Cu greu, incerc sa inteleg de ce protesteaza organizatiile nonguvernamentale fata de legea exproprierii, cu trimitere directa la povestea aurului de la Rosia Montana. Explicatia e plina de umor: localitatea va fi salvata de turism. O idee buna, daca nu s-ar bate cap in cap cu realitatea, cu datele ce nu pot fi modificate de dragul protestatarilor. Pentru ca inca este de incredere ca institutie, citez din economistul sef de la BNR, Valeriu Lazea. Specialistul spune direct: “Asta pentru cei care caineaza sectorul bancar sau siderurgic ca l-am privatizat cu investitori straini. N-au decat sa se uite ce am facut cu sectorul turismului, care a fost inchis investitorilor straini”. Si cifra e inspaimantatoare. Doar 1% dintre strainii veniti cu afaceri in Romania au investit in acest domeniu, in timp ce deficitul a crescut de la 300 de milioane la 400 de milioane de euro in 2011. Avem asadar perspective interesante de a rezolva problema din zona (una extrem de saraca si aproape pustie, chiar daca superba).
Tot din zona BNR, la o conferinta de saptamana trecuta, George Friedman, autorul de carti de afaceri de succes si presedintele companiei Stratfor, una de consultanta strategica globala, ne zicea din varful libii: “E decizia românilor dacă vor această investiţie sau dacă o vor, dar nu vor să treacă prin procesul dificil de a crea un mediu stabil pentru investiţii. Aici suveranitatea poate duce la efecte dureroase (…) Dar vă pot asigura că investitorilor americani, canadieni sau britanici nu le pasă atât de mult de aceste lucruri, ei pot merge şi în Columbia sau Peru sau alte multe locuri în care pot face bani. Dacă ei merg în altă parte, asta nu îi afectează pe americani, canadieni sau britanici, ci pe români”.
Sigur, noi suntem geniali si vom rezolva toate problemele prin turism. Il putem pune ministru pe Radu Mazare, iar el stie cum sa faca din Romania un fel de Brazilia, asa ca strainii se vor buluci inclusiv la Rosia Montana pentru femeile dezbracate care vor dansa lasciv.
Nota: Scriu asta pentru ca sunt satul de povestea asta de care am putea profita sa castigam ceva, nu sa o lalaim cu fantezii care de care ma hazlii, dar deloc practice.
PETITIE
http://youtu.be/j5mUbCpB6tE
scuze ,nu este petitia,nu s-a copiat .
AICI
http://www.rosiamontana.net/
Tiberiu si totusi sa incepem cu inceputul ,clasa politica este o alta gluma!!!!
…daca ar fi doar aurul! Cantitatile de wolfram pur i-a atras pe khazarii americani la venit la furat!
Intre timp pe alte continente ..se repara ..
banc ,vine sfarsitul lumii ,Romania stai linistita esti in urma cu 50 de ani .
Ce alegi in acest timp ??
http://youtu.be/SvVZwJbs54c
Excelenta emisiunea de ieri ,in final cand a intervenit domnul de la Roasia Montana care apara muntii :D.Urmeaza astazi sa vedem mai marii tarii ce pun la cale ,ca deobicei ce vor muschii lor .Si noi ..
Noi consumatorul .Ne distrugem singuri.Doamne ce ne mai place !!!
Ne distrugem noi da nu ajunge hai sa distrugem si planeta ,gata banul a invins !!!!!!Felicitari omule !!
Iar pentru a înțelege de ce protestează organizațiile nonguvernamentale, n-ar strica studiul unei analize a propunerii de modificare a legii minelor. Nici măcar nu este vorba (numai) de Roșia Montană, cu toții putem fi afectați: http://www.rosiamontana.org/sites/default/files/Raport%20de%20Analiza_Legea_Minelor%2085%3A2003.pdf
Iar în privința turismului în care nu au investit străinii, uite că au investit în schimb unii români. Nu peste tot, dar sunt câteva locuri în care se câștigă foarte bine din turism (și activități asociate). Dau numai două exemple elocvente în acest sens: Sibiul și Bucovina.
Autorul are o perspectivă cel puțin ciudată. Pentru o analiză economică privind Roșia Montană, citiți acest material al unui economist de la Banca Mondială: http://blog.cluj.info/opinii/un-argument-economic-impotriva-exploatarii-aurului-de-la-rosia-montana/
si cum o sa ai zica .Astazi vom face 1 tur printre cianuri sa anvatati si voi ce anseamna sa fi prost