
Judecătorii au decis să înlăturile unele prevederi ale controlului judiciar. Astfel, Ghiţă are voie să părăsească Ploieştiul, nu şi ţara, şi îşi poate exercita funcţia de deputat. În schimb, instanţa a menţinut interdicţia ca Sebastian Ghiţă să ia legătura cu Victor Ponta.
Deputatul a avut o primă reacţie la decizia ÎCCJ, în exclusivitate pentru stiripesurse.ro.
Stiripesurse.ro: Cum vedeti decizia de la ICCJ?
Sebastian Ghita: In primul rand cred ca situatia a fost atent verificata si analizata de catre dl judecator. Nu vreau si nu cred ca lucrurile trebuie private in maniera procurorul avea dreptate sau Ghita avea dreptate.
Stiripesurse.ro: Cum ar trebui privite?
Sebastian Ghita: Incet-incet trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca legea trebuie sa aiba dreptate si ca justitie fac judecatorii.
Doua chestiuni s-au intamplat, mai tehnice. In primul rand ideea ca modificarea controlului judiciar este o chestiune pe care un judecator o cenzureaza a fost luata in cosniderare. Asadar, daca in cele 60 de zile un procuror modifica continutul controlului judiciar, masurile de restrictionare a libertatii unui cetatean, atunci un judecator este cel chemat sa cenzureze aceasta decizie.
Al doilea lucru tine de aceasta chestiune cu oprirea unui membu al Parlamentului sa mearga la vot. Nu stim motivarea, o asteptam, e foarte important ce va spune judecatorul ICCJ.
Imi pare rau ca viata m-a adus pe mine in situatia de a fi supus acestor proceduri si de a se da decizii si verdicte care ma privesc pe mine ca persoana dar care seteaza de fapt niste reguli in societate. Imi pare rau, nu as fi dorit sa ajung in aceasta stuatie si nu cred ca tot timpul o discutie cu procurorul trebuie purtata in contradictoriu. Astazi de dimineata am avut o discutie extrem de corecta si constructiva, de exemplu, cum s-a intamplat si in alte dati. Sper ca toata lumea sa isi dea seama de gravitatea situatiei in care este adus un cetatean si ca lucrurile, acuzatiile, pozitiile unui cetatean in fata legii nu sunt simplu de interpretat si de aceea, oricat de bun sau de rau, oricat de bogat sau de sarac, oricat de amarat sau plin de el, orice cetatean trebuie tratat dupa reguli si dupa legi, dupa proceduri.
Stiripesurse.ro: Considerati ca un cetatean nu este tratat astfel?
Sebastian Ghita: N-am spus acest lucru, am spus ca din contra, orice cetatean, oricine ar fi el, orice nume ar avea, trebuie sa fie tratat de lege in acelasi fel. Asta este ceea ce inseamna statul de drept, legea sa fie egala si la fel pentru oricine.
Stiripesurse.ro: Asta va intrebam, ati constatat ca in acest moment in Romania legea este egala pentru oricine, indiferent cum il cheama si ce pozitie are?
Sebastian Ghita: Eu v-am spus ce cred eu. Va multumesc. Atat am avut de spus.
MINUTA:
2535/1/2015 Inculpat Ghiţă Sebastian Aurelian plângere control judiciar (art.213 NCPP)
– Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii plângerii formulate de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva ordonanţei din data de 24 iunie 2015 emisă în dosarul nr.218/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Admite plângerea formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva ordonanţei din data de 24 iunie 2015 emisă în dosarul nr.218/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Modifică conţinutul controlului judiciar faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian după cum urmează: – extinde limita teritorială pe care inculpatul are obligaţia de a nu o depăşi decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent de la teritoriul localităţii Ploieşti la teritoriul României; – înlătură obligaţia de a nu desfăşura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României. Menţine celelalte obligaţii din conţinutul controlului judiciar aplicat inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian. Cheltuielile ocazionate de soluţionarea plângerii rămân în sarcina statului, suma de 35 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi 3 iulie 2015.
***
Pe de altă parte, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus vineri amânarea deciziei în ceea ce priveşte contestaţia formulată de deputatul Sebastian Ghiţă faţă de extinderea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile sale. Potrivit ÎCCJ, pronunţarea în dosar va avea loc la data de 13 iulie.
Procurorii DNA Ploieşti au dispus, pe 24 iunie, luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra sumelor existente, precum şi poprirea celor ce urmează a fi încasate în conturile aparţinând unui număr de 51 de societăţi comerciale, care ar fi controlate de deputatul Sebastian Ghiţă.
Sechestrul se aplică până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice.
sursa: stiripesurse.ro
…..doar o impresie temorara pina la cei 30 de ani de inchisoare! sa-l lasam sa se mai bucure putin!