AcasăHomepageUnde gresesc occidentalii

Unde gresesc occidentalii

dan-tapalagaAmbasadele SUA si Marii Britanii au salutat, vineri, deblocarea procesului de numire a procurorilor sefi, lasand putin in off-side tabara sustinatorilor unui proces transparent. Pentru suspect de numerosii adepti ai pragmatismului, cele doua luari de pozitie reprezinta argumentul suprem ca „totul e aranjat” si ca trocul politic pe numiri se bucura de „girul occidentului”. Premierul Victor Ponta a intrat relaxat in week-end, cu Daniel Morar plecat prin demisie si cu multa lume buna laudandu-l pentru capacitatea de a ajunge totusi la un compromis considerat rezonabil cu presedintele Traian Basescu.

In spatiul public au ramas cateva voci potrivnice acestei targuieli: cei 97 de procurori de la DNA care au semnat comunicate de sustinere a unei proceduri transparente, Daniel Morar pana vineri cand a demisionat, si o mana de ziaristi si ONG-uri care au vazut in trocul Ponta-Basescu un compromis toxic, riscant pentru sistemul de justitie.

Au curs insa fluvii de comentarii favorabile trocului. Ziaristi ca Ion Cristoiu au mers chiar mai departe, trecand la ridiculizarea celor 97 de procurori DNA si la atacarea lui Daniel Morar pe motiv ca ar fi sinecurist din moment ce a acceptat bucuros numirea pe un post de judecator la Curtea Constitutionala.  Cam straniu sa vezi cum „cainii de paza” apara fratia politica impotriva justitiei in loc sa-i gasesti solidari cu actiunea fara precedent a unor procurori revoltati ca justitia se intoarce cu 20 de ani inapoi, cand sefii lor erau numiti prin sediile de partid, pe criterii de loialitate si obedienta. Cam bizar sa-i vezi incolonati in spatele puterii, repetand papagaliceste partitura oficiala.

Unii au aderat din pura convigere la teoria pragmatismului, potrivit careia Traian Basescu salveaza ce se mai poate din justitie. E dreptul lor sa creada asta. Insa exact asta spune propaganda oficiala. Am avut ocazia sa constat pe propria piele uriasul aparat de lobby pus in miscare pentru a limita pierderile in acest moment delicat pentru justitia romaneasca. Au ramas putine voci rationale care sa nu fie spalate pe creier cu argumentele „interesului national” in numele caruia Victor Ponta si Traian Basescu ar fi fost obligati sa gaseasca un modus vivendi in chestiunea noilor procurori sefi.

Premierul Victor Ponta a reusit sa pareze, sambata seara, la Antena 3, cam orice tentativa de atac in interviul realizat de Alessandra Stoicescu imbracand armura occidentului. La intrebarea „de ce Kovesi”, Ponta raspundea „pentru ca are credibilitate in occident”. La intrebarea „de ce ati facut acest compromis (in versiunea A3: de ce ati tradat cele 7,5 milioane de voturi), Ponta zicea ca presiunile de afara erau deja foarte mari.

Ajungem incetisor la pozitia celor doua ambasade. Greu de spus cat e rezultatul lobby-ului romanesc si cata initiativa personala. Nu are mare importanta. Cert este ca diplomatii occidentali din doua mari capitale, Washington si Londra, au ajuns la concluzia ca procesul de numire al noilor procurori sefi declansat de Victor Ponta trebuie sustinut fara echivoc, ca interimatul de la varful parchetelor trebuie sa inceteze rapid.

In general, argumentele lor – exprimate oficial sau informal – rezista intr-o democratie asezata. Un interimat de peste un an la varful parchetelor, institutii cheie in realizarea justitiei, nu poate duce la nimic bun. Daca s-a reformat cu adevarat, sistemul are ocazia sa o dovedeasca. N-ar trebui sa conteze prea tare cine e seful. Institutiile care pot oferi garantii de independenta procurorilor s-au dovedit functionale (vezi CSM-ul). Ar fi cazul, prin urmare, ca reforma sa faca urmatorul pas, ca intreg sistemul sa-si probeze functionalitatea, sa probeze ca nu sta in cativa oameni.

Daca viitorul depinde mereu de „omul providential”, atunci Romania n-a castigat mare lucru in toti acesti ani. Avem o democratie bolnava daca progresele castigate greu in ani de eforturi devin perfect reversibile in cateva luni.

Acest rationament, tipic modului de gandire occidental, merge perfect in democratiile rodate, dar nu in Romania. Aceasta tara si asa stramba este tot mai dezechilibrata. Ii lipsesc clasicele parghii de verificare si control menite a echilibra sistemul si a asigura functionarea sistemelor indiferent de cei care le conduc. Detine in schimb o presa si o societate civila capabile, cu mici exceptii, sa falsifice complet realitatea, sa ignore total interesul public pentru a canta in struna politicienilor. Plus o armata de politicieni penali sau de rea credinta. Asa ceva Occidentul nu poseda.

In Romania, daca in fruntea unor institutii cheie ajung sefi luminati, cu vointa reformista, atunci lucrurile merg inainte. In clipa in care ei pleaca, restauratia se produce cat ai clipi din ochi (vezi doar cazul reformelor din educatie, ca sa ne limitam la un exemplu foarte recent si usor de priceput). Abia aici am ajuns dupa 23 de ani de democratie? Da, exact aici. Totul atarna de cativa oameni, ceea ce-i foarte trist, desigur, dar foarte adevarat. De ce suntem aici, putem scrie carti intregi (tine de comunism, educatie precara, saracie, mentalitati corupte, influente istorice etc etc)

A crede ca in Romania nu conteaza cine conduce si ca a venit vremea ca sistemele sa dea proba rezistentei  lor la schimbarile de regim (asa, in abstract, de parca sistemele n-ar fi compuse tot din indivizi) este o mare eroare, o profunda neintelegere a modului cum (nu) functioneaza societatea romaneasca.

Ce puteau face ambasadele SUA si Marii Britanii?  Nu trebuiau sa gireze un proces dubios. Au deschis un precedent periculoas. Pana una alta, Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvint, Mark Gray, a anuntat ca-si pastreaza punctul de vedere exprimat in ultimul raport MCV, anume ca este nevoie de o procedura de selectie transparenta a noilor procurori sefi, pe baza de criterii si de performante masurabile. Un punct de vedere in mod evident opus celui exprimat de ambasadele SUA si Marii Britanii.

Dar si la Bruxelles lobby-ul Bucurestiului duduie in aceste zile si n-ar fi de mirare sa vedem oficialii importanti aliniati pe axa Londra – Washington in chestiunea justitiei. Pana azi insa, nici un inalt oficial european nu s-a exprimat pe tema numirilor trimise in mod arbitrar de Victor Ponta CSM-ului, impotriva recomandarilor acestuia de a declansa in prealabil o procedura transparenta.

Cu procurori mediocri sau slabi, scosi din palarie de politicieni, occidentalii vor afla destul de repede unde au gresit. Nu si-au abandonat doar principiile, asta n-ar fi tocmai problema noastra, ci au condamnat institutii nascute greu la moarte sigura. Doar o inexplicabila viziune ingust-birocratica a refuzat sa vada asta.

Apoi, de ce atata graba? Ce nu mergea? Prin ce s-a manifestat instabilitatea si ineficienta procurorilor sub provizoratul Morar-Nistor? E destul de neclar.

Putem intelege perfect curiozitatea SUA si Marii Britanii de a afla daca Romania e altceva decat Ungaria. Si derapajele Budapestei au fost multa vreme tratate cu destula indulgenta pana s-a ajuns la punctul cand nu s-a mai putut face nimic, iar astazi tara vecina a trecut demult liniile rosii ale democratiei.

De inteles si realismul politic al celor doua tari, care cred ca regimul USL s-a instalat pentru multi ani de acum incolo, ca nu pot fi ignorate totusi cele 70% din Parlament, ca noua putere trebuie sa primeasca ceva mai mult credit (desi nu vad de ce ar primi dupa sinistrele evenimente din vara trecuta, care au ingrozit si Londra si Washington-ul).

Se vor gasi, probabil, cativa sa spuna: ati ramas ca soldatul japonez singuri in transee desi razboiul s-a incheiat, beligerantii au ajuns la armistitiu si voi refuzati sa intelegeti asta. Nu-i chiar asa. Cand toti isi dau mana pe sub masa, nu esti totusi obligat sa capitulezi de la cateva principii doar pentru ca toti ceilalti o fac.

In cazul nostru, politicienii s-au inteles ca nu mai au nevoie de procurori atat de liberi incat sa ancheteze si perchizitioneze pe oricine, indiferent de rang, sa aresteze, sa trimita in judecata etc. Cand esti pus in fata unor armistitii intre marile puteri, fie iti asumi riscul de a nu participa la festinul general, facand astfel figura de loser caraghios (sau mai rau, de consiprationist cam intr-o ureche), incapabil sa inteleaga ratiunile superioare de stat, fie te aliniezi frumos. Este si acesta un test pentru noi toti.

– Articol publicat de Hotnews.ro

RELATED ARTICLES

12 COMENTARII

  1. Pacatul trufiei il face pe dl Tapalaga sa pice-n nepermisa superficialitate. Il suspectez si de manipulare, un pic. Nu ca domnia sa ar incerca constient sa manipuleze, ci pentru ca-mi pare el insuusi o victima inconstienta amanipularii. Ar fi multe de spus in legatura cu articolul. Prea multe.

    Prefer sa ma restrang doar la citarea unei postari de pe ziare.com a forumistului T. Basilic :
    „Talleyrand spunea : Am tradat mai multe capete

    incoronate, dar niciodata Franta”. Basescu are o particularitate pe care nu a inteles-o nimeni ca s-o smai si aprecieze : Aceea ca pune Romania inaintea intereselor personale, ale cui ar fi ele. Astfel, el nu considera datorii personale servicii care i-au fos aduse sprijinind Romania, si cred ca asa ar trebui sa procedeze fiecare politician. L-a ajutat Dinescu la Prezidentiale plimbandu-se prin coclauri cu Mambo Siria si fanfara lui cantand „Mestere cu mestesugul cum iti merge cu surubul” ?! Ei bine rasplata i-a fost libertatea presei pe care o ameninta contracanditatura lui Nastase, daca nu cumva putem spune ca soldateste, Dinescu a slujit patria. Dinescu s-a suparat de nerecunostinta presedintelui care odata ajuns, nu i-a facilitat dinainte ticluitele magggarii pe fatza si l-a spurcat la Realitatea TV de mana cu al neispravit (profesor – vezi Doamne – la stiinte politice) al carui nume acum imi scapa in aceasta clipa si mi-e sila si sa mi-l amintesc. Vantu, se tavalea de placere ascultandu-i cum stuchesc ei spornic la o posta – doua. L-a ajutat limfaticul de Plesu ?! Credea ca devenind consilier va fi plimbat in lectica precum „Les Rois Feneants”. Basescu l-a eliminat scurt fiindca si ala de-abia isi misca fisicul de la masa la baie si de acolo la nani. S-a suparat si ala de nerecunostinta presedintelui. I se parea conditia de consilier prezidential o vacanta de-un mandat – doua. L-a pus pe Saftoiu pe la Servicii. Era si el un lasa-ma sa te las, lenes si plin de reprosuri. Basescu i-a inmuiat posmegii vreo doua luni pana invata cam ce vrea functia iar ala a inteles ca se lasa cu huzur tot de-un mandat – doua. Fiindca a sarit din schema ca incapabil, iaca si nevasta-sa incepe sa-l clantaneasca de fese pe la Antene de carcalete, pe la Realitati sordide. Da, PDL-ul l-a ajutat sa ajunga presedinte. Asta nu inceamna ca trebuia si aia sa bellleasca un popor de scalpuri, doar fiindca la-u ajutat si ajungandu-se s-au aflat de nu le venea nici lor sa creada, cu scalpelul in mana. Si ei si Basescu erau acolo ca sa faca ceea ce trebuie facut pentru tara, in confomritate cu interesul national. Caci de-aia nu mai iesim din balacareala cumetriilor si a cardasiilor fiindca isi platesc servicile cu pielea romanilor. Sunt trimisi acolo sa slujeasca Romania si indiferent cat ar face pentru ea, nu este de ajuns si tzara nu are de ce sa le fie recunoascatoare fiindca sunt retribuiti gras din saracia unuui neam descult, pentru ceea ce fac, boieri ‘mnealor. Daca interesele tarii cer sa sprijini pe Basescu fiindca Basescu este solutia viabila la un moment dat, astfel incat sa evitam sosirea unui Cacarau iresponsabil in fruntea Statului Roman, il sprijini. Cand Basescu nu mai raspunde prin natura activitatii sale intereselor Romaniei, salut Basescule, altu’ mai gras ca asta s-a ras. Ceea ce a inteles Pana si Ponta dar Chis ba, este ca Basescu este singurul interlocutor agreat de Europa ce cu bani, cea care stie de ce. Romania e o inchisoare a datornicilor, punct. „

    • Val.Bine punctat.EXACT asa gindesc si eu despre PRESEDINTELE Traian Basescu.
      Ca sa nu apreciezi ca domnia sa a pus si pune interesele Romaniei INAINTEA oricaror altora trebuie sa fii sau bolnav de ura sau tembel..Ai omis pe madama de la PNL,in prezent europarlamentar…si alti sforari care au incercat sa faca din Traian Basescu un complice la inaltele tradari si escrocherii.
      E in regula amice,ai coloana vertebrala !

  2. Dane, tocmai de presiunea celor care sunt adeptii principiilor democratice din societatea civila, singur nesprijinit de politicienii PDL, a caror voce s-a pierdut in neant, care nu stiu nici ei pe ce lume traiesc, e mult prea greu de unul singur. Deci presati, si argumentati de ce nu va place ce se intampla, asa cei multi care au votat USL, vor constientiza acel mare rau care ne duce in colaps. ONG-ul Miscarea Populara, are tocmai menirea sa preseze asupra mentinerii principiilor si a nu lasa sa apara derapaje in Justitie. Puterea se aduna din toti micii impreuna. S-a pregatit scena pe care poate fi auzit si glasul celor care sunt satuli de politicieni.
    Nu ignorati, folositi toate instrumentele pentru o acea democratie pe care ne-o dorim cu totii. USL-isti s-au adunat si au vociferat reusind sa puna samanta urii care a incoltit si a dat roade. E timpul sa semanati samanta buna, chiar daca va mai fi si cate o neghina, singura se va smulge, sau se va tranforma in samanta democratiei. Terenul e propice, guvernarea Ponta deja a dezamagit, nu faceti din acest parteneriat pentru numirile in Justitie o victorie pentru Ponta, incurajatii pe cei din justitie care sunt demni si cinstiti sa continuie avand sprijinul nostru. Nu starniti cucuveaua. Un sef al procurorilor mai moale, nu sigur va fi folositor politicienilor, cand subalternii sunt toti puternici si intelepti stiu sa-l de-a pe brazda. S-ar putea sa fiti surprinsi. Singurul motiv flustrant e orgoliul ranit al lor, asa ca il vor putea pune in situatii penibile, daca va incerca sa faca presiuni asupra lor. Deci nu e situatia chiar asa de neagra.

  3. Un „spalat pe creier” in viziunea lui DT ? Andrei Plesu ? Oare ? „Mi se va spune că înclin, dintr-odată, să fiu de acord cu primul ministru, pur şi simplu pentru că face jocul preşedintelui, de care – s-a stabilit – sunt înamorat orbeşte.” – adevarul.ro (tot) de azi si (tot) pe acest blog.

    Citeste mai mult: adev.ro/mkx5dq

  4. Imi cer scuze ca revin. Mi-ar place sa aveti aceeasi atitudine in chestiunea pactului Stalin-Hitler referitor la Basarabia, adica sa fiti „caraghios” pe chestiuni majore cu adevarat. Va aduc aminte ca legea in vigoare a numirilor procurorilor este a Monicai Macovei, si daca s-a respectat legea referendumului in vara 2012 (dupa o mare intirziere si bilbaila a CCR) trebuia sa se respecte si aici. Putina „jertfa” adevarata pentru aceasta tara nu v-ar strica. Un sfat, atit doar, chiar daca dvs. este evident pentru oricine, nu aveti niciodata nevoie de sfaturi. Iar „echilibrarea” , din cind in cind, a meajului dvs. nu pacaleste decit pe „spalatii pe creier” prieteni cu dvs. Pe ceilalti nu. In concluzie, sunteti un vector de influenta occidental in mass-media romaneasca, in ciuda atitudinii oarecum (fals) ostile occidentului din acest articol. Si aceste lucruri se invata de multa vreme in zonele de influenta politica , pentru a ma exprima eufemistic. Se numeste, dupa cum stiti, ” efectul biliard „, folosit in principal de FSI/KGB si Mossad. Un alt mesaj trimis catre „afara” a fost evident: „nu sunt de acord cu voi acum, dar imi place cum ganditi” – deci va raman fidel si par si independent in mesaj. Frumos ! Scrieti perfect domnule. Dar nu pentru Romania, ci pentru dvs. ! Inteligenta nu este suficienta in viata, chiar daca necesara. mai trebuie si un pic de sacrificiu. Nu pareti absolut deloc sa-l faceti pantru altii. Poate doar pentru Daniel Morar. Cam putin.

    Sa fiti sanatos si la punga gros, asa ca dl. Sima, fostul dvs. sef 🙂

  5. D-le Tapalaga,
    Stilul acesta de a scrie este cunoscut de mult pentru specialistii in manipulare sociologica. Puteati sa scrieti si intr-o logica schimbata la 180 de grade pentru a obtine acelasi efect : „voi in marea majoritate sunteti spalati pe creier, numai eu Dan Tapalaga, nu !” Lasind la o parte jignirea subliminala a mesajului, ceea ce denota cel putin o tusa de mandrie infantila, logica dvs. pare impecabila. Doar pare. Era mult mai greu insa sa scrieti doar atat : „Toti politicienii romani sunt niste nemernici (ceea ce este 99% adevarat), Daniel Morar este number one across the nation, iar Occidentul din prea multa dragoste pentru noi mai face si greseli, dar mici”. Poate ca in felul dvs. chiar credeti ceea ce scrieti (de altfel foarte bine), dar in acest caz, si nu numai in acesta, cu toate cu nu-mi veti citi niciodata mesajul si cu toate cei care comenteaza pe aici ma vaor face carne de mici, va asigur ca v-ati incadrat perfect in stilul Kafka, adica nu aveti nevoie de adevar ci de adevarul dvs.

    Cu stima, dar respect.

  6. Dragă Dan Tapalagă,
    Cu toată simpatia trebuie să-ți spun ca greșești și pun asta pe seama tinereții dv. Poate n-ați observat că Băse a rămas singur de la o vreme. Acum, din nou mergem pe toria răului cel mic. Atît a putut obține de la USL . Mie mi se pare acceptabil, credeam ca vor merge în provizorat pînă la schimbarea președintelui (la termen sau nu) cu toate consecințele de rigoare. Faptul ca PSD-ul cu Ponta-n frunte și-a reevaluat atitudinea față de UE (de voie, de nevoie) m-a mai liniștit puțin. Eu am trăit 32 de ani în comunism și n-aș vrea să mă întorc acolo. Nu spun ca Daniel Morar nu are dreptate, dar el este tînăr și are timp. L-a „decorat”Băse cu medalia CCR drept recunoaștere a activității sale dar și salvat de furia „inamicilor”. Poate sta o vreme ascuns la CCR pînă cînd va veni iar vremea lui.

    • În puls, UK și USA îl consultă și pe Băsescu înainte de a ieși cu declarații. Toate „încurajările” adresate lui Ponta au menirea de a-l menține pe acest curs proocidental anti-varan.

    • Sper sa vina cat mai curand „vremea lui” (ref.Daniel Morar) danielro, iar daca ai trait doar 32 de ani sub comunism asta nu spune prea multe(depinde cat de victimizat ai fost)…..bine ca te-a mai „linistit putzin „reevaluarea atitudinii guvernarii PUCISTILOR din vara trecuta fatza de U.E.(altfel nici nu aveau cum sa fie azi unde sunt)…si ca urmare din cate am intzeles eu, jurnalistii tineri care gandesc sanatos,liber nu prea ar mai avea dreptul sa-si astearna pe hartie gandurile ,asa cum sunt ele…. pentru constructzia unei democratzii adevarate in tzarisoara noastra draga RO.
      Felicitari Dan Tapalaga pentru articol!

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.