Ieri, un sofer care sufera de epilepsie si aflat sub influenta unor droguri de mare risc a produs un carnagiu la Braila. A intrat cu masina peste oamenii dintr-o statie de autobus si a omorat cinci dintre ei, pe loc. Patru femei si un barbat. Una din femei era soția bărbatului, cei doi lăsând orfan un băiat de 11 ani.
Marius Negoita este numele dobitocului ucigaș. Și îi spun dobitoc pentru că i-au ieșit pozitive testele pentru amfetamina si cannabis. L-aș face dobitoc și pe medicul care i-a dat avizul favorabil pentru a conduce mașini, deși dobitocul ucigaș avea epilepsie. Și pe medicul care l-a tratat anul trecut, când Marius Negoiță a făcut o criză. Și pe medicul de familie l-aș face dobitoc, pentru că avea datoria legală să anunte Politia Rutiera ca pacientul său are o boala care nu ii mai permite sa conduca autoturisme.
Nu-i fac. Sper însă din toată inima să fie considerați coautori ai crimei. Și să se ducă buhul aceste povești în lumea medicală astfel încât să scăpăm de miile de nebuni care isi conduc masinile in Romania.
Teoretic, legea obliga o persoana ce sufera de o afectiune cronica sau permanenta, care poate afecta capacitatea de a sofa in siguranta, sa se adreseze autoritatilor competente. In realitate, n-o face. Cine e atat de prost incat sa se duca la politie si sa spuna: „sunt bolnav, luati-mi carnetul”? Există și oameni care pot deveni un pericol public temporar. De exemplu, dupa o anestezie, nu ai voie sa conduci cel putin 24 de ore. O fractura a piciorului poate sa faca sofatul nesigur timp de 30 de zile. Un miop ar trebui sa nu conduca decat in timpul zilei. Unele medicamente pentru alergii, anxietate, artrita, raceala, depresie, diabet, hipertensiune sau spasme pot cauza si ele reactii care fac dificil condusul unei masini in siguranta: somnolenta, vedere incetosata, ameteli, incetinirea reactiei de miscare, lesin, incapacitate de a te concentra.
Avem si vreo 20.000 de bolnavi cu afectiuni care fac sofatul nesigur. Avem si 40 de mii de persoane cu afectiuni psihice, luate in evidență. E o intreaga armata de ucigasi rutieri, invizibila in trafic. Iar medicii de familie dorm pe ei în loc să anunțe poliția, de teama sa nu se certe cu pacientii. Efectul? Anul trecut, politia a ridicat doar 400 de permise pe motive medicale.
De fapt, problema reaparuta ieri pe agenda publica datorita accidentului de la Braila, este extrem de simplu de rezolvat. Trebuie doar ca Ministerul Sanatatii sa transmită anual lista celor 60.000 Inspectoratului General al Politiei, care să verifice daca vreunul dintre cei cu boli care afecteaza șofatul dețin un permis de conducere, in vederea retragerii acestuia. Și gata.
Mi se pare că e momentul potrivit să facem asta. N-am umblat la procedurile 112 până nu i-am găsit reci în zăpadă pe pilotul Adrian Iovan și pe fata aia, care a murit cu lacrimile înghețate pe obraz. N-am refăcut nici legea privind câinii comunitari, până când îngerul blond din București n-a murit mâncat de viu. Nu facem lucruri importante până nu ne mor niște oameni. Acum suntem bine. Avem cinci morți la Brăila, putem face ceva. Facem?
sursa: psnews.ro