Premierul Victor Ponta si-a propus, ca in toamna lui 2013, sa pregateasca un referendum privind impartiea pe regiuni a Romaniei, mai exact in 8 regiuni mari. Conform situatiei actuale, referendumul nu are sanse sa treaca avend in vedere ca acesta este validat cu o prezenta de 50% plus 1 din numarul populatiei, iar maghiarii nu sunt de acord regionalizarea propusa de USL.
In timp ce USL vrea impartirea Romaniei in 8 regiuni, UDMR doreste o impartire in 14 regiuni, iar una dintre acestea trebuie sa cuprinda cele trei judete: Harghita, Covasna si Mures.
“Asta cu 8 regiuni nu merge. Asta inseamna ca nu facem nicio schimbare, pentru ca si acum sunt tot opt regiuni. Eu nu cred ca pentru a imbunatati lucrurile trebuie doar sa le lasi asa cum sunt si sa le dai o alta denumire. Noi credem in continuare ca pentru a avea regiuni viabile trebuie pus accentual pe regiunile istorice si fiecare sa aiba toate componentele: sociala, economica si istorica. Noi vedem 13-14 regiuni”, a declarat Kelemen Hunor.
Avand in vedere ca romanii nu se inghesuie sa voteze la referendum iar maghiarii vor sta acasa sunt sanse slabe ca acest referendum sa treaca.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca referendumul poate avea loc in luna septembrie, dar a explicat si care ar fi strategia daca referendumul este validat. “Se pot allege imediat, fara campanile electoral si fara cheltuieli daca referendumul e in septembrie, oricand in octombrie poti sa-I alegi. Primul mandate trebuie sa fie pana in 2016”, a declarat premierul.
Care este miza regionalizarii?
Premierul Victor Ponta a anuntat ca miza acestei regionalizari o reprezinta atractia fondurilor europene.
Astfel daca Romania ar fi impartita in 8 regiuni economice, fondurile ar fi mult mai usor ed atras.
Altfel spus, in perioada 2014-2020 va incepe un nou exercitiu bugetar al UE, iar regionalizarea ar trebui facuta pana atunci pentru a prinde trenul cu fonduri de la Bruxelles in noua formula.
Ponta si Grivco s-au opus cand PDL-ul a propus si Presedintele sustinea necesitatea regionalizarii. Au fost dezbateri. Vor fi si acum ?
Am convingerea ca USL vrea sa se implanteze solid si-n conducerea respectivelor regiuni, de-aia vor alegeri in pripa si fara pregatirea elecvtoratului.
Impartirea in regiuni, tot pentru a fi mai usor de obtinut fonduri europene, au vrut s-o faca si PDL, presedintele, dar PSD s-a opus. S-a opus la ceva bun, de fapt ce interese ii mana? Sa fie interesul tarii? Interesul de-a fi ei la carma celor 8 regiuni.
fara niciun dubiu, Viorica.
La fel s-au opus si la schimbarea Constitutiei pentru ca vorv o Constitutie facuta de ei, pentru interesele lor. Si exemplele pot continua.
USL incaleca Romania intr-o viteza ametitoare. Cand ne vom dezmetici, vom fi înseunati si cu un calus in gura. Un singur drept ne va fi acordat : acela de a fi de acord cu USL si, pentru cei mai zelosi, de a aplauda.
Suna cunoscut, nu ?