Jurnalista Sorina Matei a explicat într-o postare pe facebook modul în care procurorii l-au oprit pe Sorin Oprescu în trafic și au găsit 5.000 de euro marcați asupra sa, din cei 25.000 de euro pe care i-a primit la el acasă sâmbătă seara.
Matei spune că omul care i-a dat șpaga lui Oprescu l-a filmat pe primar și a plecat de la vila lui în jur de 12 noaptea. Ulterior, primarul a plecat cu mașina de acasă și a fost oprit în trafic., unde a fost percheziționat.
Jurnalista a explicat de ce nu s-a putut face flagrantul imediat după ce Oprescu a primit banii marcați.
„- De ce nu a fost flagrant domiciliar? Pentru că potrivit art. 293 Cod Procedură Penală, „este flagrantă infracţiunea descoperită ÎN MOMENTUL SĂVÂRȘIRII sau IMEDIAT după săvârşire”.
1.Trecuseră câteva ORE de la săvârșire.
2. În plus, nu exista garanția că în acel moment găsești banii în mâna lui.
3. Trebuia să cauți banii în casă, dacă nu-i găseai în mâna lui. Pentru asta trebuie mandat de percheziție domiciliară.
– De ce nu a fost percheziție în domiciliu? Pentru că, potrivit Constituției, art. 27, alin 4, „percheziţiile în timpul nopţii sunt INTERZISE, în afară de cazul infracţiunilor flagrante”.
În plus, potrivit art 158, alin 1 Cod Procedură Penală, „percheziţia domiciliară poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, DE JUDECĂTORUL de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”.
Art 159, alin 3, Cod Procedură Penală mai spune aşa: „Percheziţia domiciliară NU POATE FI începută înainte de ora 6,00 sau DUPĂ ORA 20.00, cu excepţia infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze ÎNTR-UN LOCAL DESCHIS PUBLICULUI la acea oră”.
Neavând certitudinea flagrantului „cu rața-n gură” pentru care oricum trebuia mandat de percheziție, percheziția nu se putea face deloc. Pentru că era deja după ora 20.00.
– Cum s-a întâmplat? După ce spăguitorul a plecat în jur de miezul nopții, ”la 5-10 minute a plecat și Oprescu de acasă la volanul mașinii sale, deplasându-se în Satul American, unde a intrat. (…..). ”.
– Aici intervine alt moment. Oprescu putea să plece fără bani, putea să-i lase în casă, să-i arunce, să scape de ei. Imaginile cu banii lăsați la Oprescu ajung la DNA, sunt descărcate. Bruiajul nu funcționează la aparatele cu stocare. Așadar întregistrarea când i s-au dat banii există.
– Procurorii intervin când au certitudinea că Oprescu are banii marcați după el și a început să împartă șpaga . Putea să scape și de toți odată, la prima oprire, dar n-a făcut-o.
– După ce a împărțit prima tranșă, Oprescu a fost oprit în trafic unde i s-a făcut PERCHEZIȚIE CORPORALĂ ȘI A AUTOTURISMULUI. I s-au găsit 5000 de euro marcați din cei 25.000 primiți în casă. A zis procurorilor că toți cei 5.000 euro, găsiți în mașină, formați din trei bancnote în cupiură de 100 euro și 94 de bancnote în cupiură de 50 de euro, îi aparțin și i-a luat de la casa sa din Ciolpani.
– Când a ajuns în sediul DNA, Oprescu s-a prins și a întrebat „Erau marcați?”
– Ulterior, duminică dimineață, după ora 6.00, potrivit 157, 158, 159 Cod Procedură Penală, cu mandat în casa lui din Ciolpani a lui Oprescu, s-a făcut PERCHEZITIE DOMICILIARĂ, unde s-a găsit restul de bani – 31.350 lei și 18.000 euro”, a scris Sorina Matei.
sursa: reportervirtual.ro