Antipatic sau nu, preşedintele are dreptate când întreabă de unde banii? De unde 11 miliarde de lei în 2015 pentru susţinerea măsurii de reducere a CAS cu 5%? (ca o paranteză – orice reporter cât de cât reporter ştie că nu trebuie decât să pună această întrebare, “cât costă?”, pentru a expune găunoşenia oricărui politician român care are spasme d-astea populiste. Nici unul nu ştie să răspundă şi nici nu ştie de unde ar urma să vină banii. “Ştirile” acestea se cheamă, în jargonul meseriei, “vome”: vom aplica, vom anunţa…)
Păcat că România are un prim-ministru atât de slab pregătit şi un ministru de Finanţe atât de fragil. Merităm mai mult.
În altă ordine de idei, două cuvinte despre componenta politică, electorală a clinciului de ieri. Mi-e teamă că, oricum ar încerca să răsucească faptele dl. Ponta şi susţinătorii săi, el a încasat o înfrângere usturătoare în lupta pe care o dă ca să mai disloce niscaiva voturi din zona “de dreapta”, în fapt din bazinul foarte mare al celor care nu votează PSD şi nu văd vreun motiv ca să-l voteze pe actualul prim-ministru în viitoarea sa candidatură prezidenţială.
Aşa cum bine remarcă Dan Tăpălagă, noua preocupare majoră a dlui Ponta e să mimeze cât mai convingător gesturile care ar putea seduce măcar o parte din alegătorii care nu-l plac şi care n-au încredere în el – nu toţi, nici măcar mulţi, dar suficienţi cât să încline balanţa în favoarea lui. Or înregistrările de la Cotroceni, care-i expun, crud, cabotinismul, impostura şi lipsa de pregătire exact efortul acesta i-l anulează, şi de aceea lovitura e atât de puternică.
De fapt, înregistrările acestea nu sunt adresate electoratului lui Victor Ponta, ci acelor alegători care oscilează. După ce vede penibilul în care se zbate şi pleoscăie prim-ministrul (“ţara se descurcă”?? WTF, domnule prim-ministru??), eu nu cred că dl Ponta mai poate spera la vreun vot, vreodată, de la cineva care a luat măcar un examen pe bune în viaţa lui.
Vizitati blogul www.petreanu.ro