Bucureștenii se pot aștepta la acțiuni de protest din partea angajaților de la metrou, dacă metroul va fi transferat de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou. Acesta a arătat că se poate ajunge până la declanșarea unei greve generale.
„Vom declanșa grevă generală dacă Metrorex va fi transferată de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei, în lipsa fondurilor necesare pentru această procedură. Din câte am înțeles de la anumite surse din cadrul municipalității, se dorește disponibilizarea a 4.500 de angajați ai Regiei Autonome de Transport București, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei nu dispune de banii necesari nici măcar pentru susținerea financiară a salariaților RATB. Drept urmare, consider că măsura anunțată de premierul Victor Ponta și de primarul general Sorin Oprescu, privind trecerea metroului la Primăria Capitalei este o măsură greșită, care riscă să pună în pericol siguranța călătorilor”, a afirmat Rădoi.
Potrivit acestuia, peste 700.000 de bucureșteni circulă zilnic cu metroul, funcționarea și operarea acestuia în siguranță fiind asigurată de angajați a căror formare profesională se desfășoară, în cele mai multe cazuri, pe parcursul unei perioade cuprinse între 8 – 10 ani.
„Am înțeles că se dorește desemnarea unui management privat la metrou, însă până în acest moment nu am primit detalii clare cu privire la modul în care se va realiza acest lucru. Tot ce știm este că, de exemplu, directorul departamentului IT din cadrul Metrorex nici măcar nu a fost chemat la interviul prin care poate ocupa o funcție în cadrul Consiliului de Administrație sau chiar o funcție de director. Mai mult, nu este neclar de ce se dorește totuși desemnarea unui management privat, dacă oricum Metrorex ar urma să fie transferat la Primăria Capitalei, unde deciziile referitoare la funcționarea sa ar urma să fie luate la nivelul Consiliului General”, a mai spus Ion Rădoi.
Acesta a anunțat totodată că în luna august a luat ființă Federația Sindicatelor din Transporturi, Servicii Publice și Transloc „ATU România”, devenind totodată și președintele acestei federații create prin fuziunea celor mai puternice două sindicate din cadrul metroului și al Regiei Autonome de Transport București.
„În urma fuziunii celor două sindicate a luat naștere Federația Sindicatelor din Transporturi, Servicii Publice și Transloc ‘ATU România’, care reprezintă un număr total de 50.000 de salariați. Prin protocolul încheiat în momentul fuziunii, am decis că în anumite situații de conflict se poate apela și la greva de solidaritate, ceea ce înseamnă că dacă salariații de la metrou se vor afla în grevă generală ei vor putea fi susținuți, timp de doar o zi, și de colegii lor de la RATB”, a precizat Ion Rădoi.
Totodată, sindicaliștii i-au invitat pe Oprescu și Ponta să lucreze ei la metrou dacă angajaților nu le mai este garantat locul de muncă.
UPDATE | Replica premierului Victor Ponta a fost una dură la adresa liderilor de sindicat de la metrou care se opun trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Generale.
„E foarte importantă părerea sidicatelor, însă decizia asupra modului în care se dezvoltă metroul trebuie să aparțină bucureștenilor și reprezentanților lor, adică primar, consilieri generali. Acum, să spună sindicatul unde săpăm linia de metrou este un pic exagerat. (…) V-o spune un social-democrat care iubește sindicatele, dar treaba sindicatelor nu e în ce direcție se sapă liniile de metrou, ci treaba lor e să protejeze membrii de sindicat, a declarat Ponta. El a reiterat faptul că metroul va primi în continuare finanțare de la bugetul de stat.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că în cazul Metrorex, discuția avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depășit „zona de principiu”, precizând că statul va asigura în continuare subvenții și derularea investițiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei. Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea Primăriei odată cu Metrorex, intenția fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport. Regia locală de transport funcționează deja în subordinea Primăriei Capitalei.