
Statia metrou L’ENFANT PLAZA din Washington, DC, intr-o zi friguroasa, pe 12 ianuarie 2007. Un om cu o vioara a cantat sase piese de Bach timp de 45 de minute. In timpul acesta aproximativ 2000 de oameni au trecut prin acea statie, majoritatea in drum spre serviciu.
Dupa vreo trei minute un om intre doua varste l-a observat si s-a oprit sa-l asculte pentru cateva secunde, apoi a grabit pasul, manat probabil de programul sau strict.
4 minute mai tarziu: Violonistul a primit primul sau dolar, o femeie i l-a aruncat in palarie fara sa se opreasca.
6 minute: Un tanar se reazema de perete ca sa-l asculte, dupa care se uita la ceas si pleaca in trap usor spre peron.
10 minute: Un copil de 3 ani se opreste in fata muzicianului dar maica-sa il trage grabita de hainuta. Copilul se mai opreste odata sa-l priveasca pe violonist dar maica-sa il impinge nervoasa inainte, asa ca cei doi se misca, el intorcand capul din cand in cand. Lucrul asta se repeta cu mai multi copii iar parintii ii imping de la spate, grabiti sa ajunga la treburile lor.
45 minute: Muzicantul a cantat in continuare. Numai sase oameni s-au oprit sa-l asculte pentru cateva momente. Circa 20 au aruncat niste bani. Omul a colectat in total $32. Dupa o ora: El a terminat de cantat si s-a lasat tacerea. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat… Nimeni n-a remarcat, dar acesta era JoshuaBell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat cateva din cele mai dificile piese scrise vreodata, pe o vioara estimata la $3,5 milioane. Cu cateva zile inainte, umpluse o sala de concerte din Boston . Valoarea medie a biletelor $100. Povestea este adevarata. Concertul din statia de metrou, a fost organizat de catre Washington Post ca un experiment social asupra perceptiei gustului si prioritatilor oamenilor. Problemele care s-au pus: *Intr-un loc public, la o ora nepotrivita, suntem in stare sa percepem frumusetea? *Ne oprim s-o admiram? *Putem, oare, sa recunoastem talentul intr-un context neasteptat? O concluzie posibila in urma acestui experiment, ar fi aceasta: Daca nu avem cateva momente sa-l ascultam pe unul dintre cei mai buni solisti ai lumii cantand cea mai buna muzica scrisa vreodata pe unul din cele mai bune instrumente facute vreodata, Oare de cat de multe alte lucruri minunate ne lipsim in existenta noastra? Nonvaloarea stapaneste astazi lumea !
Articol publicat de www.totulpentrunoi.com
…superb articolul!…citindu-l ma gandesc la „nimicul” de ponta, kakarila sau voiculescu! …rumegati in continuare cei ce i-ati votat !
daca o sala de spectacol ne obliga la aplauze, recunostinta pe fata, iata ca putem trece chiar si o secunda pe langa un mare talent, sa ne bucuram, sa rasplatim cu un scurt suras pe care valoarea il va repera in freamatul de mai departe al arcusului. uneori chiar marile talente au nevoie de contactul cu oameni obisnuiti si cel mai apropiat ca sa supravietuiasca geniului.
Bun articol , minunat si adevarat.
(CITAT)
„Apa plata este la acelasi pret cu berea.
Branza e mai scumpa decat carnea.
Carnea de pui este mai ieftina decat ciupercile.
Nucile noastre mai scumpe decat nuca de cocos.
Laptele simplu mai scump decat laptele batut.
Portocalele mai ieftine decat merele.
Cartile sunt mai ieftine decat revistele.
Biscuitii fara ciocolata sunt mai scumpi decat ciocolata.
Muzica buna e mai ieftina decat muzica proasta.
Maslinele umplute cu gogosar sunt mai ieftine decat maslinele umplute cu propriul sambure.
Ceasurile mici sunt mai scumpe decat ceasurile mari.
Hartia nescrisa (A4) este mai scumpa decat hartia gata tiparita.
Vinul este mai ieftin decat strugurii.
Pixul cu mina este mai ieftin decat mina de pix fara pix.
Si se mai presupune ca omul este o fiinta rationala…”
(INCHEIAT CITATUL)
Excelenta analiza! … fara sa pomeniti tara unde se petrece, ORICINE VA SPUNE CA ASTA ESTE ROMANIA!!! … 🙁
Din pacate exemplul dat in continuare, din Washington DC, „nu se pupa” deloc cu „minunile dambovitene” descrise cu atata spirit de observatie si umor amar … caci „MINUNILE DIN ROMANIA”, ENUMERATE MAI SUS, NU SUNT VALABILE SI IN WASHINGTON DC … si tot din pacate, exemplul cu violonistul din Washington DC ESTE PERFECT VALABIL SI LA METROUL DIN BUCURESTI!
Ia puneti-l pe Guta-Salam-Minune-de-la-Craiova sa traga o manea la metroul bucurestean, si intr-o ora o sa il vedeti ingropat in lei si euroi „fara numar, fara numar” … 🙂
CITATE CELEBRE DESPRE EDUCATIE:
– Educatia unui popor se judeca dupa tinuta. Vazand grosolania pe strada esti sigur ca o vei gasi si in casa. (Edmondo De Amicis)
– Educatia ne-a facut ceea ce suntem. (Claude Adrien Helvetius)
– Scoala vietii asigura in primul rand coafura circumvolutiunilor. (Vasile Ghica)
– Natura ne aseamana, educatia ne deosebeste. (Confucius)
– Educatia este cea mai buna provizie pe care o poti face pentru batranete. (Aristotel)
– Un om educat se deosebeste de un om needucat, asa cum un om viu se deosebeste de un om mort. (Aristotel)
– Citeste nu pentru a contrazice nici pentru a crede, ci pentru a cantari si a lua in considerare. (Francis Bacon)
DOAMNE AJUTA ROMANIA! … SA FITI IUBITI!
Excelent, „CITATE CELEBRE DESPRE EDUCTIE” !
imi pare rau: EDUCATIE
MANIPULARE ???? Ma-ntreb! …. Articolul defineste exact locul de desfasurare al actiunii: (citat-c-asa-ti place!) “Statia metrou L’ENFANT PLAZA din Washington, DC”..(incheiat citatul!)
Spui…In inceputul tau de “comentariu” : (tot citat…!) “Excelenta analiza! … fara sa pomeniti tara unde se petrece, ORICINE VA SPUNE CA ASTA ESTE ROMANIA!!! … (incheiat citatul!)…l Wrong, gresit, cum vrei, nu se “pupa”! Te asigur ca orice gospodina trecatoare, romanca, ar fi remarcat, desi n-ar fi inteles pe deplin, mesajul, valoarea si ce mai vrei tu. Desi pregatirea n-ar “califica-o” sa faca asta. Sa nu crezi ca a fi roman este egal cu a fi prost! Orice taran roman, indiferent daca traieste la tara sau oras, are o invariabila cultura nativa ce-l “califica” sa faca diferenta si il ajuta sa discearna intre valoare (autentica) si nonvaloare, indiferent de parerea orasenilor despre cultura sau incultura taraneasca. Marea eroare provine tocmai din a “aprecia” si usurinta cu care o faci. “Minunile dimbovitene” or fi valabile doar pe malurile Dambovitei si nu cred ca Dambovita asta curge, asa aleatoriu, prin toata tara, valabil si cu metroul din Bucuresti. O fi, dar doar acolo! Iar “Guta-Salam-Minune-de-la-Craiova”….sa nu crezi ca au adepti “fara numar, fara numar” peste tot, in toata tara asta mare, ci doar pe-acolo, pe malurile “dambovitene”, in rest……Sorry, da’ nu tine, iar apa minerala (pentru clatitul gurii, fireste) nu-i de-ajuns…poate… ceva acid clorhidric….Doamne fereste! … Ma faci sa …rad…
Si…in final…(Citat!) ”.Citeste nu pentru a contrazice nici pentru a crede, ci pentru a cantari si a lua in considerare. (Francis Bacon)….Apropo…locul ala de dat cu capu’ e tot acolo…stiu, nu-i n firea ta…totusi…ar putea sa-ti fie util…Remember Sandukan (!)
Sara bună! Io nu dau citate, doar o vorbă țărănească: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” Al naibii Bacon cela! Hi! Hi! Hi! Dădu cu bumerangu’.
Ai dreptate cu țăranul român, rena. Reperul lui fundamental e cel axiologic. Întrebarea este: în urma războiului axiologic, aflat în plină desfășurare, câți dintre noi am mai rămas țărani autentici? Sau, câți mai suntem dispuși să ne numim țărani, fără a ne disimula țărăneala sub spoială cosmopolită, proces în care spoiala corodează fibra noastră țărănească, depărtându-ne, încet, încet, de noi înșine?
Salutare Muad’dib
Corecte reflectiile tale daca tii cont mai ales de „eticheta” peroiativa atribuita. Dar cum peiorativul s-a insinuat in mai tot si toate…
O seara buna si tie
Prefect adevarat „Nonvaloarea stapaneste astazi lume”, DIN PACATE. 🙁
Spre analiza si meditatie:
PROSTI dar multi!…
MULTI chemati putini alesi!…
Excelent articol!…
Sa fiti iubiti!
…cit de destept esti! mare minune!
Asta arata cat de usor de manipulat sunt oamenii. Se lasa ghidati doar de reclame si de ce este „in rand cu lumea”. Unde-i mingea, si gramada. Caci multi sunt chemati, dar putini sunt alesi.
„Intunericul nu poate recunoaşte lumina. Numai lumina poate recunoaşte lumina” .
Acel copil care s-a oprit in loc pentru a privi muzicianul, era lumina. Cu cat crestem cu atat de invaluim in negura actualei societati si lumina noastra paleste.