”Sa fii jurnalist in 2013 este mai periculos decat oricand. In afara amenințarilor curente ca agresiunea, crima sau riscul corespondenței de razboi, acum am devenit ținte online pentru agențiile de informații….In zilele noastre nu doar jurnaliștii care lucreaza sub regimuri represive au a se teme. Guverne aparent democratice exercita tot mai mult mult control prin Internet asupra celor care il utilizeaza…Iar jurnaliștii sunt primii vizați…”, așa iși incepe jurnalistul britanic Alan Pearce ghidul pentru siguranța jurnaliștilor din mediul digital. Prezentat la al 28-lea Congres al Federației Internaționale a Jurnaliștilor in iunie la Dublin sub titlul original Deep Web for Journalists, ghidul explica de ce-ar trebui jurnaliștii sa-și securizeze comunicarea și cum sa o faca. Autorul pleaca de la o ingrijoratoare constatare empirica: Internetul a devenit un gigant de informații neindexate. Singur Google inmagazineaza peste 15 miliarde de pagini. Mai mult, controversatul Centru de Date din Utah va fi capabil in viitorul apropiat sa capteze intreaga comunicare globala, de la cea mai inofensiva taxa de parcare pana la e-mailuri private, convorbiri pe mobil, tranferuri bancare complexe. Se știe, cine are cheia comunicarii, are și puterea.
Ignoranța ii face pe cei care lucreaza in mass-media sa iși bage singuri mortul in casa prin acceptarea unor gratuitați aparent inofensive sau prin absența oricaror securizari, tot așa cum cei care știu iși pot ascunde identitatea și pot scapa nesupravegheați. ”Nimeni nu te cunoaște mai bine decat computerul tau”, spune Pearce, indicand soluțiile Deep Web care evita tot ce motoarele de cautare convenționale pot gasi. De exemplu Tor este o platforma a anonimatului perfect, cu e-mail, chat, rețele de socializare, forumuri, bloguri, dar și una a gangsterilor, a traficanților de droguri sau a ucigașilor de profesie. De aici și riscul ca Deep Web sa piarda din credibilitate și sa capete o reputație proasta, cum recunoaște și autorul.
Se cere pusa intrebarea de ce ar vrea sa acționeze jurnaliștii in aceeași maniera secreta ca serviciile de informații, cand rolul mass-media este tocmai de a dezvalui, in interes public, secrete ? E un joc absurd de-a ”ascunselea”? Poate fi. Dar intr-o lume a interconexiunilor, investigația de presa, publicarea unor informații ocultate de guverne, de purtatorii insemnelor puterii, de corporații etc. poate sa strice multe jocuri. De aici și interesul de a-i monitoriza pe jurnaliști. Și mai departe, de a-i pune pe piste greșite, de a-i manipula, de a-i folosi. Prudența se impune in mediul virtual. Ghidul da sfaturi practice de securizare a comunicarii de orice fel, de la simplul e-mail, la chat, FB sau Twitter, și pana la convorbirile private pe smartphone, Messenger sau Skype, cu ajutorul unor setari și a unor softuri alternative care pot fi descarcate gratuit. De pilda, se recomanda pentru cei care au ca browser Mozilla Firefox sa utilizeze KeeFox pentru managementul passwordului.
”Pune-ți o masca!”, ii indeamna ghidul pe jurnaliștii care vor sa caute nestingheriți și anonimi diverse date pe Internet. Exista facilitați ca AllNetTools și Guardster care ascund indentitațile și șterg urmele. Astfel de soluții se gasesc cu duiumul in Deep Web, așa incat presa sa poata comunica și cu disidenții, cu exclușii, cu cei persecutați politic etc. Dealtfel, marturisirile fondatorilor Wikileaks – spaima guvernelor și a serviciilor de informații -, arata ca ”hacktiviștii” au profitat de neglijențele securizarii instituționale, bazandu-se pe cunoștințele lor excepționale in materie de computere. Tot ei au semnalat cat de naiv și necalificat folosesc jurnaliștii Internetul, neoferind niciun fel de garanții de confidențialitate surselor de la care obțin informații. Alan Pearce, jurnalistul londonez cu o experiența de peste 30 de ani la publicații prestigioase ca Time Magazine, The Times, Sunday Times, Sunday Telegraph sau corespondent in Afganistan pentru BBC e convins ca autor al ghidului ca toți jurnaliștii trebuie sa se califice, sa fie pregatiți pentru a face fața riscurilor lumii virtuale. Pana la urma calitatea democrației ține și de vigilența lor.
P.S. Jurnaliștii din lumea civilizata sunt preocupați de libertate, de valorile profesiei, de schimbarea paradigmei in comunicare. La noi e tot mai puțin loc pentru chestii serioase. Peste accidentatul nostru spațiu mediatic s-a lațit o liota de mercenari și șantajiști care atunci cand nu fac propaganda deghizați in jurnaliști sau comentatori, practica batjocura și atacul imund. Ceea ce au facut pe Chireac și Ciutacu atacand-o in absența la RTV pe jurnalista Andreea Pora merita supus instanței. Golania se platește.