Nu sunt specialist in probleme miniere si nici in problemele juridice legate de explorarea, concesionarea si exploatarea resurselor subsolului. Cu toate acestea, exista cateva lucruri imposibil de ignorat pentru orice om de bun simt si care trebuie spuse public legate de afacerea Rosia Montana :
1) In Bucuresti tocmai am asistat in weekend la a 12-a (incredibil !) saptamana de manifestatii anti-RMGC, iar in presa televizata si scrisa, mai nimic. In presa-trompeta a USL nu se mai anunta « revolutia » sau « caderea dictatorului » cum se anunta in iarna lui 2012, cand o mana de indivizi beti sau platiti de USL cu 50 de lei pe zi treceau drept « vocea poporului ». USL a ales tactica non-combatului mediatic, cu manifestantii anti-RMGC.
2) Proiectul legislativ facut cu dedicatie pentru Rosia Montana de Guvern a fost respins azi in Senat. S-a terminat, deci ? Dimpotriva, abia incepe ! Iata ce declara Paiata Nationala la data de 11 noiembrie, cand s-a decis in USL respingerea proiectului,
3) « Comisia Roșia Montană, care azi își va da obștescul sfârșit, în jurul orei 18.00, principiul este : acord de respingere pe actualul proiect guvernamental și în concluzii recomandări pentru constituirea unui cadru legislativ care exprimă intenția comună nu de a blocă dezvoltarea, ci de a construi o legislație care să dea șansa dezvoltării, a exploatării în condiții convenabile, rentabile, rezonabile pentru România, de respectare a standardelor de mediu. Acest proiect va fi respins și mai departe se deschid toate posibilitățile că o legislație sănătoasă, transparența, bazată pe criterii foarte ferme, universal acceptate, la vedere, să fie reglementate », a afirmat liderul Crin Antonescu.SURSA Citirea cu atentie ne arata etapa urmatoare: « o legislație care să deașansa dezvoltării, a exploatării în condiții convenabile, rentabile, rezonabile pentru România, de respectare a standardelor de mediu ».
4) Prin urmare, de azi se intra in etapa mersului pe burta, adica : modificarea legii minelor nr.85/2003, prin articole « cu dedicatie », pentru a se reusi atingerea a doua obiective dintr-un foc :
a) conturnarea controlului de constitutionalitate, care ar fi permis, fara doar si poate (desi la CCR nimic nu mai e sigur…), respingerea unei legi facute cu dedicatie doar pentru Gabriel Ressources. Legea trebuie sa reglementeze universal, nu pentru o firma anume, si o lege facuta special pentru a permite exploatarea de la Rosia Montana ar fi fost neconstitutionala.
b) crearea unei impresii ca modificarea legii minelor nu este in favoarea RMGC, ci, asa cum declara Ponta, « România, Guvernul şi USL susţin proiectele de avenvergură, de a stimula un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză să participe ». Aiurea in tramvai ! Pariu ca nu exista decat o singura firma cu « expertiza ».
5) La Senat exista inca din 2009 un proiect de modificare a legii minelor inaintat inca din 2009 de cuplul PSD-PDL Grebla-Ruset. Proiectul din 2009 il puteti citi aici. Nu stiu daca USL va « agata » de acest proiect vechi modificarile cu dedicatie pentru RMGC sau va inainta un alt proiect (pe site-ul Senatului am gasit inca o varianta de proiect ), insa am extras din expunerea de motive din 2009 o pagina in format PDF (foarte actuala ! – Expunere de motive Grebla-Ruset), care contine intreaga miza a modificarilor ce vor fi facute in viitorul apropiat la legea minelor. Concret, ce se urmareste :
a) crearea unui cadru legislativ care sa permita exproprierea rapida si abuziva a proprietarilor de teren de la Rosia Montana, prin declararea investitei PRIVATE a lui Gabriel Ressources o « lucrare de utilitate PUBLICA ». Aceasta intentie a USL (care se va regasi, ascunsa, undeva in noua lege a minelor) este cel mai grav atac la caracterul sacru si inviolabil al proprietatii si o invitatie la jaf adresata tuturor companiilor miniere care vor putea invoca caracterul « de utilitate publica » al goanei lor private dupa bogatiile din subsolul Romaniei.
In asteptarea modificarii legii minelor, se incepe cu pasi mici : amendarea cu dedicatie a Codului Silvic, pentru RMGC
« Comisia de administraţie a aprobat în unanimitate marţi amendamentele propuse de senatorul PSD, Mihai Vifor, secretar al comisiei. Acestea stabilesc derogări de la prevederile Codului Silvic, dar şi a altor legi, care sunt identice cu cele stabilite de Guvern în proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană transmis Parlamentului. Astfel, se precizează că “prin excepţie de la prevederile alin. (4) (ale articolului 7 din Codul silvic, n.r.) terenurile forestiere aflate în perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publică şi de interes public deosebit pot fi incluse, după caz, în intravilanul unităţilor administrative teritoriale”. De asemenea, al doilea amendament aprobat menţionează că prin excepţie de la prevederile Codului silvic “în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul Legii 1/2000 ». SURSA
b) ascunderea modificarilor cu dedicatie sub termeni aparent generali, insa in cadrul carora nu poate intra decat Rosia Montana. Desi a aparut o stire inselatoare de felul celei de mai jos, ea semnaleaza de fapt ceva mai grav :
« Comisia economica a Senatului a scos luni, din proiectul de modificare a Legii Minelor, doua prevederi acuzate ca vizau direct exploatarea de la Rosia Montana. Astfel, definitia pentru “proiectul public de interes deosebit” este: “acel proiect care are beneficiile economice si sociale pentru care statul si/sau unitatile administrativ-locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv, aceste beneficii fiind temeinic fundamentate”. In varianta initiala, se vorbea de proiecte auro-argentifere. Acum se extinde, practic, definitia, pentru orice substante si materiale care ar fi vizate de o exploatare. In acelasi sens urmeaza sa fie facute si exproprierile. De asemenea, s-a scos din definitie si conditia extragerii a minim 5 tone de aur-argint pentru declararea proiectului de interes public deosebit ».
Am subliniat in text miza reala: modificarea legii minelor nu va viza doar Rosia Montana, ci ORICE proiect minier. Practic, orice companie din lume care detine o licenta de explorare sau exploatare va putea declara, cu complicitatea tradatorilor si vanzatorilor de tara din USL, ca lucrarile ei sunt “de interes public deosebit” si va putea expropria linistita proprietarii romani!
Acum cateva zile, surse parlamentare au declarat pentru Romania Libera:
« PSD mai are pregătit un amendament la legea cadru potrivit căruia „proiectul minier privind exploatarea auro-argentifere care face obiectul licenţei de concesiune aprobată prin HG 458/1999 este de utilitate publică”. HG 458/1999 este tocmai actul prin care guvernul Radu Vasile a aprobat licenţa de exploatare de la Roşia Montană. Potrivit alineatului următor, proiectul beneficiază de prevederile din legea privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică şi de cele din legea apelor. În vederea operaţionalizării proiectului minier, prin hotărâre de Guvern se poate aproba scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe totale de până la 255 hectare de teren din cadrul perimetrului minier ».SURSA
De altfel, Ministrul Rovana Plumb nu a mai avut rabare si a sarit in data de 24 septembrie sa planga pe umerii Gabriel Resources, care isi vede blocata « investitia » daca nu se va devia un rau, pe baza includerii proiectului RMGC in categoria « de interes public [exceptional] » :
« Directiva europeana privind apele, transpusa in legislatia romana, spune ca nu poti deturna cursul unei ape decat pentru un proiect de interes public exceptional”, a afirmat Rovana Plumb, in fata comisiei insarcinata cu analizarea acestui dosar.
“Nu putem deci continua procedura de evaluare in absenta unei legi care sa spuna clar ca este vorba de un proiect de interes public exceptional”, a adaugat aceasta.
Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana prevede devierea raului Corna, al carui pat ar trebui sa faca loc imensului lac de decantare al deseurilor miniere.
“Daca proiectul de mina nu este declarat de interes public, raul nu poate fi deviat si deci proiectul, asa cum se prezinta acum, nu se poate realiza”, a confirmat pentru AFP si fostul ministru al Mediului Attila Korodi ». SURSA
Miza declararii oricaror lucrari PRIVATE drept lucrari “de interes public deosebit” este ENORMA si consta in incadrarea inselatoare in cadrul articolului 1 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale:
”Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional”.
Consecinta fortarii legislatiei pentru a putea incadra proiectul RMGC este incalculabila pentru statutul proprietatii private in Romania: iar USL vrea astfel ca in viitor sa puna la dispozitia companiilor private care platesc spaga buna pentru partid terenul si zacamintele subsolului Romaniei, expropriind abuziv cetateni romani, in dispretul Tratatelor Europene si a Constitutiei Romaniei !
Ce nu face USL-ul pentru spaga de partid? Daca Tratatul Fiscal nu mai da voie deficitului sa creasca abuziv si sa subventioneze pomenile electorale, daca fondurile europene nu se mai pot fura, daca DNA-ul reduce substantial marja de manevra a oamenilor de partid, nu mai ramane decat o singura varianta : tradarea tarii si vanzarea resurselor subsolului catre companiile private, laolalta cu exproprierea abuziva a romanilor in beneficiul acestor companii !
Dincolo de discutiile privind redeventele, masurile de protectie a mediului, cianuri etc, aceasta este ADEVARATA miza a proiectului privind RMGC : punerea bazelor legislative care vor permite ca orice « investitor » care cotizeaza la partid sa poata expropria proprietarii romani in numele unor investitii declarate « de utilitate publica ». Intrucat la suprafata nu mai este nimic de furat, USL-istii se pregateste sa ne fure si bogatile subsolului.
Vin vremuri grele pentru proprietatea privata in Romania. Ponta nu se dezminte ca urmas al lui Ion Iliescu
Articol publicat de Contributors.ro
Evident vor sa ne dribleze cu legile lor nenorocite. Ce trebuie sa ne alarmeze cel mai tare este treaba cu exproprierile. Dupa ce ca ne otravesc solul si subsolul, haidamacii o sa-ti intre pe proprietate fara nici un avertisment si te vor lasa in fundul gol si muritor de foame.
Daca iese asa o lege trebuie sa vad 20 de milioane in strada.
Astept reactia presedintelui cat mai urgent.
Nu sunt necesari 20 de milioane in strada. In haosul creat hotii ar lucra linistiti. 1-2 milioane ar fi suficienti sa mature definitiv „gunoiul”. Si nu trebuie, in niciun caz, sa asteptam pana trece legea… Atunci va fi tarziu…