Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut o noua declaratie de presa la Cotroceni, ca reactie la faptul ca liderii USL l-au transformat in subiect de campanie. De asemenea, seful statului a dorit sa clarifice anumite aspecte legate de consultarile pe tema numirii noului premier, dupa alegerile din 9 decembrie, deoarece au aparut o serie de speculatii pe aceasta tema.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Buna seara. Sincer sa fiu nu vreau sa-mi fac de lucru, dar i-am prevenit pe liderii USL ca voi reactiona, daca fac din mine subiect de campanie, si primul subiect este reactia la instructiunile date de USL. Al doilea subiect este legat de consultarile care vor avea loc pentru ca, de asemenea, constat ca domnii de la USL au un model propriu dupa care cred ca ar trebui sa se desfasoare consultarile si, mai ales, constat ca si mentin politica de dezinformare.
Voi incepe cu primul subiect: reactia la minciunile domnilor de la USL, care sustin, sus si tare, ca presedintele trebuie sa fie neutru, dar ei il folosesc pe presedinte in materialele de propaganda, in campanie. Va pun la dispozitie un exemplar, il puteti multiplica, insa ma obliga sa comentez ceea ce deja au inceput sa afirme. Prima afirmatie din mesajele pe care trebuie sa le transmita candidatii, si au si inceput sa fie transmise chiar de premierul Victor Ponta: „Europa ii cere lui Traian Basescu sa respecte rezultatul alegerilor”. Va marturisesc ca e o mare minciuna. Deocamdata, nu mi-a cerut nimeni nimic. Probabil liderii statelor UE il suna pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta si le spun lor. Mie inca nu mi-a spus nimeni asa ceva.
Al doilea mesaj: „Alegerile din 9 decembrie sunt o continuare a luptei cu Traian Basescu”. Oameni buni. de vreo sase luni oamenii astia mint ca vor coabitare iar aici scriu, negru pe alb, catre toate organizatiile si catre toti liderii, ca alegerile din 9 decembrie sunt continuarea luptei cu Traian Basescu. Iata o minciuna care, de data asta, este demontata in scris, si lui Victor Ponta, care tot afirma ca vrea coabitare cu presedintele, nu face decat sa-i confirme calitatea de om care minte. Unii spun: „minte cum respira”. Minciuna, ca mod de viata, te aseaza in definitia mitomanului.
Un alt mesaj dat spre distributie pe televiziuni si in orice dezbatere este: „Iesirile lui Traian Basescu din ultima vreme demonstreaza ca optiunea suspendarii a fost una corecta”. Ma tem ca, in urma suspendarii, nu eu am primit o lista in 11 puncte, in care mi se cerea sa restabilesc functionarea statului de drept, ci Victor Ponta, 11 puncte din care, parte nu au fost rezolvate nici acum daca daca ne referim la Avocatul Poporului, la fosti ministri care au imunitatea neridicata si asa mai departe. Deci, capacitatea USL-ului si a liderilor lui de a intoarce adevarul si de a face din adevar un lucru neglijabil si din minciuna un adevar este confirmata si de transmiterea acestui mesaj ca instructiune in batalia politica cu Traian Basescu, care nu e in campanie.
Un alt mesaj: „Pentru ca ARD nu exista, Traian Basescu doreste sa deturneze in mod artificial si nedemocratic rezultatul alegerilor”. Cum oi putea sa deturnez eu, rezultatul alegerilor? Eu nici n-am indemnat pe nimeni sa fure voturi, iar cei care sunt sub suspiciunea ca au furat 1,5 la 2 milioane de voturi la referendum sunt cei de la USL, si nu eu. Cei care sunt anchetati acum sunt presedintii comisiilor de votare, presedintii sectiilor de votare din partea USL, nu din partea mea. Cei care au fost prinsi cu liste false de semnaturi in sectiile electorale si buletine de vot, bagate, fara ca oamenii sa fi fost la vot, sunt cei de la USL, si nu eu. Este capacitatea si credinta celor care inca mai gandesc ca niste bolsevici, ca pot minti la nesfarsit, avand in vedere ca au o mare capacitate de distributie a mesajelor mincinoase, prin televiziunile lui Felix si prin Romania Tv.
Un alt mesaj: „Declaratiile repetate prin care Basescu isi anunta intentia de a nu respecta votul popular si de a numi viitorul premier in functie de bunul sau plac, nu de vointa alegatorilor, exprimata democratic la urne, il plaseaza in afara Constitutiei si impotriva interesului national”. Aici este o minciuna grosolana. Domnii de la USL sugereaza ca primul-ministru, viitorul premier, ales prin vot, poate fi respins de Traian Basescu. Oamenii trebuie sa stie, si stiu cu siguranta, ca alegerile parlamentare sunt despre Parlament, si nu despre primul-ministru. Prim-ministru poate fi orice cetatean al Romaniei care indeplineste niste conditii, si politice, si de pregatire, dar, la alegerile legislative, nu se alege primul-ministru. Atributul constitutional, de desemnare a primului ministru, este al presedintelui Romaniei, sigur, tinand cont de capacitatea acelui prim-ministru, de a forma o majoritate in Parlament si, de asemenea, tinand cont de interesul national, exprimat sintetic. Deci, o alta minciuna in propaganda domnilor de la USL, in timp ce Victor Ponta afirma, pe toate drumurile, dorinta de coabitare.
O alta instructiune de mesaj: „Toate aceste declaratii iresponsabile, pe care Traian Basescu le-a facut in ultima vreme, nu au facut altceva, decat sa creeze nelinisti in randul liderilor europeni si sa starneasca, deja, reactii la nivel european”. Ca sa incep cu o gluma: toti au cearcane la ochi, de grija declaratiilor mele; n-au somn. Daca interpretam corect acest text, este o mare minciuna. Aici, discutam de liderii europeni, colegii mei de opt ani. Stiu foarte bine care este credinta mea despre democratie, stiu foarte bine batalia mea pentru a avea institutii democratice functionale in Romania, asa ca o astfel de afirmatie este, cel putin, lipsita de decenta. Dar, la Ponta si Antonescu si la oamenii lor te poti astepta la orice. Insa, daca tot apreciaza ca liderii europeni sunt nelinistiti, le spun eu, domnilor Ponta si Crin Antonescu, de ce sunt nelinistiti liderii europeni. Sunt nelinistiti din cauza atacurilor permanente la justitie. Sunt nemultumiti din cauza atacurilor la institutii independente, cum ar fi CNA-ul, ANI. Sunt nelinistiti de afectarea, prin decizii, a statului de drept. Sunt nelinistiti de utilizarea ordonantelor de urgenta pentru diminuarea atributiunilor unor institutii, cum ar fi de exemplu, CNA-ul. Sunt nelinistiti de faptul ca doi ministri, Borbely si Dobre, nu pot fi anchetati de procurori, pentru ca majoritatea parlamentara a refuzat sa le ridice imunitatea. Liderii europeni sunt nelinistiti ca trei ministri declarati incompatibili, de ANI sunt mentinuti in Guvern. Liderii europeni pot fi nelinistiti de furtul intelectual, de plagiat, care se practica la nivelul Guvernului. Liderii europeni sunt nelinistiti de faptul ca Guvernul n-a facut ce trebuie pentru ca Romania sa continue absorbtia fondurilor europene. Acestea sunt motivele reale, de neliniste a liderilor europeni, si va asigur ca, in ceea ce ma priveste, niciunul din ei nu-si pune semne de intrebare ca as recurge la actiuni nedemocratice, in Romania, ca as forta Constitutia, ca n-as respecta regula jocului democratic.
In sfarsit, o alta instructiune. Bun, se pune aici si declaratia presedintelui PES, Serghei Stanisev – il cunosc bine, stiu ce performant a fost cat a fost prim-ministru al Bulgariei, asa ca pot sa spun ca am luat nota de declaratia lui – dar ca instructiune de mesaj, ultima pe care o comentez: „Este de neconceput ca in ziua de astazi, in Europa, intr-un stat de drept, intr-un sistem democratic, sa existe chiar si o banuiala ca presedintele nu ar incredinta mandatul de premier unei persoane sustinuta de majoritatea parlamentara, rezultata din alegeri”. Banuiala e in capul domnilor de la USL. Ce va pot garanta, pentru ca nici nu s-ar putea tehnic altfel, este ca voi desemna un prim-ministru care va trebui sa treaca cu un vot majoritar prin Parlament, ceea ce va legitima Guvernul, indiferent cine voteaza pentru acest prim-ministru. Majoritatile parlamentare nu se fac nici la Cotroceni, nici la Palatul Victoria, nici prin biroul presedintelui Senatului. Majoritatile parlamentare se fac in Parlament. De asta se numesc majoritati parlamentare si de asta Constitutia cere un guvern, care sa treaca cu un vot majoritar; cand isi pierde majoritatea, vine motiunea si nu mai e guvern, iar intamplarile recente ne arata acest lucru. Deci asta este confirmarea dorintei de coabitare a domnului Ponta, dorinta pe care o exprima si in presa externa, confirmand ca acest om nu are limite in a minti. Pentru ce introduci in campanie un presedinte care nu candideaza in aceasta campanie?
Pe urma, vrei sa vii sa-ti afirmi la Cotroceni, cumva, buna-credinta? Cine te crede? Cine crede in cuvantul unor astfel de lideri politici, care stiu ca e vital pentru Romania sa fie stabilitate, sa putem coabita, chiar daca nu avem aceleasi crezuri politice si care, in acelasi timp, isi fac campania pentru legislative pe seama presedintelui, care nu este implicat in campanie. Va mai arat si afisajul, daca vreti: „Ungureanu=Basescu. daca votati Ungureanu, votezi Basescu” si astea sunt instructiunile ca astfel de afise, flyere sa fie distribuite in ultima saptamana legate de toti candidatii ARD. Li se pune numele, se pune „= Basescu” si se distribuie in colegii. Sigur, au si cu poze, daca vreti va arat una si cu poze, aceasta adica: daca votezi candidatul X, votezi Basescu. Deci cat de credibili sunt acesti oameni pentru mine? Cat de credibil este Victor Ponta, cand vorbeste de coabitare? Cat de credibili sunt ei cand spun „Presedintele sa taca, nu e campanie prezidentiala”? Sunt niste mincinosi care, asa cum ii mint pe romani de dimineata pana seara, vor continua sa minta si dupa alegeri, pentru ca acesta este modul in care ei cred ca se poate face politica. As vrea sa spun ca m-ar bucura mult mai mult daca in locul acestor mesaje mincinoase, candidatii USL ar spune, ca de altfel si ARD, ar spune cum creeaza mai multe locuri de munca, cum absorb banii europeni pentru a putea dezvolta infrastructurile de transport, de mediu s.a.m.d., cum consolideaza institutiile statului, cum cred ca va arata raportul MCV cand ai atatia parlamentari carora nu le-ai ridicat imunitatea, parlamentari si ministri, cum rezolvi problema Schengen, care este strict legata de raportul pe MCV. Si as mai face o ultima remarca, legata de cei doi lideri ai USL. Am vazut ca se grabesc sa imparta posturi. Sa nu vanda pielea ursului din padure, macar sa nu ia banii inainte, pentru ca voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale, sa nu-si imagineze ca un om, un ministru cu dosar penal, fie el trecut si prin Parlament, va avea ocazia sa depuna juramantul in fata mea. Si, apropo de acest lucru, permiteti-mi sa le sugerez romanilor ca, indiferent cat de frumos le vorbeste un candidat, fie ca e de la USL, fie ca e de la ARD, daca stiu – din presa locala, de la televiziuni – ca are dosar penal, ii rog pe romani sa nu-l voteze. Romanii au ramas singurul reper, in momentul de fata, avand in vedere numarul mare de respingeri pentru ridicarea imunitatii, fie ca vorbim de cei doi ministri, Borbely si Dobre, fie ca vorbim de domnul Stan, fie ca vorbim de ministrii incompatibili din Guvern. In clubul nostru, in UE, liderii politici au remarcat inapetenta clasei politice de a actiona ferm impotriva coruptiei. Singurul reper care ne poate credibiliza este votul din 9 decembrie. Mi-as dori mult ca romanii sa le demonstreze europenilor ca ei nu tolereaza suspiciunile de coruptie. De aceea, ii rog pe romani sa nu voteze niciun candidat, indiferent al cui este, despre care stiu ca are dosar penal. Daca au dubii, in aceasta saptamana de campanie, il pot intreba, sau se pot interesa la institutiile statului, daca au dubii. Dar ar fi un semnal extraordinar ca romanii nu tolereaza coruptia si ca romanii nu sunt neaparat egali cu clasa lor politica, ca intelepciunea romanului care merge la vot este deasupra intelepciunii reduse pe care au aratat-o parlamentarii, legat de cazurile de coruptie. Vreau sa felicit Parlamentul pentru modul cum a rezolvat problema Trasculescu si compatimesc Parlamentul, pentru modul cum nu rezolva problema Dobre si Borbely, la Camera Deputatilor, problema Mircea Diaconu, la Senat, problema deputatului Stan, de la Camera Deputatilor sau cele trei incompatibilitati din Guvern.
Si acum, sa venim la lucruri mai interesante, care nu sunt o replica, ci o clarificare; pentru ca n-as vrea sa ajungem in data de 10 si sa nu stim legile dupa care se vor face consultarile. Primul si cel mai important element este Constitutia Romaniei, articolul 103, in ceea ce priveste modul de desfasurare a consultarilor. Al doilea lucru care trebuie stiut pentru consolidarea unei corecte interpretari este Legea partidelor, este Legea 14/2003, unde este definita si alianta, si coalitia, si partidul. Cele ce veti citi in Legea 14/2003 se pun langa articolul 103 si se afla cum se desfasoara, legal, consultarile. Pentru ca am convingerea ca nu sunteti foarte la curent cu Legea 14/2003, va promit o conferinta de presa in care sa fim in cunostinta de cauza, si unii si altii, sa analizam efectele nocive ale propagandei USL, legata de cum vin ei, cu tot USL, la Cotroceni, spun un nume si pleaca. Nu li se va intampla asa ceva. Vor trebui sa respecte Constitutia si Legea partidelor; cu definitiile date in Lege, asa cum ele sunt. Cam asta pentru astazi. Daca aveti intrebari pe tema, numai doua-trei intrebari, nu mai mult.
Intrebare: Domnule presedinte, in afara de acest razboi la nivel declarativ intre presedintele Traian Basescu si liderii USL si, in speta, Traian Basescu versus Victor Ponta, v-as intreba daca a existat si o discutie pe linie oficiala. Ati discutat cu Victor Ponta la telefon sau prin scrisori?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu. Legat de aceste atacuri?
Intrebare: Da.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Pai, ce sa discut, cand ele sunt deja distribuite in teritoriu, doamna?
Intrebare: Totul, pana acum, s-a facut in fata presei doar.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Daca m-ar fi intrebat „Sunteti de acord sa dam mesajele astea? ” spuneam „Nu, ca sunt incorecte”. Dar atata timp cat eu le primesc de undeva din teritoriu, ce sa mai comentez, decat sa reactionez incercand sa explic ca este o minciuna ceea ce ei propovaduiesc in aceasta ultima saptamana, asta e tot.
Intrebare: Adica nu a existat comunicare intre Administratia Prezidentiala si Palatul Victoria pe acest subiect.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu. Daca erau cinstiti, ma intrebau „Domnule presedinte, sunteti de acord sa va bagam in campanie si dumneavoastra, asa cum va cerem noi, sa taceti?”. Le-as fi spus ca nu, dar, ma rog.
Intrebare: Buna seara, domnule presedinte. O clarificare mai intai. Spuneati ca ati primit din teritoriu acele informari, pe care liderii USL le impart. Daca sunt din tabara USL, v-as intreba, si daca dumneavoastra ati primit si acasa vreun flyer din acela, in cutia postala sau…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Inca nu am primit, dar parca vad ca o sa vina cineva si la mine. Daca o sa le dea drumul paza de la poarta, o sa-mi puna si mie in usa un din acesta.
Intrebare: Si o intrebare. Vorbeati in acele informari transmise in teritoriu, ati mentionat una: liderii USL isi indeamna candidatii sa spuna ca, dupa 9 decembrie, va continua razboiul cu Traian Basescu. V-as intreba, din punctul dumneavoastra de vedere sau cum vedeti dumneavoastra ca vor decurge lucrurile dupa 9 decembrie, in contextul unei noi amenintari cu suspendarea, in contextul acestor declaratii de razboi? Vedeti o coabitare dupa 9 decembrie?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Doamna, eu pot sa vad orice, si o coabitare si o batalie. Eu batalia o voi da strict, strict pentru respectarea Constitutiei si a institutiilor statului de drept. In rest, nu ma intereseaza abordarile USL-ului. Ce va pot spune, insa, cu certitudine, este ca orice presiune ar face, nu voi abdica de la Constitutie si de la legile tarii. Asta trebuie sa inteleaga. Nu imi voi aseza pe constiinta un moment in care, de dragul de a-mi fi bine si de a face o intelegere, sa abdic de la atributiuni constitutionale si de la responsabilitatea de a respecta litera si spiritul Constitutiei si despre asta v-am promis ca vom avea o discutie, pentru ca vreau ca romanii sa stie punctul de vedere al presedintelui Romaniei in ceea ce priveste modul de desfasurare a consultarilor, rezultatul acestora si abordarea mea, dar intai trebuie ca si unii si altii sa citim ambele legi. Constitutia, sunt convins ca o stiti, 103-ul. Rugamintea mea pentru urmatoarea conferinta de presa sa cititi Legea partidelor, ca sa vorbim despre aceleasi definitii.
Intrebare: In contextul acesta cu Constitutia, respectarea Constitutiei, va intreb: spuneati mai devreme, nu veti permite ca niciun ministru cu dosar penal sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni. Prezentarea unor nume, prezentarea unui cabinet va fi o conditie pentru cel care va fi propunere de premier sau ce conditii…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu, dar sper sa ia avertismentul in seama cei care deja anunta numiri de oameni care au dosare penale in instanta.
Intrebare: Domnule presedinte, suntem in ultima saptamana de campanie. Ati criticat deopotriva ARD si USL pentru gogosile din aceasta campanie electorala, cum le-ati numit. In colegiul dumneavoastra v-a convins vreun candidat sa mergeti sa-l votati si daca veti merge la vot, domnule presedinte?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Categoric o sa merg la vot, dar daca v-as spune ce candidat m-a convins, deja mi-as face publica optiunea de vot, asa ca lasati-ma, eventual, sa ma destainui dupa data de 9.
Intrebare: Dar v-ati asigurat, cel putin din presa, ca nu exista dosare penale sau probleme cu legea ale acelui candidat.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Da, m-am uitat la lucrul asta. E un lucru la care tin.
Intrebare: Va multumesc.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Si eu va multumesc.
Intrebare: Buna seara, domnule presedinte. Am vazut ca stati bine pe surse in USL…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Dar nu pe surse. Astea sunt aproape publice, pentru ca au inceput sa le distribuie, deci nu e nimic spectaculos decat lista de mesaje, intr-adevar.
Intrebare: V-as intreba daca aveti cunostinta pana acum si de vreun alt membru al USL, care ar dori sa fie premier, si daca au fost in acest sens tatonari, daca a incercat sa va contacteze?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Exclus sa am vreo abordare pe aceasta tema.
Intrebare: Ati spus ca v-ati pierdut increderea in copresedintii USL. Daca nu mai aveti incredere in cuvantul lui Victor Ponta, asta ce inseamna?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Pai dumneavoastra ati avea in locul meu?
Intrebare: Va intreb pe dumneavoastra.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Ati avea?
Intrebare: Eu nu sunt presedintele Romaniei si eu nu trebuie sa desemnez un premier. Asta…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu. V-am intrebat: ati avea in locul meu incredere intr-unul care spune „vreau coabitare”, da interviuri si prin presa straina si partidul lui distribuie acest material, pe care sigur ca liderii celor doua partide mari le stiu?
Intrebare: Eu nu trebuie sa fac alegeri. In conditiile in care ultimul, cel mai recent sondaj arata ca USL ar avea 62% in Parlament, ce veti face in cazul in care, potrivit protocolului, Victor Ponta este…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Doamna, v-am spus ca voi face consultari, ca voi respecta Constitutia si, mai ales, ca voi avea grija sa desemnez un prim-ministru, care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament.
Intrebare: In conditiile in care USL are, in momentul de fata, majoritate in Parlament si sondajele…
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Doamna, mai mult de atat ce sa va mai spun? Sondajele nu fac guverne. Doar majoritatile in Parlament fac guverne, fac si desfac guverne. Pentru mine, obiectivul este sa desemnez un prim-ministru, care sa-si poata forma un cabinet si o majoritate parlamentara, pentru ca eu doar tatonez. Responsabilitatea politica sa-i treaca guvernul prin Parlament este a prim-ministrului desemnat.
Intrebare: Si daca mai permiteti inca o intrebare, pe justitie de data aceasta. Ati spus ca veti avea o discutie cu ministrul Justitiei cu dosarele pe masa, legata de DNA si procurorul general. Daca ati stabilit cumva sau daca ne asteptam saptamana aceasta la discutii.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu, nu am stabilit-o, nici nu stiu daca dosarul a devenit complet, pentru ca trebuie trimis avizul CSM-ului, la ministrul Justitiei. La mine dosarul trebuie sa vina cu avizul CSM-ului si explicatia pentru aviz inclusa. Cand dosarul va fi complet, cred ca doamna ministru Pivniceru ma va anunta ori ca mi le trimite si probabil ca pur si simplu mi le trimite, le trimite. Daca va solicita o discutie, raspunsul este, de pe-acum: cu multa placere. Si ultima intrebare? A, ramaneati dumneavoastra… Bun , penultima.
Intrebare: O precizare legata de consultari, domnule presedinte: intentionati sa invitati partidele, separat, la consultari, si nu aliantele, asa cum sunt ele acum?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Aici este marea mea rugaminte: cititi Legea partidelor, coroborati cu Constitutia, ca sa putem vorbi aceeasi limba.
Intrebare: Ati dat acest mesaj acum, si as vrea sa ne spuneti, daca se poate: daca e o intentie a dumneavoastra.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: In intentia mea este sa respect Constitutia si legea, pentru ca nerespectarea duce la niste distorsiuni foarte grave a unui proces de consultare constitutional, care are ca rezultat desemnarea unui prim-ministru, deci lucrurile nu sunt la latitudinea presedintelui – presedintele trebuie sa dea sansa consultarii, si nu sa obstructioneze. Si sunt convins ca ne va fi mult mai usor sa ne intelegem pozitiile daca, si unii, si altii stim si Legea partidelor, da? De-asta, rugamintea mea este: raspunsul la aceasta intrebare, la urmatoarea conferinta de presa.
Intrebare: Ati dat niste cifre si ati facut niste afirmatii. Ati spus ca, daca propun niste oameni, macar sa nu le ia banii inainte. Aveti informatii ca s-au cerut bani pentru functii in Guvern?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Nu, luati-o ca o gluma.
Intrebare: Si, a doua: stiu ca Autoritatea Electorala Permanenta a spus ca nu sunt chiar atat de multi oameni, 1,5-2 milioane, care ar fi votat multiplu sau ar fi facut fraude electorale.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Va pot spun eu urmatorul lucru – stiu ca el contravine sustinerii postului dumneavoastra: Autoritatea Electorala Permanenta a facut strict verificarea votului dublu. Atat.
Intrebare: Si dumneavoastra ….
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: … listele false nu le-a putut verifica Autoritatea Electorala, pentru ca e un soft in care se introduc codurile numerice personale si iti arata care sunt coduri duble, triple sau cvadruple sau, stiu eu, de cate ori au fost …
Intrebare: … si dumneavoastra aveti informatiile acestea, de 1,5-2 milioane, de unde le aveti?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Eu am chiar si probe – din teritoriu, de la organizatii. Dar n-am vrut sa le fac publice, pentru ca ar afecta ancheta procurorilor. De la organizatiile, de la sectiile de votare care au transmis, daca va aduceti aminte, PDL a facut o conferinta de presa, in care a dat evaluarea lor pe nivelul de fraudare, si au fost reprezentanti in sectiile de votare care au reusit sa-si faca copii de pe listele electorale permanente si de pe listele electorale suplimentare. Deci, am astfel de mostre pe care vi le pot pune la dispozitie – daca televiziunea dumneavoastra ar fi dispusa sa arate cum s-a furat, cu placere. Numai sa-mi confirmati ca ANTENA 3 face efortul asta, pentru dreptate in Romania.
Intrebare: Nu, e diferenta foarte mare intre ce spuneti dumneavoastra, cu niste probe care n-au fost prezentate public inca, si ce spune AEP-ul. De-asta va intrebam.
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Da, AEP verifica strict codul numeric personal, atat. Multiplicarea codului numeric personal, atat verifica AEP-ul.
Intrebare: Deci, procurorii vor face in continuare cercetari, ca sa demonstreze /…/
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Din cate stiu, anchetele sunt in derulare.
Intrebare: Credeti ca premierul pe care il veti desemna va putea sa faca majoritatea parlamentara necesara?
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Cred ca da. Nici nu l-as desemna, daca n-as crede ca poate face o majoritate.
Intrebare: O ultima intrebare, daca-mi permiteti, referitor la Articolul 103 din Constitutie: in eventualitatea in care, sa spunem, PDL ar castiga mai multe mandate decat PSD, premierul ar reveni de la PDL? – lasand la o parte …
Președintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Bun, o sa fiu foarte sincer cu dumneavostra, sa va spun ca nu cred, stii? Nu cred, asa ca n-are rost sa presupun inutil. Bine. Va multumesc mult, va doresc o seara placuta si va asigur ca, daca vor continua sa ma implice in campanie, voi replica in fiecare zi. Sa stiti ca sunt si afise care vizeaza alti lideri ai ARD-ului. Nu ma intereseaza alea. De-asta nu vi le-am prezentat. Va doresc o zi buna.
Felictari dna Anca Boagiu vicepresedinte al PPE
DESEMNAREA PRIMULUI MINISTRU
Sunt multe discutii si am inteles ca dl Presedinte Basescu va transa in prima sa aparitie aceasta problema.
Incer sa i-o iau inainte.
Referitor la desemnarea Primului Ministru,
a)Voi porni de la Constitutie spre legi subliniind ca acolo unde este o chestiune de procedura, regula este sa se respecte litera si nici sa se scoata, dar nici sa se adauge.
Asadar art 103 al (1) din Constitutie spune:
ARTICOLUL 103: Învestitura
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament
Daca suntem de buna credinta stim ca termenul de consultare nu inseamna impunere de la cei consultati la cel care-i consulta si care in final decide si face desemnarea si mai stim ca partid inseamna partid si partidele reprezentate in parlament inseamna toate partidele reprezentate in parlament
Rezulta ca pentru a desemna un candidat la functia de PM , Presedintele trebuie sa consulte fie un partid care se califica , fie pe toate.
Nu este esential daca in cazul in care consulta toate partidele discuta si cu aliante politice mai ales daca acestea cum este USL au avut candidati comuni si program electoral (de guvernare) comun
Daca insa sa zicem ca PSD are majoritatea absoluta atunci presedintele invita PSD si nu USL si este problema doar a USL adica a celorlalte partide ce o formeaza, daca sprijina candidatul PSD.
b) Totul este clar, doar ca unii sustin ca o alianta politica in interpretarea art 103 al(1) este identica cu un partid politic ori articolele din legea 14/2003 si din legea 35/2008 care se refera la acestea, arata ca in nici-un caz nu se poate face o astfel de echivalare.
Sa trecem in revista aceste prevederi legale:
a)Partidele politice sunt asociaţii cu caracter politic ale cetăţenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea şi exercitarea voinţei lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituţie. Ele sunt persoane juridice de drept public ;
b) Alianţă politică – asociere între partide politice pe baza unui protocol de asociere înregistrat la Tribunalul Bucureşti, potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, cu completările ulterioare
Astfel art 28 din legea 14/2003 precizeaza acest aspect : „Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică” precizandu-se pe langa altele „obiectivele alianţei, modul de organizare şi factorii de decizie”
Deasemeni, foarte important, in art. 33 din legea 14/2003 se precizeaza ca „Partidele politice membre ale alianţelor politice sau ale altor forme de asociere îşi păstrează personalitatea juridică şi patrimoniul propriu.
Iar in art 35 iarasi foarte important se constata ca aliantele politice se pot realiza si fara ca sa participe obligatoriu in alegeri dar stim ca pentru partide acest lucru ar fi fara sens caci partidele daca nu participa inseamna ca renunta la obiectul muncii:
Art. 35. Obiectivele alianţelor politice, precum şi modul lor de organizare trebuie să se conformeze prevederilor art. 2 şi 3, cu excepţia participării cu candidaţi în alegeri, care este opţională
Iar in art 31 se constata acelasi lucru:
Art. 31. În cazul în care alianţa politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei.
Nota mea: Asadar nu e obligatoriu sa mergi in alegeri si nici daca mergi sa mergi pe liste comune, deci nu este intrinsec grupul parlamentar unic si programul politic unic, sau PM emanat de la alianta politica . Desigur ca nici nu este interzis dar nu este vreo obligatie.
Deci nici presedintele de principiu nu are vre-o obligatie, nu executa un exercitiu impus, si la fel ca si alianta este la “liber alese” si nicaieri nu se specifica ca fiecarui mod de procedare in alianta iar corespunde simetric si unul obligatoriu pentru presedinte.
Deci chiar daca alianta politica are posibilitatea sa semene cu un partid mai mult sau mai putin, are totusi niste limitari in raport de un partid, caci altfel ar fi o fuziune si totusi nu este cazul.
Faptul ca presedintele a procedat asa sau altfel in trecut in cadrul gradelor de libertate delimitate doar de lege nu creaza in acest caz o jurisprudenta a precedentului.
Si in fine cireasa de pe tort este art 36:
Art. 36
Dacă nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliţii pentru asigurarea guvernării. Coaliţiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziţii privind asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar
Se vede deci cum apare pentru asigurarea guvernarii si notiunea de coalitie parlamentara care de altfel este solutia pe care o cauta Presedintele in partea a doua a aliniatului 1) din art 103 din Consitutie cand daca nu exista nici-un partid (si nu coalitie , sa fie clar)cu o majoritate absoluta de parlamentari consulta toate partidele reprezentate in parlament si apoi decide.
Se constata ca constituirea unei astfel de coalitii intr-un stat normal ar fi rezultatul unor negocieri politice si a unui consens obtinut cel putin cu o majoritate ad hoc agreeata si de presedinte
c) Alianţă electorală – asociere la nivel naţional între partide politice şi/sau alianţe politice şi/sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în scopul participării la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, înregistrată la Biroul Electoral Central;
Nota mea: Se constata ca se pot forma si aliante cu scop pur electoral care pot contine partide si/sau aliante politice .
Cred ca din cele aratate este clar ca dl presedinte Basescu nu are aprioric nici-o obligatie azi privind nominalizarea cu nume si prenume a unui candidat la functia de Prim Ministru si nici macar sa indice partidul(alianta, coalitia)forta politica care il va procura pe acest candidat si ca de fapt toate aceste discutii sunt doar niste diversiuni manipulatorii ca sa se evite problemele demne de o campanie electorala serioasa.
Răspunde
Si un PS:
Ce zbatere nationala si ce subiect principal al campaniei, care, via PSD, spune cam asa, care nu-l mai vreti pe Basescu votati USL si Ponta va fi premier imediat si obligatoriu si-l dam jos pe Basescu si-l punem pe Cacarau.
Desigur ca PDL(ARD) sunt mai “domni sau mai domnisoare” si nu reusesc sa expliice ca exista si o replica, adica cei care-l doresc pe Basescu pe functie pana la termenul normal ar trebui sa micsoreze numarul USlistilor sau altora similari ajunsi in parlament ceea ce inseamna automat cresterea numarului ARDistilor votati si trimisi in parlament, dar cat timp sustinatorii(asa zisi) ai lui Basescu intarata atmosfera in interiolul ARD , cat timp insasi unii candidati ARD calca in strachini in certuri marunte aratand ca le convine asta, ARD isi da singur cu stangul in dreptul si reduce atat sansele sale cat si ale presedintelui.
Dar sa inchei cu o gluma: Basescu il va nominaliza pe dl Adrian Nastase in continuare membru PSD, fiind in continuare presedintele CN al PSD, asa cum v-am demonstrat de mai multe ori, la acest nivel blatul fiind relativ clar, caci mai nimeni nu a reactionat la acest aspect aratat de mine.
Populatia de la tara nu prinde B1 si Nasu Tv pt. ca primarii nu d-au voie la aceste televiziuni asa ca vazand numai televiziunile lui voiculescu felix si rtv nu vad interviuri cu alti candidati si nici interviul cu d-l Presedinte Traian Basescu loclnicii sant bombardati cu minciunile Uselistilor ,iar daca incerci sa zici ceva nu cred spun ca la antenee zic adevarul. Succes ARD si D-lui Basescu sanatate sa poata rezista in fata rechinilor, hotilor, puscariasilor,mincinosilor ,somnambulilor. Bafta Romania hai la vot romani din toate colturile lumii sa scapam de comunisti = uselisti.
Multzumim Domnule T.B. discurs simplu si la obiect.
Sa nu uit sa multzumesc si redactziei pentru postarea excelenta.
Va multumim d-le presedinte si Domnul sa va aiba in paza Sa.
Are dreptate in tot ce spune! Si trebuie sa-l credem fiindca dumnealui ne-a spus tot timpul numai adevarul in acesti 23 de ani…
Daca s-o fi intampla si altceva decat ne-a zis, este doar fiindca n-am inteles noi ce-a vrut sa spuna…
Asta vroiam si eu sa zic, Nicolette 🙂 Putem sa ne dam cu parerea, dar, daca o facem prost, nu ne ia nimeni in serios.
Victoras ponta nu trebuie sa fie primministru deoarece acesta e un pungas bolsevic si plagiator.USL este de fapt PCR cu numele schimbat si aplica aceleasi practici si doctrina ca si PCR ca in perioada 1945-1953 adica de tip stalinist. Victor ponta si USL isi manifesta dispretul,detestul,desconsiderarea si sfidarea poporului Roman.El si gasca lui de USLISSTI incepand cu Cacarau Antonescu ,dan Felix Varanul voiculescu si terminand cu ultimul USLISt ne trateaza ca pe niste prosti,tampiti ,idioti si viermi
Domnule Presedinte, sper sa nu mai avem un Guvern condus de COPY-MAN XEROX si in a carui componenta sa vedem pe COPY-WOMAN ABRAMBURICA si ceilalti incompatibili.
am o durere,in suflet,ce bine ar fi fost daca presedintele ar fi comunicat cu poporul atunci cand a luat masurile de austeritate,nu ar mai fi apucat lichelile sa si faca loc si s a profite,din nefericire oameni nu stiu s a gandeasca fara s a judece ca nu aveam alt misloc,de a ne tine pe linia de plutire, acum sansele lor sunt f mari indefirent ce argumente se aduc
Asa domnule presedinte.
Nu te mai abtine, musca-i de jugulara pe hoti si mincinosi.
Ori invatam ce scrie in Constitutie si in legi, ori la loc comanda. 🙂 Si mi se pare corect, pentru ca asta inseamna sa traiesti intr-un stat de drept, sa stii si sa respecti legile tarii.
Iar ii dau dreptate, n-am ce face! 😆
Nina Tudor, ,,Veti” se scrie asa, ,,veti”. Despre ve-ti” n-am auzit! Sau s-o fi schimbat gramatica? Si-un amanunt:,,itrebati”= ,,intrebati”? Iar ,,toti hoti” s-o fi vrut ,,toti hotii”?
De ce mai itrebati? Votati din nou toti hoti si ve-ti afla raspunsul .
De ce mai itrebati? Votati din nou toti hoti si ve-ti afla raspunsul .
VETI se scrie impreuna! NU „ve-ti”
Noi vom
Voi veti
Ei vor!
Ar trebui sa sesizati abuzurile grave ale magistratilor care au pedepsit Romania la CEDO si au distrus viitorul cetatenilor ,exista hotarari definitive si magistratii nu sunt arestati si nici nu le-a confiscat averile nimeni si nici nu sunt demisi din magistratura ,ce facem cu acesti INTERLOPI CU LEGITIMATIE DE LA STAT ?