Presedintele Traian Basescu declara ca a discutat miercuri cu premierul Victor Ponta despre Scrisoarea cu FMI, pe care sustine ca o va semna daca in textul ei nu apar cresterea taxei la combustibil si „electorata”.
„Al doilea subiect discutat cu premierul este legat de Scrisoarea cu FMI. Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnata. (…) Cu conditia ca in scrisoare sa nu apara cresterea taxei pe combustibil (…) si sa nu apara celebra ‘electorata’, voi semna scrisoarea si o voi semna imediat ce trece prin Guvern, sper sa treaca astazi”, a afirmat Basescu, la Palatul Cotroceni.
Vezi mai jos principalele declaratii ale presedintelui:
-Intelegind ca nu a terminat negocierile cu alte formatiuni politice pentru asigurarea majoritatii, am fost de acord sa semnez imediat decretele de numire a ministrilor interimari. Le-am si semnat.
-In acest moment Guvernul are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arata un guvern instabil.
-Am speranta ca planificarea premierului, adica cel mai tirziu marti saptamania viitoare sa treaca prin Parlament noul Guvern se va intimpla.
-Daca este ceva ce ma deranjeaza e ca sint atit de marunti cei doi lideri – Ponta si Antonescu – incit au simtit nevoia sa faca un joc despre cine comunica cu presedintele si asta ar motivul pentru care se despart.
-Cu niciunul nu fac aranjamente politice. Eu comunic institutional cu ei. Lideri lipsiti de responsabilitate.
-In perioada asta de cind se chinuie sa arate cine e vinovatul pentru ruperea USL am avut timp de reflectie si ma intrebam ce s-ar fi intimplat daca in timpul crizei din 2009-2011 la Guvern s-ar fi aflat astfel de oameni si nu Emil Boc, un lider responsabil. Ce s-ar fi intimplat daca oameni de teapa lui Ponta si Antonescu ar fi trebuit sa-si asume masurile de trecere a tarii prin criza.
-A fost o sansa pentru Romania ca oameni de proasta calitate ca Ponta si Crin nu au fost atunci la guvernare. Romania s-ar fi ingropat cu astfel de oameni, lipsiti de responsabilitate fata de cei care i-au ales, ca nu intotdeauna cei care te aleg asteapta de la tine sa le dai bani, asteapta o guvernare corecta, in interes national.
-Ei, prin disputa lor, au pus tara in dificultate intr-o perioada de instabilitate in regiune – Ucraina, Moldova, Bosnia.
-Ce s-ar fi intimplat daca acesti oameni erau in timpul crizei economice? Acum, in conditii mult mai bune, au reusit sa dea impresia de instabilitate.
-Ii compatimesc pentru faptul ca detin functii si nu au reusit sa se ridice la inaltimea functiilor.
-Al doilea subiect discutat cu premierul e legat de Scrisoarea cu FMI
-Scrisoarea poate fi semnata si voi da mandat de semnare de catre ministrul Finantelor si guvernatorul Isarescu, cu 2 conditii:
-Prima conditie: in scrisoare nu poate sa apara cresterea taxelor pe combustibil, asa cum doreste premierul, si aceasta conditie nu o pun de dragul de a o pune. Premierul e un om profund corupt prin traficul de influenta al baronilor, el nu are nevoie de acesti bani pentru buget, ci pentru a umple buzunarele baronilor. Nu voi fi partenerul lui Ponta la un act imoral, de coruptie institutionalizata
-A doua conditie: sa nu apara in scrisoare celebra electorata. Chiar daca a avut asistenta BNR pentru a lansa acest proiect, proiectul este destinat sa-i insele pe romani, ei vor plati mai mult pentru ca se prelungeste perioada de rambursare
-Spre surprinderea mea, si BNR a facut analizele pe care le-am facut in prima clipa, si dupa ce a fost un promotor al masurii ieri am vazut o analiza a BNR care spune ca romanii vor fi pagubiti de aceasta masura.
-Deci, daca nu apare cresterea taxelor pe combustibili si electorata, voi semna imediat scrisoarea cu FMI.
-Si semnarea imediata a interimatelor si semnarea scrisoarii cu FMI sint semnale de oarecare stabilitate a Romaniei.
-Voi face o conferinta de presa cu alta ocazie.
De ce face Tariceanu ce face?
Simplu. Marti in parlament pentru Ponta conteaza fiecare vot deci si al lui Tariceanu si a cati parlamentari poate el convinge sa voteze pentru Ponta zicand ca voteaza ptr USL.
Corect este ca dl Ponta sa demisioneze caci nu in numele PSd sau USD sau a oricarui alte aliante a fost numit ci in numele USL care ca formatie politica a candidat in mod unic cu o singura sigla in alegerile parlamentare. Dar nimic nu-l poate obliga decat votul parlamentului la momentul solicitarii votului de incredere in noul guvern cu o noua coloratura politica .
Asadar vot de investitura?
Suntem, cred ca, destul de repede, in situatia unui vot de investitura(votul de incredere) similar pe invers votarii unei motiuni de cenzura.
Daca se doreste schimbara politica a guvernului, adica alte aliante de guvernare si nu le numesc acum sau macar plecarea lui Ponta din functia de PM, atunci acum este momentul. Dar cu totii trebuie sa ne miscam repede caci si Ponta vrea sa ne ia din scurt.