AcasăActualitateVictor Ponta: “MRU nu se pricepe la politici fiscale”

Victor Ponta: “MRU nu se pricepe la politici fiscale”

Presedintele PSD Victor Ponta este de parere ca premierul Mihai Razvan Ungureanu nu se pricepe la politicile fiscale, referindu-se declaratia lui MRU, conform careia este posibila o reducere a CAS-ului la angajat. Intr-un interviu publicat de Hotnews.ro, Ponta a precizat ca nu e solutie viabila, in cazul in care vrei sa-l ajuti pe angajat, sa reduci alte impozite. Mihai Razvan Ungureanu declarase, luni seara, la postul national de televiziune, ca are in vedere o scaderea a CAS-ului pentru angajat si „poate pentru angajator” intre 3 si 5 puncte procentuale. Victor Ponta sustine ca „Ungureanu a facut o mica greseala”, afirmand ca nu la angajat, ci la angajator ar trebui facuta aceasta reducere. „Marea problema e ca nu a spus cand”, a adaugat liderul PSD.

Victor Ponta a mai precizat: “E unul din cele 15 puncte pe care eu le-am propus la investirea guvernului Ungureanu. Aici, dl Ungureanu a facut o mica greseala ca nu-i de specialitate. Nu la angajat, la angajator se face aceasta reducere, pentru a ajuta angajatorul sa creeze noi locuri de munca. Asta-i scopul, in general, la politicile fiscale cand reduci CAS-ul. Nu-i nimic, invata lucrurile astea pe parcurs, la locul de munca. Marea problema e ca nu a spus cand. Ideea este sa calculezi care este impactul bugetar. Cred ca dl Ungureanu nu are acest calcul dar il poate obtine de la ministerul finantelor sau i-l dau eu. Si trebuie sa realizezi ca masura reducerii CAS-ului la angajator se face pentru a-l stimula pe angajator, in zona privata in special, sa creeze noi locuri de munca”.

In final, liderul PSD arata ca aceasta idee a apartinut, de fapt Consiliului Investitorilor Straini si este inclusa in cele 15 puncte enuntate de USL.

“Asta cred ca ar fi o politica gresita. Daca vrei sa-l ajuti pe angajat reduci alte impozite. Asta cu angajatorul e problema celor care creaza locuri de munca. Dincolo de asta, a fost unul dintre cele 15 puncte ale noastre, sigur ca vom sustine un asemenea proiect. Din pacate, dl Ungureanu n-a anuntat nici cum nici cand o va face. Dar faptul ca unul din cele 15 puncte ale noastre a spus ca e bun e un semn pe care-l salut. Ca sa fim sinceri, nu este nici ideea USL, nici ideea lui Boc, nici a lui Videanu. Este una din propunerile facute de Consiliul Investitorilor Straini, in scris, si Puterii si Opozitiei. Pe care cei de la Putere a zis ca-i buna dar n-au facut-o noi cei din Opozitie am zis ca-i buna si o s-o facem. Ca sa fim corecti, cine a fost cu ideea prima data”, a conchis Victor Ponta.

 

 

RELATED ARTICLES

21 COMENTARII

  1. ponta, rezuma-te la cunostintele pe care le stapinesti-./Pina una alta faci greseli vorbind- despre lucruri care te depasesc= Lasa-l pe D_L PRIM_MINISTRU sa actioneze asa cum se stie ca este corect ptr. ca USL_UL are doar intentia de a deruta si a dezorganiza–lucrurile in teritoriu. Aveti obligatia sa respectati referendumul populatiei cu privire la UNICAMERAL SI NR> DE PARLAMEMTARI–ptr, ca ati lipsit si parlamentul a muncit chiar in lipsa voastra .. ASA CA VREM___PARLAMENT CU 300 DE MEMBRIII_–Si inca ceva– voi usl-cii ziceti ca–puterea lipseste si legile nu se pot aproba dar nu ginditi ca cei de la putere zic–DECE NOI MUNCIM CI EI LIPSESC SI ISI PRIMESC BANIII?????? deci –SA PEZENTATI dovada ca babii au fost depusi si sa mergeti la MUNCA NU LA INTINS MINA––PONTA SA NU CREZI CA NOUL GUVERN ESTE FORMAT DIN USL__ CA SE VEDE __POZITIA D_LUI UNGUREANU____ ___SERIOASA SI DE APLAUDAT_ESTE CONTIUNARE POLITICII D_LUI BOC_ II FELICIT!!!!!!!

  2. nu ma indoiesc ca e unul din cele 15 puncte dar care cred culmea fac parte din cele 7 care coincid cu ale puterii ca celelalte sunt cu jos basescu jos boc jos guvernul joa roberta anastase alegeri anticipate si oare am mai uitat vreunul?
    mi-e lehamite

    • Tudorana68

      Da , ai uitat unul, mai nou se scandeaza si Jos Ungureanu si e doar de 1 luna PM …deci baietii pot sa nu-i subestimam 😉

  3. In primul rand, la nivel individual, reducerea nu va fi mare. Cateva procente din CAS-ul retinut de catre angajator pentru angajat inseamna 3-5%*10,5% din venitul brut. La fel si in cazul CAS-ului pentru angajator, insa difera numai cota de 20,8% la care se aplica reducerea. Spre exemplu pentru angajat la 1000 lei o reducere de 5% a CAS ar insemna o reducere cu 5 lei. Iar pentru angajator, o reducere de 5% a CAS ar insemna 10 lei. Per total angajatorul ar plati mai putin cu 15 lei/luna iar angajatul s-ar alege cu un plus de 5lei*0,84 = 4,2 lei dupa c plata impozitului. La nivel global inseamna o suma mare care nu va mai intra in bugetul statului. Faptul ca pensionarii platesc CAS e un abuz. Practic ei au cotizat toata viata ca sa beneficieze de pensie iar statul s-a folosit de banii lor. Iar faptul ca pensionarii cu pensii mai mari de 800 lei (parca asta e limita) platesc CASS (la propunerea UDMR in portiunea de mandat a ministrului Cseke) e o solutie imorala. Oamenii astia au platit toata viata iar la batranete au drept de ingrijire medicala gratuita.

  4. O lege nouă a salarizării făcută pe criterii reale – pot să ia orice model din occident şi tot e mai bun decât legea asta de doi bani făcută pe un sistem capitalist interbelic – să crească minimul pe economie şi să micşoreze la maxim de 8 ori între salariul minim şi maxim şi se rezolvă zona de consum mai ales la produsele alimentare şi de larg consum. Alimente cumpără toată lumea, haine şi încălţăminte deasemenea, produse electrocasnice din zona de larg consum se cumpără dacă simte omul că-şi permite şi are siguranţa zilei de mâine. Astfel printr-o nouă lege a salrizării în care cel mai mic salar la stat să fie de 800 de lei şi cel mai mare salar de la stat să fie de max 5000 lei va mări consumul în zona alimentelor şi a industriei de larg consum substanţial. Acesta a fost secretul dezvoltării, în trecut a marilor ţări industrializate. Maşini nu-şi cumpără lumea în fiecare zi da păpică, haine şi papuci toată lumea are nevoie dar din păcate în România nu e nici un guvern capabil să facă o mişcare inteligentă în beneficiul ţării ci doar vuvuzele pe la TV. Prostim poporul cu televizorul, unii cu concepţii de dreapta într-o ţară ruptă-n fund iar alţii doar „JOS Băse”.

  5. nu citesc ce zice victor dar in ce-l priveste pe mru e clar ca se va lasa condus de alti „specialisti”.de ajuns,vom ajunge …unde trebuie ,oricum.

  6. Ce nu se spune,dar se percepe este că pensionarii nu vor mai plăti acel CAS!Adică vor avea o mărire a cuantumului,ceeace nu s+ar putea face in conditiile impuse de FMI!Ponta să facă bine să revină la normalitate,in timp oportun,deoarece nici nu isi dă seama cit de mare este oprobiul public pentru plata nemuncii in Parlament!

  7. CAS este o notiune generala, trebuie vazut din ce se compune si la ce trebuie sa fie renuntat din partea angajatorului.

    In lumea buna „cotizatia comunista pentru sanatate” este si apartine primei de asigurare sanatate.

    Se poate renunta la partea angajatorului deci mai putin 5,5 % care intra in sarcina angajatului.

    Angajatorul trebuie sa asigure angajatul la accident pro / non, la pierdere de castig, invaliditate.

    Deci aceste sume trebuie bine precizate si nu facut confuzia cu paradisul ponta si antonescu.

    In ROMANIA nu se stie cum functioneaza un sistem bazat pe BUDGET!

    Triumfa MINCIUNA si cine TIPA mai tare !!!

  8. Ce ma enerveaza impertinenta lui Ponta ca habar n-are cum sta treaba cu fiscalitatea da’ se da cunoscator.

    • Tina, scuza-l pe Ponta. El a avut impresia ca discuta cu cei de teapa lui, din USL, de aceea a inceput sa dea lectii si sa se creada atotstiutor.

  9. Se pare ca MRU a inceput sa puncteze pe ici pe colo prin partile esentiale si nu convine USL ptr ca ii creste scorul.
    D-le Ponta reducerea CAS-ului pe angajat este prima masura prin care angajatul ia mai multi bani ptr ca ii ramane mai mult la salariu net si in acest fel cumpara mai mult deci
    stimuleaza consumul.
    Reducerea CAS la angajator este o masura pe termen lung si nu va avea imediat efectele scontate- de cresterea a locurilor de munca – pana nu trece criza din zona UE de care Romania depinde. Da e bine daca se poate face si asta in masura in care bugetul permite.
    Dar masura pe care vrea s-o ia MRU are efect imediat in buzunarele romanilor.

  10. Dl.Ponta, reducand la angajat, creste puterea de cumparare, omul cumparand produse, cererea e mai mare, asa scad preturile, angajatorul va crea noi locuri de munca caci se solicita produse. Cresterea la angajator,baga bani in buzunarul angajatorului, daca este de buna credinta creaza noi locuri de munca,dar prea putin va creste puterea de cumparare. Degeaba produse daca n-are loc de desfacere, cine le cumpara? Eu am nevoie de frigider, de masina de spalat. Nu-mi permit asa ca ma descurc cum pot. Spal cu mana, fac mancare sanatoasa legume,fructe, ce n-are nevoie de frigider. Nu ma plang. Cand am fost copil fantanile erau frigiderele noastre. Salarii foarte mici la cei ce produc, averi mari c-am prea fara logica la imbuibati. De fapt comunistii care aveau magazinele lor pline pe vremea dinainte de 89, securisti care la fel aveau magazine cu de toate, specifice pentru aparatul de partid, de securitate, au facut democratia in tara, dupa 89, cum ideea lor era: capitalismul este exploatarea omului de catre om, au pus in practica ce au invatat. Si-au aparat interesele intotdeauna,si-au facut parte din averea tarii,doar le se cuvenea. Ei care au facut epoca de aur, s-au debarasat de senilul Ceausescu, (mi-amintesc cum se umpleau magazinele alimentare cand venea in vizita de lucru,ajunsesem sa ne bucuram ca vine in vizita,si doream s-o faca cat mai des, asa gaseam si noi cate ceva). Vinovat n-a fost doar Ceausescu, care s-a lasat lingusit. Vinovati de soarta Romaniei sunt cei care minteau, care in continuare ne mint, care nu pot trai fara minciuna. Cine spune ceva bun n-are importanta, ci cine face ceva bun mai devreme sau mai tarziu i se va aprecia. Daca faci binele nu te astepta la rasplata, fii multumit c-ai putut sa-l faci. Omul in general e nemultumit.

    • @ viorica a spus: „reducand la angajat, creste puterea de cumparare, omul cumparand produse, cererea e mai mare, asa scad preturile”.
      Putin gresit. Cand cererea este mare CRESC preturile. In schimb, existand consum crescut, agricultura va deveni mai rentabila iar industria va avea comenzi, adica locuri de munca. Problema insa e alta: a cui agricultura si industrie va beneficia de acesti bani ? Ca daca produsele (agricole si neagricole) vor fi de provenienta externa atunci bugetul pierde si prin pierderea sa sustine alte economii, nu economia romaneasca…

      • Ma gandeam si eu ca ar fi frumos sa se acorde ceva reduceri la impozit ptr produsele cumparate de provenienta romaneasca. Adica la sf fiecarui an sa depui la Adm Financiara facturi & chitante ca dovada a cumpararii acestor produse si sa se faca deducere din impozitul pe anul respectiv.

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.