Senatorii din comisia Juridica au dat marti un aviz negativ solicitarii Parchetului de incepere a urmaririi penale a ministrului PNL Varujan Vosganian. Votul din comisie a fost de 5 la 5.
Jumatate din senatorii prezenti la sedinta Comisiei juridice au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealalta jumatate s-a pronuntat impotriva solicitarii, cazul urmand sa mearga la plen, transmite Mediafax.
„Comisia, analizand datele si ascultand si pozitia ministrului Varujan Vosganian, a dat un aviz negativ astazi, intrucat rezultatul votului este de 5 la 5, astfel incat propunerea de acordare a unui aviz pentru inceperea urmaririi penale (…) de fapt este vorba de o trimitere catre plenul Parlamentului, plenul va decide”, a spus senatorul PNL Catalin Boboc, membru al Comisiei juridice.
Intrebat despre formularea intrebarii pentru care au votat membrii comisiei, acesta a mentionat ca aceasta a fost: „Sunteti de acord cu trimiterea catre plenul Parlamentului a solicitarii Parchetului de incuviintarea urmaririi penale?”.
„Pentru ca votul a fost de 5 la 5, nu s-a intrunit majoritatea necesara de 5 plus unu, nu a trecut”, a explicat el.
Potrivit afirmatiilor sale, „plenul decide oricum”, iar „avizul din partea comisiei este pozitiv sau negativ”. „Dar oricum ar fi fost acest aviz, plenul este cel care decide”, a adaugat senatorul liberal.
Pe de alta parte, intrebat cum a fost adoptat un aviz negativ in conditiile in care a fost egalitate de voturi „pentru” si „impotriva”, acesta a raspuns: „Nu era aviz negativ. Propunerea a fost pentru un aviz pozitiv, pentru trimiterea unui aviz pozitiv in plenul Parlamentului”. „Pentru ca nu a fost intrunita majoritatea de jumatate plus unu, respectiv 6, pentru ca au fost zece memebri prezenti astazi in comise, din 11”, a aratat liberalul.
Toti cei trei senatori PNL din Comisia juridica, senatorul PSD Toni Grebla si senatoarea PPDD Vasilica Miron au votat impotriva avizarii favorabile a solicitarii privind inceperea urmaririi penale a ministrului Economiei Varujan Vosganian, au relatat pentru MEDIAFAX surse din comisie.
Reprezentantul UDMR in comisie, senatorul Pataki Csaba, nu a fost prezent la sedinta.
Plenul Senatului urmeaza sa decida asupra incuviintarea urmaririi penale a ministrului PNL.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a postat, joi, pe blogul sau, notele depuse la Comisia juridica si plenul Senatului prin care le solicita senatorilor sa nu voteze cererea de urmarire penala impotriva sa, invocand lipsa probelor privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei. “Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale”, spune ministrul si senatorul Vosganian.
El afirma ca deciziile luate de el sunt pur politice si ca la dosar nu exista nicio proba privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei. “In ceea ce ma priveste, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort. Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult – desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic. La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale”, scrie Vosganian.
Acesta mai declara ca in niciun document semnat de el nu se face in vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili. “Mai mult, in toate ordinele ministeriale, acordarea facilitatilor economice (care nu au depasit niciodata plafonul aprobat de Guvern si care au fost strict limitate in timp, fiind determinante de situatia economica si de pretul gazelor pe piata internationala) a fost intotdeauna conditionata de respectarea termenelor de plata si de rezolvarea problemei datoriilor anterioare”, arata el.
Varujan Vosganian acuza faptul ca procurorul de caz deformeaza sensul actelor semnate de el. “In referatul intocmit, cu vadita rea-credinta, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente”, sustine ministrul.
Conform unui comunicat de presa, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si a fostului ministru Adriean Videanu, pentru “complot si subminarea economiei nationale”.
Acestia sunt acuzati ca au favorizat compania Interagro, detinuta de omul de afaceri Ioan Neculae, sa obtina preturile preferential de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro.
Corb la corb nu-si scoate ochii , se confirma a nu stiu cata oara cu politicienii nostrii cinstiti.
Hotii si trdatorii, vor fi uniti pina la moarte, de aceea, imunitatea, nu trebuie sa fie, decit pentru declaratile politice, nu pentru furturi, si fapte de drept comun.O alta monstra, ca acesti tradatorii, s-au blindat cu tot felul de scuturi, incit noi prostimea, sa nu putem sa-i tragem la raspundere.De aceea spun ca acesta gasca politica, trebuie sa dispara, de la stg. la dr. si invers.Si bagat o lege a lustratiei, ca nici al treilea neam, descendent, sa nu mai poata ocupa un poost de conducere la orice nivel.
HOTII APARA HOTUL !!! la asta se rezuma activitatea comisiei juridice…restul sunt … povesti.