AcasăActualitateTraian Basescu: “Parteneriatul strategic UE-NATO confirma viziunea corecta a Romaniei de opt...

Traian Basescu: “Parteneriatul strategic UE-NATO confirma viziunea corecta a Romaniei de opt ani”

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la intoarcerea de la Summit-ul NATO de la Chicago, ca NATO isi asuma si responsabilitati politice, iar tendinta acestei organizatii este sa devina globala, extrem de influenta. Presedintele a precizat ca mandatul stabilit in urma cu un an de CSAT este reflectat in Declaratia summit-ului NATO. „La Chicago am facut dupa fiecare sesiune informarea presei, acum as vrea sa trag niste concluzii. Am avut trei intalniri bilaterale cu presedintii Poloniei, Turciei si Ucrainei, toate avand ca principal subiect cooperarea bilaterala. In ce priveste intalnirile cu presedintii polonez si turc discutiile au vizat si modul de dezvoltare a unui parteneriat regional”, a declarat seful statului.

 

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu, la intoarcerea de la Summit-ul NATO:

“- Am avut o intalnire cu romanii din Chicago, cu reprezentantii lor, si cu preotii care servesc bisericile de acolo, in care principalul mesaj a fost atasamentul acestei comunitati fata de Romania si ceea ce rar se intampla, intrebare ce putem face de aici, din America, pentru Romania. Am vazut acolo un optimism robust legat de soarta fiecaruia luata in propriile maini. Nu asteapta nimic de la statul american, ajutoare sociale, bucuria lor e ca sunt liberi si pot sa-si asume soarta in mediul American. In ce priveste Summit-ul, concluzia nu poate fi decat una singura: dupa Chicago avem un altfel de NATO. Avem un NATO care isi asuma responsabilitati nu numai militare, dar si politice si tendinta acestei organizatii e sa devina una globala, extrem de influenta.

– Accentuez, este in opinia mea un Summit care contureaza profilul politic, nu doar militar, al Aliantei. In ce priveste deciziile luate, ma voi axa pe cele care vizeaza interesul direct al Romaniei. Problema Afghanistan, care nu a fost miezul summitului, ne intereseaza pentru ca participam cu un numar important de militari si avem un rol important in solutionarea situatiei de acolo. Concluziile au fost extrem de precise, alianta mai desfasoara operatiuni militare pana la 31.12.2014. De la 1 ianuarie 2015, misiunea Aliantei se va redefini, devenind una de asistenta tehnica si de suport logistic si financiar.

– Din acest punct de vedere, anuntul facut de presedintele Karzai ca se trece la a treia etapa de tranzitie vizeaza si fortele romanesti din regiunea Zabul. Acest calendar al tranzitiei de trecere a responsabilitatilor de la militarii romani catre cei afghani sa se desfasoare dupa un grafic ce va fi stabilit. In ce priveste contributiile financiare, parte din state si-au anuntat contributiile. Romania nu si-a anuntat contributia in Consiliul Nord Atlantic si nici de-a lungul desfasurarii Summit-ului. Acest lucru va fi definitivat in perioada urmatoare.

– Se au in vedere contributii care tin cont si de ce au facut statele pana acum

Statele cu contributii mari in trupe isi pot permite anuntarea unor contributii financiare mai mici pentru 2015 – 2018. In ce priveste declaratia Summit-ului, m-as axa in principal pe obiectivele ce vizau interesul nostru direct. Decizia consiliului NATO de a declara capacitatea interimara a sistemului antiracheta al ANTO – sistemul antiracheta americano-roman nu e in momentul de fata un proiect integrat in NATO, e un proiect bilateral.

– Capabilitatile antiracheta instalate in Romania vor deveni operationale incepand cu 2015. Dupa aceasta data, SUA si Romania vor discuta integrarea acestui sistem in sistemul general al NATO. El trebuie sa fie compatibil cu ce se dezvolta, dar elementele pe care le aduce cest sistem sunt de ultima generatie si probabil ca si dezvoltarea in teritoriul celorlalte state NATO va fi la acelasi standard. Cand sistemul americano-roman va deveni functional, intentia e ca el sa fie integrat in sistemul global al NATO.

– Un alt element extrem de important a fost generat de adoptarea de Consiliu a conceptului smart-defence. Asta inseamna ca aliatii isi pun la un loc facilitatile pentru a economisi resurse. Exemple: pregatirea pilotilor pentru avioanele de lupta. Multe state au deja simulatoare si atunci Romania, care se pregateste sa-si schimbe avioanele, poate apela la pregatirea pilotilor pe simulatoarele altor state, platind prestatia, dar fara sa faca investitii uriase.

– Un alt exemplu e unul care s-a produs in timpul summitului: 13 state, printre care si Romania, au aderat la programul AGS, ceea ce inseamna o structura militara de cinci avioane fara pilot care vor fi functie de nevoile tuturor membrilor la dispozitie pentru culegere de informatii terestre. Decat sa avem fiecare propriile noastre avioane – Romania dispune de un sistem de drone, utilizat si in Irak si in Afghanistan, dar noua generatie e mult mai performanta – mai bine ne unim toti si platim cat utilizam

Sistemul smart defence e chemat sa raspunda realitatilor de azi.

– Poate nu e viabil in urmatorii 30 de ani, dar pentru perioada de criza e viabil. Din punctul nostru de vedere, declaratia summitului acopera integral mandatul stabilit de CSAT cu aproape un an in urma. Astfel, declaratia face trimitere directa exact la elementele de politica externa si securitate regionala, este vizata Marea Neagra, Balcanii de vest, zona extinsa a Marii Negre si cooperarea la Marea Neagra in formatiele existente.

– La articolul 47 gasim una dintre prioritatile de politica externa si de securitate ale Romaniei, referirea la conflictele inghetate, cu mentiune directa la Transnistria, careia NATO ii prevede o solutionare pe care diplomatica.

– In ce priveste aceleasi zone de conflicte inghetate, se preiau principiile pe care Romania le-a utilizat atunci cand sustine solutiile, si anume respectarea integritatii teritoriale a statelor. La art. 12 se mentioneaza problema Kosovo si, desi cea mai mare parte a statelor membre au recunoscut Kosovo, modul de rezolvare a solutiei e mentionat a fi cu respectarea rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate.

– La art 49 si 52 este reflectat un alt element de politica externa al Romaniei, legat de securitatea energetica si cibernetica. Art 20 este o confirmare care nu a fost in mandat si pe care trebuie sa recunosc ca diplomatia romaneasca nu a utilizat-o ca o prioritate in pregatirea Summit-ului. Este extrem de importanta: „NATO si UE au aceleasi valori si interese strategice. UE e un partener unic si esential pentru NATO”

Erau mari dezbateri cand noi spuneam de relatia transtlantica si dintr-o data se mentioneaza ca UE e un partener unic.

– „Consolidarea deplina a acestui parteneriat strategic – UE in parteneriat strategic cu NATO, deci dincolo de Ocean – conform celor convenite de cele doua organizatii” – au si convenit chestiunea aceasta. Pentru noi a fost o surpriza aceasta abordare, e evident ca a fost negociata cu secretarul general NATO. Este pentru noi un lucru extrem de important, pentru ca aceasta formulare confirma o viziune corecta pe care Romania a avut-o legata de parteneriatul strategic al ei cu SUA, iar azi vorbim de parteneriatul strategic cu UE. In conditiile  in care NATO – nu o spune nicaieri, dar e evident ca isi asuma un mai puternic rol politic – in conditiile in care SUA furnizeaza 77% din bugetul Aliantei, UE a pierdut competitia pentru a fi mai relevanta decat SUA in interiorul NATO si in probleme de securitate. Nu e un lucru rau, era solutia previzibila de multa vreme.

– Faptul ca la acest Summit se stabileste parteneriatul strategic intre NATO si UE e o confirmare a faptului ca Romania a avut o viziune corecta de multi ani. Nu pot spune ca e o bucurie, e o realitate si trebuie sa tinem cont de ea. Oricine va vrea sa aiba o discutie, sa facem un seminar de analiza a conluziilor acestui summit ii voi sta la dispozitie pentru ca e extrem de important pentru soarta Romaniei. Ce inseamna declararea capacitatii interimare a sistemului antiracheta al NATO: Inseamna ca acum SUA si-au asumat cu trei ani mai devreme responsabilitatea de a proteja sud-estul Europei de eventuale atacuri cu rachete. Facilitatile din Turcia, Romania nu sunt inca functionale; SUA vor face protejarea teritoriilor din regiune de pe nave. Navele sunt deja dislocate in zone in care pot proteja sud-estul Europei. Vor fi momente in care intreg teritoriul Romaniei va fi acoperit impotriva oricarei rachete balistice, vor fi momente in care doar sudul Romaniei va fi acoperit. Misiunile pe care le vor indeplini nave ale SUA vor fi preluate de situl de la Deveselu. E in momentul de fata o capabilitate in functiune, dar nu e una pe termen lung, ci doar substituie perioada necesara instalarii facilitatilor din Romania.

– Tehnologic, facilitatile din Romania vor fi echipate cu rachete de ultima generatie

Dupa acest summit ,alianta e mai puternica – daca pana acum alianta avea doi piloni pe care sprijinea protejarea aliatilor, fortele conventionale si fortele nucleare – din acest moment s-a construit al treilea pilon care garanteaza securitatea comunitatilor noastre. Este sistemul de aparare antiracheta. El nu diminueaza importanta si relevanta celorlalti doi piloni care raman la fel de puternici. Alianta e mai solida, UE si NATO isi pun resursele la un loc ceea ce face alianta mai solida, mai coeziva si mai eficienta. Se mareste consistent profilul politic al NATO si valentele sale de forta globala. Acestea nu sunt date numai de deciziile care ii privesc pe cei 28 de membri, ci si de parteneriatele pe care le are Alianta.

– Mandatul dat de CSAT a fost integral indeplinit. Documentul e extrem de important si va afecta pozitiv Romania pe termen lung. Trebuie dezbatut public cu documentul in fata. Personal, nu am decat abordarea pe care o au liderii UE. Daca e un proces politic, asa cum se prefigureaza a fi, prin motivatie, statul ucrainean trebuie sa gaseasca imediat o solutie de reparare a angrenarii unui lider al opozitiei intr-un proces politic (intrebat despre Iulia Timoshenko – n.red.). Nu comentez decaratiile premierului, Romania are constitutie, presedinte ales, guvern, aprobat de parlament, sunt convins ca aceste institutii toate la un loc au de facut un singur lucru – sa respecte constitutia”.

RELATED ARTICLES

11 COMENTARII

  1. dragi sustinatori ai presedintelui Romaniei,am si eu o intrebare:
    De ce presedintele Romaniei a dat puterea USL cu zambetul pe buze?Nu stia unde va duce un asemenea gest necugetat?Astept comentariile d-voastra.Multumesc!

  2. CONSTITUTIA ROMANIEI
    Art.80.Presedintele REPREZINTA statul roman.
    ”Datoria noastra este să lăsăm generatiilor viitoare o Romanie prospera,mai bine apărată și mai influenta pe plan international”
    extras din Strategia nationala de apărare -cuvint inainte
    Presedinte
    Traian Basescu

  3. Doamnelor,cu gindul si sufletul alaturi de voi si de Domnul presedinte Basescu!

  4. Din pacate, presedintele este singurul politician curajos din Romania, care si-a asumat sarcina sa schimbe fata acesteia; insa viteza este prea mare pentru poporul roman si asa se face ca putini au putut sa tina pasul; cred ca in jurul presedintelui am ramas putini! Poate prea putini! Toti asteptam o minune care sa intoarca situatia!
    Altfel, cu smecherasul Ponta, vomn avea parte numai de..poante dureroase!

  5. T.BASESCU A FOST SI ESTE UN VIZIONAR . IATA CUM SI EUROPA MERGE PE AXA PE CARE S-A INSCRIS T. BASESCU IN URMA CU 8 ANI. A fost criticat vehement de actuala putere (vechea opozitie) si analistii lui Felix (turnatorul), care doreau axa moscova -china. Nu stiu cati suntem (multi sau putini) ,dar suntem alaturi de dv. Cum va sustin de 8 ani va voi sustine pt. istorie si cand nu veti mai fi in politica. SANATATE D-LE T. BASESCU SI REZISTENTA DE FIER IN LUPTA PE CARE O DUCETI !

  6. Doar prin prezenta masiva la vot putem demonstra presedintelui ca suntem alaturi de el si nu e singur in lupta cu hienele politicii romanesti.Stand in casa si resemnandu-ne n-am facut nimic.Noi cei tacuti si muncitori avem cel mai sigur mijloc de a ne manifesta nemultumirea fata de actuala stare de lucruri;stampila de vot.

  7. De ce sa mai votez? Sursa: http://www.ziare.com/alegeri/vot/de-ce-sa-mai-votez-opinii-1168636

    Dupa aproape opt ani de stat in Opozitie si de criticat Puterea pana la absurd, pana la saturatie, USL – format din trei partide, a gasit, in sfarsit, o formula avantajoasa care sa inlature un guvern nou format si sa se instaleze la Palatul Victoria cu promisiuni dintre cele mai absurde si planuri de viitor care de care mai aberante si mai amenintatoare.

    • intrebare tampita! intrebarea corecta este: de ce sa nu votezi? cine are intres sa nu votezi?

  8. Pericolul ruso-ucrainian i-a unit pe aliati mai repede decat ne asteptam.Tot raul spre bine.Acum sa-i vedem pe USL-isti cum vor mai executa ordinele ascunse ale Moscovei pentru destabilizarea Romaniei.E timpul ca noi romanii sa ne trezim.Orientarea pe care am ales-o e spre Vest, spre civilizatie, cu credinta in Dumnezeu si in traditiile lasate de stramosi.Acum se vede clar diferenta uriasa dintre Basescu (strateg proamerican si proeuropean) si gasca lui Nastase, Iliescu,Antonescu, Taricianu si Ponta cu famiglia – socru plus nevasta care au „pozitia ghiocelului” in fata lui Putin, Yanukovici.Nu avem nevoie de Rusia sau China, mai mult decat in prezent (cum vor acesti tradatori ajunsi la guvernare prin diversiune KGB-ista dirijata de la Moscova, ce tupeu, intr-un stat NATO si UE!!) pentru ca intoarcerea la un regim iliescian de tip ucrainian sau rusesc fara reguli, intr-un haos economico-financiar asa cum isi doresc rechinii de tip Voiculescu, Vantu sau Patriciu ar insemna sinucidere curata.
    Dumnezeu e inca cu noi, sa nu-l dezamagim!

    • Acum raspund lui Alexandru, care rezuma foarte bine lucrurile. Totusi, ma tem ca rechinii sunt lacomi, multi si extrem de uniti in haita. E nevoie de multa credinta in Cel de Sus, e nevoie si de o alinta a celor care isi dau seama de toata politica inteligenta a presedintelui si de cat de haituit e, altfel ne paste pericolul in toamna.

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.