Conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP), 27 de deputati si 14 senatori au parasit legislativul in ultimul an, iar in colegiile lor nu s-au mai organizat alegeri partiale. Astfel peste trei milioane de cetateni au ramas fara reprezentanti in Parlament.
Pana in prezent, au ramas vacante locurile in 41 de colegii – 27 la Camera Deputatilor si 14 la Senat. Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.
Parlamentarii au parasit Legislativul fie pentru a ocupa pozitii in alte institutii ale statului – cum ar fi Curtea de Conturi sau CNVM, fie pentru ca au fost alesi in administratia locala. O parte au demisionat din motive personale, altii au fost condamnati la inchisoare.
Primul caz din Romania in care nu s-au organizat alegeri dupa vacantarea unui loc in Parlament s-a inregistrat la inceputul anului 2011, cand Liana Dumitrescu, reprezentanta Asociatiei Macedonenilor, a decedat. Autoritatile au invocat faptul ca nu pot organiza alegeri la nivelul intregii tari, asa cum prevede legea pentru minoritati, in cazul unui singur mandat.
Fenomenul a luat amploare in toamna anului trecut. Deputatul UDMR Zoltan Palfi a murit in 28 august 2011, dar Guvernul nu a organizat alegeri partiale. Si aceasta cu toate ca legea excepteaza de la organizarea de alegeri partiale doar cazurile care se petrec cu mai putin de sase luni inainte de alegerile la termen. Mandatul actualului Parlament expira in decembrie 2012, dar la vremea respectiva, liderii Uniunii au cerut coalitiei majoritate din care faceau parte sa nu organizeze alegeri. UDMR castigase acel colegiu din Cluj la redistribuire, or, la alegerile partiale, acest principiu nu se mai aplica, in Parlament intrand primul clasat.
Un numar semnificativ de demisii ( 14 deputati si noua senatori) s-a inregistrat la sfarsitul sesiunii februarie – iunie 2012, ca urmare a alegerilor locale, cand acestia au obtinut mandate de primari sau de presedinti de Consilii Judetene. Toate aceste posturi au ramas vacante. Majoritatea acestora provin din USL. Olguta Vasilescu a renuntat la mandatul de senator dupa ce a castigat Primaria Craiova. Robert Negoita i-a abandonat pe alegatorii din Teleorman, care il alesesera in 2008 deputat, in favoarea Primariei Sectorului 3.
Liberalul Cristian Adomnitei a renuntat la postul de deputat de Iasi in favoarea celui de presedinte al Consiliului Judetean.Si liberalul Horia Uioreanu a ales sefia CJ Cluj in dauna postului de deputat.
…poate ajungem cu totul la mai putin de 300 de „oameni politici”…poate pleaca numai infractorii (la prinaie)
dec
Eleganta? da, dar nu numai vestimentara:
http://www.ziare.com/udrea/pdl/udrea-candidez-sigur-nu-am-nicio-problema-cu-criteriile-de-integritate-1194810