Baietii de la guvern n-au evoluat prea mult de vara trecuta, nereusind sa depaseasca faza minciunilor grosolane.
Prin comparatie cu dezmatul de vara trecuta, e bine. E liniste. E pace si stabilitate politica. Natiunea poate dormi linistita la soare, guvernantii vegheaza. Bine, prost, dar vegheaza. Scrisoarea catre FMI va fi facuta publica de abia la toamna, tatucul Ponta nu vrea sa strice de-a binelea somnul natiunii, lasandu-i timp sa rumege vestile proaste picurate strategic in presa. Taxa pe nevasta, de exemplu. O fi, n-o fi? Nimeni nu poate spune cu precizie, Ministerul Finantelor o lasa in ceata, cica era o idee mai veche. De fapt, mai toate ideile guvernului sunt vechi, diferenta o face minciuna si plusul de aberatie. E clar ca Ponta trebuie sa stoarca bani din piatra seaca, evaziunea fiscala, aia pentru care era demonizat Boc, a ajuns acum la cifra record de 20 de miliarde de euro, ceea ce ne plaseaza pe un binemeritat loc unu in Europa, somajul s-a dus la 7,5%, in ciuda tsunamiului de locuri de munca promise, investitiile sunt cu o treime sub nivelul celor din 2012, iar privatizarile un dezastru. Pe asa arsita bugetara, setea de bani pentru a putea plati salariile, pensiile si furaciunile clientelei politice e mare de tot. Asa se face ca scrisoarea catre FMI ar contine, la bursa zvonurilor, nenoriciri fiscale mai mari decat taxa pe nevasta si odrasla casnice sau marirea impozitului pe proprietate si chirie, lovitura de maciuca urmand sa fie data de impozitarea contractelor de colaborare cu 16% in loc de 10%. Pe langa toate astea, se reduce TVA la paine – desi chiar guvernantii in intelepciunea lor recunosc ca n-au idee daca masura va reduce pretul la paine sau la evaziune – si se pune forfetarul acolo unde te astepti mai putin. Nicio mirare, pana la urma politica stangista si etatista a USL era previzibila.
Previzibil era si ca Ponta s-o zbugheasca in vacanta chiar in ziua in care a sesizat CSAT cu privatizarea CFR Marfa, intr-o incercare disperata de a-i pasa esecul lui Basescu, desi acesta desecretizase deja decizia din 2 februarie, in care se spunea negru pe alb ca „Modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei“. Crezandu-se destept nevoie mare, Ponta a mizat ca presedintele, speriat de amenintarea ca daca CSAT nu avizeaza, privatizarea „cade“, cu prejudiciul de imagine aferent, nu va „forta“ sedinta chiar a doua zi. Nu i-a iesit. Responsabilitatea pentru agonia acestei privatizari ii va reveni de acum inainte in mod direct. Imaginea este insa dezolanta: lumea de afaceri vede cum datoriile se sterg dupa inceperea licitatiei, cum accesul la informatii este liber doar pentru cei dinainte alesi, iar populatia cum premierul isi pune coada pe spinare lasand mii de angajati cu disponibilizarea batand la usa si nesinguranta zilei de maine in farfurie.
In registrul recordurilor la tupeu, declaratia lui Adrian Nastase ca PSD ar trebui sa deschida un„fond de subscriptie“ pentru a-i achita prejudiciul de 760.000 euro din dosarul Trofeul Calitatii, in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie, ocupa insa un loc aparte. Modelul, ne spune Nastase, ar fi cel al UMP, care, dupa ce Consiliului Constitutionaldin Franta a refuzat sa aprobe deconturile care detaliaza cheltuielile facute in campania prezidentiala din 2012 de Nicolas Sarkozy, trebuie sa plateasca in jur de 11 milioane de euro. Apelul facut de François Fillon, premier in mandatul lui Sarkozy, ca „familia sa politica sa contribuie la achitarea sumei“, ar trebui sa fie, considera Nastase, „un exemplu pentru PSD“, ca doar „campania aceea, care era si campanie parlamentara si prezidentiala, nu a fost a mea, a fost a partidului“. Nu are rost sa detaliem diferentele dintre cele doua cazuri si minciuna prin omisiune, halucinant este ca Nastase vrea ca partidul si poporul „interesat“ sa-i achite hotiile dovedite printr-o decizie definitiva a instantei. Se crede indreptatit la asta dupa ce, bietul de el, a „trebuit sa se descurce singur“, adica aproape singur, pentru ca l-au ajutat deja „doi prieteni“. Ce contracte cu statul or fi primit acestia ca sa-si scoata parleala prieteneasca nu stim. Deocamdata. Ar fi insa o premiera deschizatoare de drumuri spectaculoase: fiecare contribuabil sa cotizeze oficial, caci neoficial plateste oricum, intr-un fond deschis pentru fiecare demnitar corupt. Chestia ar putea fi reglementata printr-o hotarare de guvern, pe principiul solidaritatii nationale intru hotie si al „Dreptatii pana la capat“!
In acest context al nerusinarii fara frontiere, declaratia lui Dan Sova cum ca originalul contractului cu Bechtel e „de negasit“ este doar o alta bazaconie demna de cel mai competent guvern din lunga istorie a incompetentelor postdecembriste romanesti. Intrebarea fireasca, pusa de Sorin Ionita („Sova a pierdut contractul Bechtel. Poate il gaseste mama lui?“), daca Sova a reziliat, acum doua luni, contractul original sau copia pusa pe site, acele PDF-uri nestampilate si nesemnate, a primit drept raspuns alte balbe penibile. Cum nici mama ministrului, avocata de cursa a companiei Bechtel, nu s-a grabit cu raspunsul, misterul ramane. Oul sau gaina? Nu putem constata decat ca baietii de la guvern n-au evoluat prea mult de vara trecuta, nereusind sa depaseasca faza minciunilor grosolane. Un panseu atribuit lui De Gaulle spune ca „adevarul se adreseaza oamenilor inteligenti, imbecililor trebuie sa le spui minciuni“. Se vede treaba ca Ponta considera intreaga natie drept una de imbecili.
Articol publicat de Revista 22
Corect,d-na Pora!Sunteti SINGURUL JURNALIST din presa romaneasca ce spune/scrie lucrurile ce n-e deranjeaza, direct,corect si curajos. Felicitari!!!Va asigur ca suntem multi de aceeas parere cu dvs dar avem”glasul mutilor”,”in tara surzilor”din”tarimul hotilor”!
Andreea, nu mai sunt dispus sa glumesc.
Trebuie apelat la biciul ala numit si pisica cu noua cozi dupa ce se utilizeaza butoiul cu smoala lichida si apoi tavalitul prin fulgi. 🙂 🙂 🙂
Excelent articolul pentru care o felicit pe D-na Pora. Iar ultimele trei randuri sunt magnifice. In ele sta toata realitatea in care traim.
Desigur ca daca analfabetilor si alora pe care Ponta chiar ii considera imbecili li s-ar lua dreptul de vot, Ponta si tot PSDul lui ar dispare de pe scena politica
MAI TREBUIE TAXA PE AERUL EXPIRAT SI SINTEM GATA,MORI DAR VI.
„La vremuri noi, tot noi”…
Daca le-am pune lor, „preacinstitilor guvernanti” , taxa pe prostie, mincuina, hotie , incompetenta , s-ar dubla incasarile la buget ! Na, „bobor” , ai vrut usalau , sa-ti fie de bine !