termeni de „legalitate“ si „pericol pentru statul de drept“, purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, presedintele CE, José Barroso, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Curtea Constitutionala, care se plange de abuzuri si presiuni. Puciul a mers insa neabatut pe drumul sau si doar interventiile ulterioare, mult mai dure, care au depasit cadrul uzual al declaratiilor, au dus, dupa ceva timp, la temperarea avantului.
Dupa un an, constatam ca principalii actori ai loviturii din vara lui 2012 par sa fi evoluat diferit, impreuna cu partidele lor. Victor Ponta si PSD mimeaza cu relativ succes europenismul si atasamentul fata de separatia puterilor in stat, Crin Antonescu si PNL isi continua drumul, atacand procurorii, judecatorii CCR si Uniunea Europeana. Si totusi, maretele idei de atunci ii leaga ca firul rosu. Desi proiectul de revizuire a Constitutiei poarta numele lui Antonescu, modificarile cu schepsis sunt pe placul tuturor, ca dovada ca nimeni nu se delimiteaza de ele si ca la vot, in comisie, au trecut prin unanimitatea intregului USL.
Sa vedem comparatiile care se impun. Ordonanta prin care s-au redus atributiile CCR – taierea dreptului de a controla hotararile parlamentului – apare mot à mot in noua Constitutie. A vrut USL reducerea pragului la referendum? In loc sa mai opereze prin ordonanta (si-a invatat lectia), iata ca l-a redus acum la 30% prin lege si prin Constitutie. S-a clamat atunci suprematia parlamentului, ca reprezentant al „suveranitatii poporului“? Se va rezolva. Prin Constitutie, parlamentul devine prima dintre puterile statului, fiind „forul suprem de decizie al natiunii“. S-a razboit ani de zile USL cu posibilitatea ca referendumul sa fie initiat de presedinte? I l-au taiat. Preventiv, au luat si poporului acest drept. Le face Inalta Curte zile fripte coruptilor de lux? La tribunal cu ei, dupa modelul Voiculescu. S-au luptat pucistii cu procurorii? Ii rezolva cu Constitutia. Procurorii nu mai apar in cadrul „puterii judecatoresti“, putandu-se astfel, ulterior, umbla la statutul lor si sa fie scosi din randul magistratilor. Au tipat pucistii ca procurorii trebuie sa vina la raport in fata parlamentului? Ii aduc prin Constitutie, pe ei si pe oricare cetatean care trebuie intimidat. S-au zbatut pucistii sa puna sub control toate institutiile statului? Se va rezolva si asta, din moment ce Senatul va fi cel care va numi sefii „oricaror autoritati sau institutii publice“ care prezinta „dari de seama privind activitatea lor“.
Una peste alta, constatam ca separatia puterilor in stat, care a stat in gatul USL, este desfiintata acum cu binisorul, mai inteligent, mai cu fereala si mai sofisticat. La un an de atunci, USL reia tentativa. Nu cu bocancii, ci prin legea fundamentala.
– Opinie publicata de Revista 22 –
Oricare explicatie sau analiza trebuie sa aiba ca baza de pornire un adevar de netagaduit.
PE CE PUN MANA PARLAMENTARII SI CLASA POLITICA SE ALEGE PRAFUL.
Din acest motiv trebuie sa le dam permanent o replica viguroasa. Constitutia borfasilor trebuie respinsa cu hotarare daca vrem sa mai avem in Romania zile senine.
La b1 se tot explica! dar pe alte posturi nu e loc decat de BE-hecali,de CIOACA
Apai daca suntem un bobor de farisei…?Cocalarii si Berbecalii,au ajuns in virful piramidei lui Maslov.Aaa,si bineinteles Ielogia…
ar trebui sa va implicati mai mult, sa explicati cu puncte si subpuncte care sunt in mod concret aberatiile noii constitutii propuse, ca sa priceapa tot omul, nu vorbe multe din care nu se intelege nimic… spuneti dom’ne concret, nu e buna ptr ca: 1. nu spala vasele; 2. nu culege fructele toamna; 3. varsa apa din pahar in mijlocul casei, si tot asa… Si plasati rezumatul pe toate site-urile la care aveti acces si pe toate posturile tv la care aveti acces… altfel, vorbe ca sa vorbim!